Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Как Китай овладя COVID-19?

Докато целият свят се бори да контролира пандемията с COVID-19, Китай успя да я овладее бързо и ефективно. Как беше възможно това и защо не се говори повече за методите и техния успех?

На 22 септември 2020 г. президентът на САЩ – Доналд Тръмп направи обръщение към Общото събрание на ООН, като се позова на тежкия остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2) като „китайски вирус“.

Той поиска Китай да бъде отговорен за „развихрянето на тази чума по света“. Китайският премиер – Си Дзинпин, който се обърна към Общото събрание след Тръмп, призова нациите, засегнати от COVID-19, да „следват науката и да създадат съвместно оръжие, за да победят пандемията“.

Той добави, че „всеки опит за политизиране на въпроса или заклеймяване, трябва да бъде отхвърлен“.

Според юлско проучване на изследователския център Pew, две трети от американците вярват, че Китай е свършил „лоша работа“ в борбата с пандемията COVID-19.
Очевидно това не е мнение, споделено от СЗО. На пресконференция през септември, Майк Райън, изпълнителен директор на Програмата за спешни случаи на здравеопазването на СЗО, поднесе „най-големи поздравления на фронтовите здравни работници в Китай и населението, които неуморно са работили, за да доведат болестта до това ниско ниво ”.
Към 4 октомври 2020 г. Китай е потвърдил 90 604 случая на COVID-19 и 4739 смъртни случая, докато САЩ са регистрирали 7 382 194 случая и 209 382 смъртни случая.
Обединеното кралство има население 20 пъти по-малко от Китай, но въпреки това е видяло пет пъти повече случаи на COVID-19 и почти десет пъти повече смъртни случаи. Всичко това повдига въпроса: как Китай е успял да създаде контрола върху пандемията?

Въпреки че беше първото място, засегнато от COVID-19, Китай беше в добра позиция да се справи с болестта.

Виж Още: Нов вирус идва от Китай

Те имат централизирана система за реагиране срещу епидемия. Повечето възрастни китайци си спомнят SARS-CoV и високата смъртност, свързана с него.

„Обществото беше нащрек за това какво може да се случи при избухване на коронавирус“, каза Си Чен (Yale School of Public Health, Ню Хейвън, Кънектикът, САЩ). „Други страни нямат толкова свежи спомени от пандемия“.

Остаряващите родители са склонни да живеят с децата си или сами, но наблизо.

Само 3% от възрастното население на Китай живее в домове за грижи, докато в няколко западни страни такива съоръжения са основен източник на инфекция.

„Скоростта на реакцията на Китай беше решаващият фактор“, обяснява Грегъри Полша, директор на Изследователската група за ваксини в клиниката Mayo (Рочестър, Минесота, САЩ). „Те се реагираха много бързо, за да спрат предаването на заразата. Други страни, въпреки че имаха много повече време да се подготвят за пристигането на вируса, забавиха реакцията си и затова загубиха контрол ”.

Първите съобщени случаи на заболяване, което стана известно като COVID-19, се случиха в Ухан, провинция Хубей, в края на декември 2019 г. Китай освободи геномната последователност на вируса на 10 януари 2020 г. и започна да въвежда редица строги контрамерки по-късно през същия месец.

Ухан беше поставен под строга карантина, което продължи 76 дни. Общественият транспорт е спрян. Скоро след това подобни мерки бяха приложени във всеки град в провинция Хубей. В цялата страна бяха установени 14 000 здравни пункта в центровете за обществен транспорт.

Откриването на училищата след зимната ваканция беше отложено и движението на населението беше силно ограничено. Десетки градове въведоха семейни ограничения на открито, което обикновено означаваше, че само на един член от всяко домакинство беше позволено да напуска дома си.

В рамките на седмици, Китай успя да тества 9 милиона души за SARS-CoV-2 във Ухан. Той създаде ефективна национална система за проследяване на контактите.

За разлика от това, капацитетът на Обединеното кралство за проследяване на контактите беше претоварен скоро след като пандемията удари страната.

Като най-големият производител на лични предпазни средства в света, за Китай беше сравнително лесно да увеличи производството на защитни екипи и хирургически маски.

