Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

„Нищо не е направено“ относно климатичната криза каза Грета Тунберг в Давос

Доналд Тръмп и Грета Тунберг се сблъскват по въпроса за климата на Световния икономически форум в Давос

Грета Тунберг излезе на сцената на Световния икономически форум във вторник, за да предупреди световните лидери, че не правят нищо за намаляване на въглеродните емисии, въпреки доказателства за настъпваща климатична катастрофа.

Говорейки само часове преди появата на президента Доналд Тръмп на годишното събиране на световния политически, бизнес и финансов елит, тийнейджърката активист заяви, че информираността за климатичната криза се е разпалила, но в други отношения не се е променило много.

„Почти нищо не е направено, тъй като глобалните емисии на CO2 не са намалени“, каза Тунберг.

Попитана какво иска да види в бъдеще, Тунберг каза, „че започваме да слушаме науката и че всъщност започваме да третираме тази криза като истинска.“

Тунберг каза, че е прекарала една година в опити за оповестяване на резултатите от доклада на Междуправителствения панел за изменението на климата за 2018г., който показва, че страните трябва да освободят само 420 гигатона въглероден диоксид, за да имат най-добрия шанс да поддържат покачването на глобалните температури под 1,5 градуса.

„Не мисля, че съм виждал нито един представител на медиите или човек от властта да говори за това“, каза Тунберг. „Знам, че не искате да докладвате за това. Знам, че не искате да говорите за това. Но ви уверявам, че аз ще продължа, докато не го направите.“

Откакто се появи в кулоарите на миналогодишната среща в Давос, Тунберг изгря на световната сцена и тя беше обявена за „Личност на годината“ на Time.

Устойчивостта и изменението на климата са основни въпроси на тазгодишната среща в Давос.

Виж още>>>Подводници създаващи лед, биха могли да се борят с изменението на климата чрез повторно замразяване на Арктика

Във вторник Тунберг повтори призива си за всички компании, банки, институции и правителства да се откажат от икономиката на изкопаемите горива.

„Незабавно прекратете всички субсидии за изкопаемите горива и незабавно и напълно се освободете от изкопаеми горива. Не искаме това да се случи до 2050, 2030 или дори 2021 г. – искаме това да стане сега“, каза тя.

В речта си Тръмп обяви, че Съединените щати ще се присъединят към инициатива за възстановяване на трилион дървета до 2050г., но каза, че „за да обхванем възможностите на утрешния ден, трябва да отхвърлим многогодишните пророци на обречеността и техните прогнози за апокалипсиса“.

Говорейки отново малко след Тръмп, Тунберг каза, че „засаждането на дървета е добре“, но това не е достатъчно.

„Нека бъдем ясни: не ни трябва икономика с ниски въглеродни емисии; не е необходимо да намаляваме емисиите. Емисиите ни трябва да спрат, ако искаме да останем под целта от 1,5 градуса“, каза тя.
„Нашата къща все още гори. Вашето бездействие подхранва пламъците“, добави Тунберг.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")