Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Законопроектът „Жени се за твоя изнасилвач“, ще бъде внесен от законодателите в Турция

Критиците твърдят, че законодателството узаконява брака с деца и законното изнасилване

Законът, който би позволил на мъжете, обвинени в полово сношение с момичета, които са под 18 години, да избегнат наказание, ако се оженят за жертвите си, се очаква да бъде въведен в парламента в Турция, пише The Independent.

Противоречивият т. нар. законопроект „омъжи се за твоя изнасилвач“, който законодателите планират да внесат в турския парламент в края на януари, предизвика ярост сред участниците в борбата за правата на жените в страната.

Критиците твърдят, че законодателството не само узаконява брака с децата и законното изнасилване, но също така проправя пътя за насилието над деца и експлоатация.

Подобен законопроект беше отменен в Турция през 2016г. след национални и глобални възмущения.

Специализираните агенции на ООН предупредиха, че законопроектът ще създаде пейзаж на безнаказаност за насилие над деца и ще остави жертвите уязвими от допълнително малтретиране от техните нападатели.

Suad Abu-Dayyeh, консултант за близкия изток и северна Африка, която е част от неправителствена организация, която има за цел да насърчава правата на жените и момичетата, заяви, че е „шокиращо“ политиците да се опитват да внесат законопроект, който „предоставя безнаказаност на извършителите на експлоатация на деца“.

Тя каза пред The Independent: „Аплодирам смелата работа на кампаниите за защита на правата на жените в Турция, които заемат позиция срещу този дискриминационен законопроект и отново отблъскват регресивните сили, които се стремят да премахнат настоящата правна защита на момичетата“.

Благодарение на дългогодишни кампании от активисти и законодатели за права на жените, Египет, Йордания, Ливан, Мароко, Тунис и Палестина премахнаха всички тези закони през последните години.

Вместо да се опитват да вкарат закон, който вреди на защитата и правата на жените, турските законодатели трябва да вземете под внимание отмяната на законите за дискриминация между половете.

Докато законната възраст за съгласие е 18 години в Турция, правителственият доклад за 2018г. относно детския брак изчислява, че през последното десетилетие общо 482 908 момичета са били омъжени.

Насилието над жени и момичета е широко разпространено в Турция – 38 процента от турските жени са претърпели физическо или друго насилие от партньор, според ООН.

We Stop Stop Femicide, изчислява, че около 409 жени са били убити от партньор или член на семейството в страната през 2017г. – рязко покачване от общо 237 за четири години преди това.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че равенството между мъжете и жените е „против природата“ на среща на върха в Истанбул през 2014г.

Световният лидер каза: „Не можете да поставяте жените и мъжете в равнопоставено положение. Това е против природата.“

Той призова жените да имат поне три деца и твърди, че животът на жената е „непълен“, ако тя не се възпроизведе.

„Жена, която казва „понеже работя, няма да бъда майка“, всъщност отрича нейната женственост“, каза той. „Жена, която отхвърля майчинството, колкото и успешна да е трудовата кариера, е недостатъчна и непълна“.