Освен това, китайците лесно приеха носенето на маска. „Съдействието на народа беше огромно“, каза Чен. „Сравнете това със САЩ, където дори през юни и юли, когато вирусът нарастваше, хората все още отказваха да носят маски. Дори в края на септември, президентът Тръмп все още се отнасяше към носенето на маски на Джо Байдън като към слабост, която трябва да бъде осмивана ”.

Дроновете, оборудвани с озвучителни високоговорители, укориха китайски граждани, които не спазват правилата. Държавната агенция Синхуа публикува кадри, взети от дроновете. „Да, лельо, този безпилотен самолет ти говори“, заяви едно устройство на изненадана жена във Вътрешна Монголия. „Не бива да се разхождате, без да носите маска. По-добре се приберете вкъщи и не забравяйте да си измиете ръцете ”.

Във Великобритания на 150 000 души беше разрешено да присъстват на конни надбягвания в средата на март, 10 дни преди страната да влезе в блокировка. През август 460 000 американци се събраха в Стърджис, Южна Дакота, за състезание с мотоциклети.

На 5 февруари 2020 г. Ухан отвори три така наречени болници Fangcang. През следващите няколко седмици се появиха още 13. Болниците бяха създадени на публични места като стадиони и изложбени центрове и бяха използвани за изолиране на пациенти с леки до умерени симптоми на COVID-19.

Пациентите, които започнаха да проявяват симптоми на тежко заболяване, бяха бързо прехвърлени в конвенционалните болници.

Мрежата от болници Fangcang, които разполагаха с 13 000 легла, означава, че пациентите с COVID-19 не трябва да се изолират у дома, което намалява риска от заразяване на членове на семейството.

До 10 март 2020 г. болниците Fangcang вече не бяха необходими. Приблизително по същото време фокусът на противодействията на Китай се измести от контрола на местното предаване към предотвратяването на задържането на вируса в резултат на внесени случаи.

Изследване за моделиране, съавтор на което е Чън, изчислява, че предприетите от Китай дейности в областта на общественото здраве между 29 януари и 29 февруари може да са предотвратили 1,4 милиона инфекции и 56 000 смъртни случая. И все пак не следва непременно, че реакцията на Китай на пандемията е обща. „Тъй като всяка държава има своя собствена здравна система и крива на епидемията, мерките, приложени в една държава, може да не бъдат лесно възпроизведени от друга“, посочва Хан Фу от Империал Колидж в Лондон.

„Други фактори като координацията между правителствения сектор и гражданското спазване на разпоредбите също могат да повлияят на ефективността“.  Много зависи и от концепцията за граждански свободи на всяка държава.

„В Китай имате комбинация от популация, която приема сериозно респираторните инфекции и е готова да приеме нефармацевтични интервенции, с правителство, което може да постави по-големи ограничения върху индивидуалните свободи, отколкото би било счетено за приемливо в повечето западни страни“, добавя Полша.

„Ангажиментът за по-доброто добро е залегнал в културата; няма хипер-индивидуализмът, който характеризира части от САЩ и е довел до голяма част от съпротивата срещу контрамерките срещу коронавируса. Полша отбеляза, че китайците приемат идеята, че контролът върху заболяванията е въпрос на наука.

„Китай няма такъв вид развълнувано антиваксинално, антинаучно движение, което се опитва да дерайлира борбата срещу COVID-19 в САЩ“, каза той.

През август Ухан беше домакин на огромно парти на билярд. Имаше възражения от някои чуждестранни медии.  Предполага се, че събитието е „напомняне на страните, борещи се с вируса, че стриктните превантивни мерки имат възвръщаемост“.

Вестникът цитира местен жител, който още през април се е страхувал, че може да бъде фалиран от пандемията. „Дори нямаше много местни хора, да не говорим за туристи. Но сега бизнесът ми процъфтява, тъй като градът се възстанови напълно ”, каза той.

Прочети Още:
1. Симптоми на коронавирус и как се различава от грип
2. Могат ли маските да ви предпазят от Коронавирус?

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")