Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Мобилните телефони убиват планетата

Въглеродният отпечатък от нашите телефони нараства с всяка следваща нова версия, а ресурсите за да ги произвеждаме се изчерпват бързо.

Гигантските настолни компютри, днес са се превърнали в тънки и ръчни малки устройства, а начинът по който използваме тези малки устройства, започва да оказва все по-голямо влияние върху световното „производство“ на въглерод.

Все повече и повече данни се съхраняват в облачни услуги и всяко съобщение, снимка или видео файл в платформи като Instagram, изискват по-големи сървъри които да съхраняват всички тези данни.

Компютърните и информационните технологии представляваха едва 1% от въглеродните емисии през 2007 г., но днес те вече са три пъти повече, и изглежда че ще достигне до 14% до 2040 г.

Освен ако интернет компаниите наистина не започнат да използват зелена енергия за своите центрове за данни.

Масово хората смятат, че скромните им смартфони, имат минимално въздействие върху въглеродните емисии. Но това никак не е така.

Тъй като при самото създаване на всеки смартфон се отделя въглероден диоксид в атмосферата.

След изчисление, за периода от две години в койти се използва, се получава резултат от приблизително 22 кг CO2 на смартфон.

А всички знаем, че повечето потребители на мобилни телефони ги сменят с нови модели на всеки две години.

Също така, по-големите дисплей, които се произвеждат за днешните смартфони, имат значително по-голямо въздействие върху въглеродните емисии в сравнение с по-малките модели.

Компаниите произвеждащи смартфони отчаяно се опитват да изглеждат загрижени за околната среда, като разполагат със схеми, в които да показват своите добри намерения, като например програми за рециклиране.

В действителност обаче само 1% от смартфоните се рециклират.

Това е особено тревожно, тъй като някои от редките елементи в тях може да свършат още този век.

Подобен недостиг може да има сериозни геополитически последици, като например необходимостта от извличане на литий, използван в батериите на смартфоните, е една от причините за отстраняването на Ево Моралес от властта в Боливия.

Какво да направим по въпроса за намаляване на въглеродните емисии чрез нашите мобилни телефони, отговорът е сравнително прост: просто използвайте вашите телефони по-дълго време.

В действителност, ако потребителите просто използваха телефоните си по-дълго време, поне с една трета, това ще намали въглеродните емисии толкова, колкото са годишните въглеродни емисии отделяни от Република Ирландия.

Greenpeace дори направи списък с 17 от водещите световни компании за потребителска електроника, и какво те правят за справяне с въздействието върху околната среда.

Както бе споменато, щом се отнася до въглеродните емисии, с най-голямо въздействие върху тях са сървърите за данни. 

А нашият обсебен от социалните медии живот изисква все повече центрове за данни за нарастващата ни нужда от съхранение.

Използвайки в момента 3% от световната електроенергия и произвеждайки 2% от глобалните въглеродни емисии, прогнозите са, че до 2040 г. те ще достигат до нива, колкото на цял САЩ.

Има ли място за притеснение? Да, но има и място за оптимизъм.

Защото, Google и Facebook обещаха да започнат да доставят енергия за своите огромни центрове за данни от 100% възобновяеми енергийни източници, а Apple вече е много по-напред от тях, като производството на енергия за техните сървъри за данни вече е с нулев процент на въглеродни емисии.


Отдели 2 секунди от времето си и се запиши за най-горещият бюлетин на Spiritell.

100% безплатно!

Абонирай се

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")