Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Една история за критично застрашения суматрански орангутан

Само няколко хиляди индивида остават в Северна Суматра, тъй като плантациите с палмово масло са съсипали местообитанието им.

Само няколко хиляди суматрански орангутана оцеляват в разпокъсани джобове в северната част на острова, поради унищожаването на тропическите гори с цел засаждане на палмови дървета.

Всичко това се случва за да се произвежда повече така търсеното палмово масло.

Тъй като хората навлизат все по-навътре в тропическата гора, случаите на конфликт с орангутани, които могат стигнат размери до над 1,80м. височина и да тежат до 90 кг, стават все по-често срещани.

Тази година през юли борнейския орангутан, също бе поставен в застрашения списък на изчезващите животни.

Палмовото масло се намира в около половината продукти на рафтовете на супермаркетите, включително козметика, тоалетни принадлежности и храни.

То е значително по-евтин от другите масла, но екологичните разходи са чудовищни.

В Индонезия и Малайзия орангутаните са загубили 80 на сто от местообитанието си само за 20 години, като от незаконната сеч и огромните горски пожари са изчезнали милиони хектари тропически гори.

Доклад от Greenpeace, публикуван миналия месец, свързва големи международни компании, включително Nestlé, Unilever и Mondelez, с хиляди пожари в Индонезия от 2015 г.

Тези фирми използват палмово масло в продукти, включително Kit Kats, шоколадови бонбони Cadbury и шампоан Dove.

Наскоро бе намерен суматрански орангутан, тежко ранен с 24 сачми от пушка в тялото и 16 в главата, на индонезийския остров Суматра.

Сега лекуват раните му, които са го оставили сляп, а ветеринарите са оптимисти, че животното може да оцелее.

25-годишният маймуна, която носи името Пагу, беше намерена миналата седмица в четвъртък в селището Gampong Teungoh, в северозападна Суматра.

Ветеринарният лекар в Суматранската програма за опазване на орангутаните, Meuthya Sr, каза пред thejakartapost:

„Ще подлагаме Пагу на интензивно лечение, докато той оздравее. Отначало се надявахме, че очите на Пагу не са напълно повредени или поне едното око все още да функционира, но за съжаление установихме, че Пагу остава сляп завинаги“, каза тя.

Това не е първият подобен инцидент. През март бе намерена женски орангутан на име Хоуп със 74 сачми от въздушна пушка в тялото.

През последните 10 години от агенциите за опазване на дивата природа лекуват около 20 орангутани, застреляни с въздушни пушки, няколко от които са загинали от нараняванията си.

В Индонезия всеки, който бъде хванат да атакува орангутан, може да бъде затворен до пет години и да бъде глобен до 100 милиона рупия (това са близо 13 хиляди лева).


Отдели 2 секунди от времето си и се запиши за най-горещият бюлетин на Spiritell.

100% безплатно!

Абонирай се