Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Половината от Ухан избяга преди блокирането, повишавайки риска от разпространение на коронавирус

Почти половината от населението на китайския град в сърцето на коронавирусната епидемия напусна града преди да бъде поставен под карантина, разкриха служители.

Кметът на Ухан, Zhou Xianwang, заяви в неделя, че около 5 милиона души са напуснали града по време на пътуването през лунната Нова година, което предизвика нови страхове от глобална пандемия.

Грипоподобната болест досега е убила над 130 души и е заразила над 6000.

Изселването от града се е случило през 24-те дни между 30 декември, когато се появиха първите съобщения за инфекция, и четвъртък, когато градът беше ефективно под карантина, заяви Zhou.

Пътуващите са излетели за Хонконг, Тайланд, Сингапур и Япония, както и други части на Китай, съобщава South China Morning Post.

Седемнайсет града в Китай, обхващащи повече от 50 милиона души, вече са блокирани, тъй като вирусът продължава да се разпространява.

Гневът в социалните медии расте заради реакцията на служителите, като някои обвиняват правителството, че е отказало да информира хората в първите дни на избухването.

Zhou призна в държавната телевизия в понеделник, че решението на града за кризата „не е достатъчно добро“ и предложи да подаде оставка.

Освен това той каза, че ръцете му са били вързани от правила, изискващи одобрение на Пекин, преди да се пусне чувствителна информация за инфекциозни заболявания.

Междувременно в понеделник Китайският център за контрол и превенция на заболяванията потвърди, че вирусът е тръгнал от пазара на едро с морски дарове Huanan в Ухан.

На този пазар се продават диви животни, включително вълци, лисици, плъхове, змии и пауни.

„Тридесет и една от 33-те положителни проби бяха събрани от западната зона на пазара, където се концентрираха щандове за търговия с диви животни“, казва китайската CDC, според китайската държавна агенция Xinhua.

В понеделник Монголия затвори границата си с Китай, а Малайзия обяви, че ще забрани влизането на посетители от провинция Хубей, в която Ухан е най-големият град.

Президентът Тръмп също предложи помощ от САЩ за овладяване на нарастващата криза.