Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Бум на варицела в страната – Над 2000 болни за няколко седмици

Увеличава се броят на болните от варицела, съобщи пред Нова, Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

За няма и месец са регистрирани над 2000 нови случая на заразени с варицела. Което наложи взимането на предпазни мерки и голяма част от детските заведение поставиха групи под карантина.

В тези групи болните деца не са много, но вероятноста да се разболеят и останалите е над 90%.

За притеснените родители, лекарите успокояват, че при децата заболяването преминава много по-леко.

Заради огромния брой на болните, от тази година ваксината за варицела влиза в препоръчителния имунизационен календар.

„Включвайки я в календара, ние даваме сигурност на производителите, че тя е законна и може да се ползва в България“, каза д-р Кунчев.

Варицелата отдавна не се среща в страната и то при толкова голям брой заболели, но това е така защото, до този момент ваксината не се е предлагала на пазара в България.

До два месеца се очаква, ваксината да запълни празнината и да е в аптечната мрежа. Колко българи ще отидат до аптеката за да я вземат, все още не е ясно.

Независимо от броя на желаещите и тези които са против, следващата стъпка е да влезе в задължителния имунизационен календар.

Как да действаме ако видим симптоми на варицела?

Първото нещо е да се посъветвате с личния лекар, пише в сайта на министерството на здравеопазването.

След като доктора диагностицира и потвърди заболяването, остава да се опитате да не заразите някой друг и ще отмине за 5-10 дни.

Най-честият симптом на варицела е обрив, който се превръща в сърбящи, пълни с течност мехури и след това струпеи. Обикновено обривът се появява първо по лицето, гърдите и гърба и след това се разпространява в останалата част на тялото.

Други признаци и симптоми на варицела са температура, умора, главоболие, загуба на апетит.

Какво да правим ако вече сме заразени?

Повечето хора с диагноза варицела ще бъдат посъветвани да наблюдават симптомите си, докато чакат вируса на варицела да премине.

На родителите ще бъде казано да не водят децата на училище и детска градина, за да предотвратят разпространението на вируса. Заразените възрастни също ще трябва да останат вкъщи.

Вашият лекар може да Ви предпише антихистаминови лекарства или локални мазила, или можете да ги закупите без рецепта, за да облекчите сърбежа.

Може да Ви предпише още и антивирусни лекарства, ако имате усложнения от вируса или имате риск от неблагоприятни ефекти.

Хората с висок риск обикновено са младите, по-възрастните или тези, които имат здравословни проблеми. Тези антивирусни лекарства не лекуват варицела. Те правят симптомите по-леки, като забавят вирусната активност. Това ще позволи на имунната система на тялото ви да се излекува по-бързо.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")