Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Нов вирус идва от Китай

Китай се бори с нов коронавирус, точно когато стотици милиони се подготвят да пътуват през периода на лунната Нова година - най-голямата годишна миграция на хора на Земята.

Известно е, че вирусът, който за първи път е идентифициран в централния китайски град Ухан, е заразил повече от 200 души и вече се е разпространил в поне три други страни.

В понеделник Националната здравна комисия на Китай потвърди, че коронавирусът Ухан може да се предава от човек на човек и че медицинският персонал също е бил заразен.

Световната Здравна Организация (СЗО) свиква извънредна среща заради появата на новия мистериозен вирус.

организацията обяви датата на срещата – 22.01, след като експерти потвърдиха, че коронавирусът, който предизвиква подобни на пневмония симптоми, може да се предава от човек на човек.

Утре СЗО ще реши дали ще обяви извънредно международно положение в сферата на общественото здраве.

Властите в китай съобщиха за четвърти починал в град Ухан, след заразяването с новия коронавирус.

Последваха новина, че Южна Корея е потвърдила първия си случай, превръщайки се в третата страна извън Китай която регистрира вируса.

Малко по-късно потвърдиха и от Австралия за човек заразен с вируса.

Три са случаите, потвърдени по-рано, два в Тайланд и един в Япония, всички заразени хора, посетили Ухан.

„Едно от последствията на един по-свързан свят е, че епидемиите имат потенциал да се разпространят в международен план много по-бързо, отколкото беше преди 50 години“, казва Майк Търнър, директор на науката в Wellcome Trust, световна здравна благотворителна организация, базирана във Великобритания.

Вече има съобщения и за повече случаи в Китай, доказателство, че огнището се е разпространило далеч отвъд Ухан, създавайки риск от непредвидима по-нататъшна инфекция.

Към вторник сутринта са потвърдени пет случая в Пекин, два в Шанхай и 14 в южната провинция Гуандун – всичките на стотици мили от Ухан.

Докладвани са допълнителни случаи на съмнение в цялата страна, от източната провинция Шандонг до провинция Съчуан на югозапад.

На 8 януари китайски учени определиха патогена като нов щам на коронавирус, подобен на „тежък остър респираторен синдром“ (SARS).

През 2002 и 2003 г. SARS зарази повече от 8000 души и уби 774 при пандемия, която се разнесе през Азия, разпространявайки се до Канада.

Първоначалните симптоми на коронавируса от Ухан включват температура и кашлица – които също са често срещани симптоми на грип и вирусна инфекция  през зимните месеци.

Някои пациенти, заразени с коронавирус, също имат затруднено дишане и инвазивни лезии на белите дробове, според Световната здравна организация (СЗО).

Спешни мерки

Правителствата по света започнаха да реагират на възприеманата заплаха. Във вторник Австралия заяви, че добавя гранични мерки за полети от Ухан до Сидни. САЩ също обявиха скринингови мерки за пътници, пристигащи от Ухан на летищата в Ню Йорк, Сан Франциско и Лос Анджелис миналата седмица, след подобни мерки, предприети от правителствата в Азия.

В самия Ухан на летището, жп гарите, автобусните терминали и пътническите кейове са инсталирани инфрачервени термометри за измерване на температурите на пътниците, напускащи града от 14 януари, според държавните медии.

Тези мерки са приложени само пет седмици след първоначалното огнище, което означава, че безброй пътници са напуснали града, без да са преминали никаква проверка.

Цензура

По време на пандемията SARS, китайското правителство първоначално бавно пускаше информация, цензурира новините, омаловажавайки тежестта на епидемията.

Липсата на прозрачност предизвика реакция сред народа и предизвика тежки критики от страна на чуждестранните правителства и СЗО.

През април 2003 г. виден лекар в Пекин обвини правителството в прикритие. По-късно през месеца, Китай уволни своя министър на здравеопазването и кмета на Пекин заради прикритие на вируса.

Този път Общинската здравна комисия в Ухан обяви огнището на 31 декември, три седмици след като първият пациент разви симптоми.

Китайски учени идентифицираха патогена седмица по-късно и споделиха последователността на генома на вируса със СЗО – бърз отговор, който спечели похвала от СЗО и учени по целия свят.

В понеделник китайският президент Си Цзинпин инструктира властите да предприемат „решителни мерки“ за ограничаване на разпространението на коронавируса Ухан, за първи път лидерът на страната публично говори по повод на огнището.

Според изявление на държавната информационна агенция Синхуа, Си „подчерта поставянето на безопасността и здравето на хората като основен приоритет“ и призова съответните служби незабавно да публикуват информация и да работят в посока международното сътрудничество.