Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Батерия от Китай, която издържа 16 години и 2 милиона километра

Батерията ще струва 10 процента повече, но дългият й живот трябва да компенсира това.

Китайската компания Contemporary Amperex Technology Co Ltd (CATL), която произвежда батерии за електрическите автомобили на Tesla, е разработила батерия, която издържа 2 милн. километра.

Председателят Zeng Yuqun в интервю в централата на компанията в Нингде заяви, че са готови да произведат батерия, която издържа 16 години и 2 милиона километра.

В момента електрическите автомобили използват батерии, които издържат малко над 240 000км. или осем години. Така че, това което предлагат е значително повече.

„Ако някой направи поръчка, ние сме готови да я изпълним“, заяви Zeng пред Bloomberg.

Нека бъдем ясни, тази иновативна технология на производителя CATL не дава на водачите пробег от милион километри с едно зареждане (този ден все още не е близо), по-скоро компанията твърди, че батерията ще работи за над 2 милиона километра пробег в течение на шестнадесет години, или около 120 700 километра годишно, като батериите ще трябва да се зареждат.

Диапазонът на шофиране в крайна сметка ще се определя от размера на батерията, монтирана в автомобила.

С настоящите автомобили на Tesla, водачите могат да изминат разстояние между 400 и 620 километра, преди да се нуждаят от зареждане.

Автомобилите с батерии ще набъбнат до 8,1 на сто от всички продажби през следващата година в Китай, което представлява най-голям дял от глобалните продажби на EV и до 5 на сто в Европа, според Bloomberg.

CATL сключи двугодишен договор през февруари за доставка на батерии на Tesla, основна полза за китайската компания, тъй като лидерът на електрически автомобили в САЩ досега работи основно с японската компания Panasonic Corp и LG Chem на Южна Корея.

CATL, която изгражда производствена база в Германия, е предназначена да произвежда повече от 70 на сто от батериите, необходими на BMW, които са им стар клиент, заяви Zeng. CATL също работи с Audi и си сътрудничи с Porsche, каза той.

Zeng не изключи изграждането на завод в САЩ, въпреки че той засега няма конкретни планове.

В България електромобилите все още не са много популярни, но както вещае бъдещето това ще се промени. Вероятно с тези батерии, електромобилите ще намерят място и в добре познатия у нас пазар за „автомобили втора употреба“.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")