Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Могат ли маските да ви предпазят от Коронавирус?

Кои маски могат да ме предпазят от вируси? Хирургичните маски филтрират ли коронавируса? Трябва ли да използвам маска FFP2, за да ме предпазва от коронавирус?

( Последна актуализация 12.09.2020г. )

 • Досега учените смятаха, че основна полза от носенето на маска е за защита на други хора, обаче вече предполагат, че маските също могат да помогнат на и на този който я носи.
 • Известно е, че по-ниската вирусна доза може да доведе до по-леко заболяване.
 • Носенето на маска може да намали количеството на вируса, което достига до човек.

Носенето на предпазна маска със сигурност не ви дава гаранция, че няма да се заразите, защото вирусите могат да проникнат през очите.

Също така мъничките вирусни частици могат да проникнат през устата или носа дори и ако сте с маска.

Въпреки това, маските са ефективни при улавяне на капчици, което е основен начин на предаване на коронавирус Covid-19 и други респираторни вируси.


Прочети Още: Ще стане ли COVID-19 сезонен?


„Ако има вероятност да сте в близък контакт с някой заразен, маската намалява шанса болестта да се предаде“, казва Хана Девлин в статия публикувана в The Guardian.

Хана споменава още, че „ако проявявате симптоми на коронавирус или сте диагностицирани, носенето на маска също може да защити другите.“

Така че маските са от решаващо значение за работещите в здравеопазването и социалните грижи, които се грижат за пациентите, а също така се препоръчват за членове на семейства, в които има болен – в идеалния случай и болния, и другите от семейството трябва да имат предпазни маски.

Актуализирано от 5 август

Според Световната здравна организация, маска трябва да носите само ако сте болен или се грижите за някой болен, но вече всички знаем, че може да сме носители на вируса Covid-19 без никакви симптоми.

Пресцентърът на СЗО заяви, че указанията, посочени в горните твърдения, „наистина вече не са валидни“ и „датират от февруари 2020 г.“. Те добавиха, че СЗО „редовно актуализира своите насоки и съвети за обществеността въз основа на нови научни открития с развитието на епидемията.“

Вижте тук какви са новите указания за носене на маска според СЗО. 

Обикновено при вирусите колкото по-висока е дозата, толкова по-бързо се развиват симптомите и заболяването е по-тежко, обясни той.

Въз основа на тази идея, Моника Ганди, доктор по медицина, и нейните колеги от Калифорнийския университет в Сан Франциско, предполагат, че носенето на маски може да помогне за намаляване на тежестта на COVID-19, когато хората се разболеят.

Ако по-малко количество респираторни капчици стигнат до носителя на маската, това означава, че те получават по-ниска доза от вируса.

По-ниска доза означава, че дори човекът да се разболее, то може да не е толкова тежко.

За да си изясним картинката, нека да погледнем как работят маските и каква е големината на коронавирусните частици.

Колко големи са коронавирусните частици?

Учените са използвали електронни микроскопи, за да измерят колко голям е коронавируса. Коронавирусните вириони (или „частици“) са сферични частици с диаметър приблизително 125 nm (0,125 микрона). Най-малките частици са 0,06 микрона, а най-големите – 0,14 микрона.

Това означава, че коронавирусните частици са по-малки от частиците PM2.5 (Фини прахови частици – ФПЧ2.5), но по-големи от други прахови частици и газове.

размер на коронавирус
µm – Микрометър (Известен е и като микрон)

Сега когато знаем колко големи са коронавирусните частици, въпросът е – маските улавят ли тези частици?

Могат ли предпазните маски да улавят частиците на коронавирус?

Коронавирусът (както и другите вируси) е около 500 пъти по-малък от диаметъра на човешката коса. А маските са толкова тънки. Как е възможно те да спират тези малки частици коронавирус?

Публикувано в smartairfilters.com проучване, ни дава представа кои маски как се справят, когато са върху лицата ни:

тест на маски за уста
Кредит: smartairfilters
 • 3M 9332 – FFP3 защита
 • 3M 9001V, 3M 9010, 3M 9501, Vogmask, 3M 9211, Totobobo – FFP2 (N95) защита

 • 3M 9003, Respro – FFP1

Няколко 3М маски успяват да уловят над 99% от миниатюрни 0,01 микронови частици (10 пъти по-малки от коронавируса), докато са на лицето на човек. Нещо повече, хирургическите са били изненадващо ефективни, като са улавяли 63% от малките частици с размер на вируса.


