Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Китай изгражда „изкуствено слънце“, планира да го активира тази година

Китайското устройство за ядрен синтез HL-2M ще е с мощността на 6-7 слънца

Китай е на път да активира „изкуствено слънце“. Невероятното изобретение ще бъде в състояние да достигне 100 милиона градуса Целзий – 6-7 пъти по-горещо от центъра на нашето Слънце.

Това би довело човечеството, стъпка по-близо до създаването на „неограничена чиста енергия“, като въпросното „изкуствено слънце“ ще имитира процеса на ядрен синтез, реакция, която естествено се случват вътре в Слънцето.

Завършването на реактора бе обявено още през ноември, като се очаква, HL-2M, известен още като „изкуствено слънце“, да започне работа тази година, съобщи Xinhua News. Що се отнася до това дали съоръжението ще работи, когато бъде включено през 2020г., това остава да видим.

Учените използват устройство, наречено „токамак„, което използва мощно магнитно поле за улавяне на гореща плазма.

Базирайки се в Чънду, провинция Съчуан, апаратът „токамак“ е предназначен да генерира плазма, която достига температура от над 100 милиона градуса по Целзий и йонна температура 50 милиона градуса Целзий.

Йоните са това, което „генерира енергия в устройството“, заяви Duan Xuru, официален представител на Китайската национална ядрена корпорация.

Така че, планът сега е да се постигне температура на йоните до 100 милиона градуса. Но йонната температура обикновено е по-ниска от температурата на електроните, така че това може да е трудно.

Освен високо налягане, ядреният синтез изисква изключително високи температури – които така нареченото „изкуствено слънце“ би могло да осигури.

Ядрен синтез – какво е това?

  • Ядреният синтез е процес, при който две леки ядра (части от атом) се използват за създаване на едно „тежко“ ядро
  • Тази „ядрена реакция“ освобождава огромни количества енергия
Всяка секунда нашето Слънце превръща 600 милиона тона водород в хелий, освобождавайки огромно количество енергия.

В първата фаза, китайското „изкуствено слънце“ има за цел да произведе 200 мегавата мощност, увеличавайки ги до гигават (1GW = 1000MW) във втората фаза.

Операциите се ръководят от егидата на Югозападния институт по физика, в рамките на Китайската национална ядрена корпорация, като част от международен проект (Международният термоядрен експериментален реактор, или ITER), инвестициите са почти милиард долара.

Дизайнът на „токамак“ е замислен за пръв път още в зората на атомната епоха през 50-те години на миналия век, от съветските учени Игор Там и Андрей Сахаров, като първият работещ модел е създаден от Натан Явлински, а името се оформя от „ток“ ( както на руски, така и на български, това е името за електрически ток) и ‘маг’ за магнитно поле.

HL-2M е ъпгрейд на HL-2A и ще е четвъртия на брой токамак в Китай, въпреки че за няколко десетилетия, стремежа на Китай за термоядрена енергия от 60-те години на миналия век са създадени и използвани и други по-малки устройства.

Не е чудно, че Китай и цялото човечество толкова дълго време опитват да разберат тайната на слънцето, синтезът ще създаде почти безграничен запас от енергия.

Но това не е лесен процес за реализация. Точно както при слънцето има неочаквани слънчеви изригвания, така и плазмата може да бъде нестабилно вещество.

Ако плазмата избяга от магнитното поле и докосне стените на контейнера, всички бихме изпитали много проблеми. Тези събития се наричат ​​„сривове“, които, макар и да звучат незначително, могат да бъдат достатъчно мощни, за да вдигнат стотици тонове бетон и стомана във въздуха. Затова, учените работят усилено за прогнозиране на разрушителните сривове.

Не липсват и критици, но въпреки това, Китай инвестира много време и пари. Сега заедно с останалия свят наблюдава със затаен дъх, за да види, дали е дошло времето, в което ще имаме безкрайна чиста енергия.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")