Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Компанията – майка на Google, Alphabet вече е компания от 1 трилион долара

Технологичният гигантът е четвъртата фирма в САЩ, която постигна оценката - след Microsoft, Apple и Amazon

Alphabet, собственикът на Google вече е четвъртата компания в САЩ, която достигна пазарен капацитет от 1 трилион долара. Компанията достигна цифрата малко преди пазарите да се затворят в четвъртък, завършвайки деня при 1,451,70 долара за акция, до 0,87 процента.

Стойността на Alphabet въз основа на цената на акциите и, регистрирани на Wall Street, премина $ 1 тн (1 517 504 077 792,00 лв).

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай пое позицията изпълнителен директор на Alphabet през декември, след като съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин се отказаха от контрола над Alphabet.

Предвижда се Alphabet да отчете печалбите за четвъртото тримесечие на 3 февруари, а анализаторите на Wall Street очакват това да отчете приходи от 46,9 милиарда долара, което е ръст от почти 20 процента.

Стойността на Google непрекъснато се увеличава, тъй като той засили позициите си на пазара за търсене, повиши приходите си от реклама от търсения в мрежата и YouTube, създаде и разрасна своята мобилна операционна система Android и пусна серия от интелигентни технологии, включително Google Home и Google Assistant, Alphabet може да се насочи към нови етапи, като някои анализатори прогнозират, че тя може да достигне стойността на $ 2 тн.

Apple беше първата американска компания, която достигна оценка от 1 трилион долара през 2018 г., последвана по-късно от Amazon (която оттогава падна под тази цифра), а Microsoft премина прага от 1 трилион долара през април 2019 г.

Първата компания, която някога е достигала $ 1 трилион е PetroChina през 2007 г., пише NBCNEWS, а в края на миналата година, Saudi Aramco стана първата компания от 2 трилиона долара, отбелязва CNN, малко след дебюта си на борсата в Рияд през декември.

Следващата компания, която се очаква да достигне пазарния капацитет от 1 трилион долара, е Facebook, който към края на пазарите в четвъртък е на стойност около 620 милиарда долара.