Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Как да зареждате батерията си при ниски и високи температури?

Батериите могат да се разреждат при големи температурни обхвати (теоретично от -20 °C до 60 °C), но що се отнася до подходяща температура на зареждане, обхватът е значително ограничен - между 10 °C и 30 °C.

Батериите за лаптоп са изключително чувствителни към температурните разлики. Именно по тази причина съществуват някои специфики за зареждането им, в зависимост от това дали те са изложени на високи или на ниски температури.

Батериите могат да се разреждат при големи температурни обхвати (теоретично от -20 °C до 60 °C), но що се отнася до подходяща температура на зареждане, обхватът е значително ограничен – между 10 °C и 30 °C.

Как да зареждаме батерията си при ниски температури?

За литиево-йонните батерии (с каквито работят повечето лаптопи) е добре да се зареждат при температура между 5 °C и 45 °C. Прекалено ниските температури забавят движението на електроните в батерията, което повишава необходимото време за зареждане. Именно това се отразява на ефективността на батерията след това (иначе казано – започва да издържа по-малко).

Производителите търсят решения на този проблем, тъй като има устройства, които трябва да се зареждат и да работят при по-неблагоприятни условия. За момента са разработени специални батерии, чиито клетки позволяват зареждане при минусови температури. Те обаче изискват и специални зарядни, които поддържат по-ниско напрежение при зареждане. Това означава, че батерията може да достигне заряд максимум до 80% при отрицателни температури, а времето за зареждане да се увеличи до 12 часа.

Как да зареждаме батерията си при високи температури?

При зареждане на литиево-йонните батерии при по-високи температури се образуват газове, които могат да се отделят в обвивката на клетката. С други думи – именно тези газове предизвикват подуването в батерията.

При често зареждане на температура, по-висока от стайната, може да се наблюдава загуба в капацитета.

Някои зарядни устройства разполагат със защити, които не зареждат батерията, ако външната температура надвишава 50 °C. По този начин се избягва възможността от проблеми по време на зареждане и се предпазва батерията.

Как правилно да боравите с батерия на лаптоп

Научете няколко прости съвета, които ще ви помогнат да осигурите дълготрайност на батерията на вашия лаптоп.

1. Лаптоп, който е постоянно свързан към зарядното, водят до презареждаща се батерия, което е лоша идея. Освен това не е необходимо да зареждате напълно лаптопа си. Експертите препоръчват при по-старите лаптопи да се зареждат на ниво между 40 и 80%, при по-новите модели да не падаме под 40%. За съжаление, при някои модели има възможност батерията да изгори, ако компютърът се зарежда нон-стоп.

2. Опитайте се да избегнете изтощаване на батерията до 0%. По-добре свържете лаптопа си към зарядното, преди нивото на енергия да падне до нула.

3. Уверете се, че вашият лаптоп не прегрява. Ако зареждате батерията си, докато играете игра, работите в програма за редактиране на видео или просто имате отворени няколко раздела в браузъра, уверете се, че имате подходяща охлаждаща подложка. Избягвайте да държите лаптопа си директно върху юрган или друга мека повърхност.

4. Можете също така да зареждате батерията на лаптопа, когато е затворен. Колкото повече работите с него (извършвайки повече дейности), толкова по-бавно ще се зарежда. Така че, ако имате възможност, по-добре оставете лаптопа да се зарежда, отколкото в същото време, например, да редактирате филм на вашия компютър.

5. Батериите и захранващите адаптери не обичат екстремни температури. Работата на плажа на пълно слънце или в палатка на върха на планината може да изглежда страхотно на снимки в Instagram, но със сигурност не допринася за живота на оборудването.

Батерии за лаптопи – как работят?

Най-важната характеристика на лаптопите, която ви кара да изберете този тип устройство вместо настолен компютър, е мобилността.

Възможността за лесно транспортиране на оборудването и работа далеч от контакта е изключително полезна в бизнеса или обучението.

Поради малките размери и удобството за ползване на всяко място в дома, а дори и в градината, лаптопите все по-често се избират и за лична употреба.

Въпреки това, за да не загубите възможността да използвате лаптопа без свързан захранващ адаптер, трябва да се погрижите за устройството и неговата батерия.

За съжаление знанията за това как да зареждате лаптоп и как да работите с батерията не са широко известни. И често се разпространяват митове.

Колко трябва да държи батерията на лаптопа?

Заслужава да се подчертае също, че батериите в мобилните устройства не са вечни. Повтарящите се процеси на зареждане и разреждане водят до намаляване на капацитета за съхранение на енергия.

Батериите са консуматив и устройствата издържат по-малко с едно зареждане. Средният брой цикли за литиево-йонни батерии е приблизително 500 до 1000 пълни разреждания и пълни зареждания. След това време тяхната ефективност спада значително.

За щастие има начини да удължите живота на батерията на вашия лаптоп. Достатъчно е да се придържате към няколко правила. Лесни, но понякога изискващи промяна на навиците, практикувани от години.

Колко струва смяната на батерия на лаптоп?

Ако прилагаме основните правила за грижа за батерията на лаптоп, няма да понесем разходите, свързани със мяна за дълго време.

Колко струва смяната на батерия на лаптоп?

Обикновено това ще бъде цената на самата батерия, която лесно ще сменим сами. В зависимост от модела и капацитета, тя варира.

Някои модели лаптопи обаче имат вградена батерия, така че ако е необходима смяна, трябва да добавите още пари за услугата към цената на батерията.

Новата батерия трябва да бъде избрана според обозначението на модела батерия или модел лаптоп (съвместимост) и според два параметъра – напрежение и капацитет. Можете да прочетете тази информация от етикета на оригиналната батерия.

Можете да изберете оригинала от производителя или заместител, който обикновено ще бъде по-евтин. Най-важното обаче е да съобразите батерията с модела на лаптопа според гореизброените изисквания.

Или можете да закупите батерия с по-голям капацитет, която ще издържи по-дълго с едно зареждане. След това има избор на заместител, но изберете доказан производител (например Green Cell) и следвайте съвместимостта, така че формата и размерът да отговарят на вашия лаптоп.

Прочети Още:

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")