Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Откриването на вкаменелости разкрива мистерията за изчезването на динозаврите

Замисляли ли сте се как динозаврите са изчезнали от лицето на земята? Това си остава една от най-големите загадки в света. Има много теории, които се опитват да да обяснят изчезването им, но си остават теории.

Неотдавнашно откритие на някои вкаменелости в Северна Дакота хвърли известна светлина върху събитие, свързано с изчезването на динозаврите. Установено е, че ударът на астероид може да е разтърсил земята и евентуално да е унищожил динозаврите.

Какво представлява откритиетo?

вкаменелости
Кредит: Robert DePalma

Екип от палеонтолози и геолози са изкопали някои вкаменелости в Северна Дакота, които изглежда съдържат следи от различни животински видове и риби. Това откритие е свързано с удара на астероида на полуостров Юкатан, който може да е сложил край на периода креда и да е започнал периода на палеогена.

Студентът от университета в Канзас Робърт Де Палма, който е открил вкаменелостите, е предсказал, че гигантски вълни, образувани поради удара на астероида, са помели тези животни и са ги изпратили в Северна Дакота. Тази област е въведена като Tanis от геолозите, изучаващи инцидента.

Преди това събитие всички доказателства за инцидента бяха неясни. Но откриването на хрилете на риби и стъклени капчици в рамките на вкаменелостите позволи на Де Палма да хвърли повече светлина върху теорията за астероидите.

Той заявява, че високата концентрация на иридий, намерена в изкопаемите блокове, също укрепва теорията. Това е така, защото Иридият е първото вещество, което дава на учените някои индикации за събитието Чиксулуб.

В какво състояние е вкаменелостта?

Според геолозите вкаменелостите са били открити в прилично състояние. Смята се, че тези вкаменелости са били под огромни вълни и потоци от астероидна пепел и скали. Освен това най-хубавото при всичко това е, че утаяването може да е станало много бързо.

Това е така, защото е установено, че вкаменелостите са запазени в три измерения, където изглежда нищо не е било смачкано, казва Дейвид Бърнъм, авторът, който отразява това откритие.

Освен това е забелязано, че вкаменелостите могат да съдържат следи от повече от сто редки вида животни, което го прави жизненоважен източник на информация за последните дни на креда. Така че учените, геолозите и палеонтолозите имат повече стимул, за да копаят по-дълбоко.

Забележка

Дори и да е постигната много яснота относно изчезването на динозавъра и последвалото попадение на астероид, някои въпроси остават без отговор. Не са намерени много доказателства за случилото се след удара на астероида, тъй като всички доказателства говорят само за случилото се по време на инцидента.

Освен това, заедно с вкаменелостта, както сега знаете, са открити останки от риби и животински видове. Но не са открити останки от динозаври, което остава загадка.

jQuery(document).ready(function($) { $.post('https://spiritell.com/wp-admin/admin-ajax.php', {action: 'wpt_view_count', id: '9905'}); });