Виж Още: Половината от Ухан избяга преди блокирането, повишавайки риска от разпространение на коронавирус


Класификационната система се състои от трите класа FFP, а абревиатурата FFP означава „филтриране на лицевата част“. Респираторната маска покрива устата и носа и е изградена от различни филтриращи материали.

FFP1 защита

 • защита от атоксичен и нефиброгенен вид прах
 • може да раздразни дихателната система и да се усетят неприятни миризми
 • общото пропускане може да е максимум 25%

Респираторните маски от клас на защита FFP1 са направени за работни условия, в които не трябва да се очакват нито отровни, нито фиброгенни видове прах и аерозоли.

FFP2 защита

 • защита от твърди и течни вредни видове прах, дим и аерозоли
 • частиците могат да бъдат фиброгенни – което означава, че дразнят дихателната система в краткосрочен план и могат да доведат до намаляване на еластичността на белодробната тъкан в дългосрочен план
 • общото пропускане може да е максимум 11%

Респираторните маски от клас FFP2 са направени за работни среди, в които във въздуха могат да се намерят вредни и мутагенни частици.

FFP3 защита

 • защита от отровни и вредни видове прах, дим и аерозоли
 • когато работите с онкогенни или радиоактивни вещества или патогени, като вируси, бактерии и гъбични спори, се препоръчват респираторни маски от клас FFP3
 • общото пропускане може да е максимум 5%

Респираторните маски клас FFP3 предпазват както от капково, така
и от аерозолно предаване. Те предлагат и максимална защита от замърсения въздух.


И така, могат ли маските да ни предпазят от коронавирус?

Маските могат да филтрират частици по-малки от 0,007 микрона – 10 пъти по-малки от вирусите и много, много по-малки от ФПЧ2.5. Нещо повече – те работят изненадващо добре.

Хирургическите маски са евтини и по-лесно достъпни, а също така те изненадващо добре филтрират частици с размер на вируса 0,1 микрона.

В едно друго рандомизирано контролирано проучване за благоприятните сърдечно-съдови ефекти от намаляването на излагане на замърсяване на праховите частици с обикновена маска за лице, става ясно, че носенето на маска за лице изглежда премахва неблагоприятните ефекти от замърсяването на въздуха върху променливостта на кръвното налягане и сърдечната честота.

Докато носят маски, хората са имали по-ниско кръвно налягане и по-добре регулирана сърдечна честота.

Как се справят маските от плат?

Хирургическите маски струват няколко стотинки и са способни да филтрират 63% от малките частици с размер на вируса.

Коронавирусната епидемия обаче донесе със себе си нов проблем: маските са разпродадени.

Ето защо, хората са принудени да използват маски от плат или да си направят собствени маски у дома, но могат ли домашните маски наистина да ви предпазят от коронавирус?

Учени от университета в Кеймбридж си зададоха този въпрос, вследствие на грипната епидемия през 2009г. H1N1. Още тогава те смятаха, че при глобален пандемичен сценарий, маските може да свършат. Техните прогнози се сбъднаха по време на сегашната пандемия от коронавирус.

Учените помолиха доброволци да си направят собствени маски, използвайки памучни тениски и шевна машина.

След това те извършиха подходящ тест, за да проверят колко добре могат да улавят частици до 0,02 микрона.

домашна маска

Домашните памучни маски улавят 50% от 0,02-1 микрона частици. Въпреки че маските от аптеката улавят повече частици, памучните маски се справиха изненадващо добре.

Заключението на учените е, че домашните маски от плат са по-добри от нищо.

 

Как действат маските на различните лица?

Има данни, че маските прилягат добре на повечето хора. Научно проучване на 3М модели на 22 китайци показа среден резултат от 99,5%.

Заключение:  Маските улавят дори и най-малките частици – въпреки минаващия въздух отстрани – и имат документирани ползи за здравето. Това трябва да е достатъчно, за да задоволи дори скептиците!
Информацията, предоставена по-горе, е необвързваща. Определените класове на защита за различните области на приложение са минимални изисквания и са само за насоки. Отговорност на потребителя е да провери преди употреба дали дихателният апарат отговаря на изискванията за опасни вещества и концентрации. За избора на правилните лични предпазни средства винаги трябва да се извършва оценка на място от професионални лица или сравними институции. SpiriTell не поема отговорност за предоставената информация.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")