Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Половин милиард пчели умират в Бразилия само за три месеца

Трябва да спрем да пренебрегваме вредите от пестицидите и да се събудим. Пчелната популация в Бразилия намалява само за три месеца в началото на 2019 г.

Не е тайна, че популацията на пчелите в света се намира в реална опасност, а това от своя страна застрашава и човешката раса.

Проблема е глобален и локален. В Бразилия са били убити половин милиард пчели само за три месеца.

Това са много мъртви пчели

Да, със сигурност е така.

Всичко това се случи в началото на 2019 г. в южните щати. Алдо Мачадо , който притежава титлата вицепрезидент в пчеларската асоциация Рио Гранди до Сул, откри купчини мъртви насекоми.

Проблемите продължиха да нарастват. Пчелите са ефективни насекоми и нямат време за болести.

Когато определени пчели се върнаха в кошера, неспособни да изпълняват задълженията си, здравите им събратя бързо ги отстраниха. В кошера нямат място тези който не работят.

Уви, здравите пчели, които отстраниха слабите, скоро също се заразиха. Кошерът е бил изложен на епидемия, след като в него са били допуснати заразени пчели.

Тъй като Бразилия вече се изправи пред пожарите на тропическите гори в Амазония, последното нещо, което трябваше да се случи в държавата е друга криза на природата.

Най-лошото е, че тази трагедия беше напълно пренебрегната.

Защо това се случва в Бразилия?

Казано просто, защото властите го позволяват. Всъщност, ако се задълбочим, ще стигнем дотам, че властите са отговорни за тази криза.

Откакто Болсонаро пое властта, продажбите на пестициди от Бразилия се повишиха с 27% повече от предходната година. 

В момента бразилският конгрес обмисля законопроект, който ще постави още по-малко ограничения за използването и продажбата на пестициди.

Широка гама от компании, както вътрешни, така и международни, се впуснаха в надпреварата. Убиването на пчели е тяхна работа, в края на краищата и бизнесът е добър.

Всичко това е резултат от прекомерната употребата на пестициди. Организацията на обединените нации твърди, че Бразилия използва около 770% повече пестициди сега, отколкото през 1990 г. 

Естествено, бразилските власти имат отговор на всяка критика, свързана с това.

Земеделското министерство на страната се опитва да изтъкне, че  има по-големи проблеми от пестицидите и пчелите.

Бразилия се нарежда на 44-о място в таблицата на световната лига по употреба на пестициди на хектар, на първо място е Китай.

Също така Министерството обича да ни напомня, че в Бразилия има тропически климат.

Според тях това прави сравненията с региони с различни температури, напълно несправедливи.

Благодарение на Анвиза (Anvisa), Бразилската агенция за здравно регулиране, стана ясно, че около 20% от взетите проби за доклад за безопасността на храните съдържат неразрешени или прекомерни нива на пестициди.

Този резултат беше получен без да се търси глифозат – пестицид, който, въпреки че е забранен в повечето други територии, остава най-продаваният химикал от този вид в Бразилия.

Има ли опасност за бразилският народ?

Цялата човешка раса е в опасност, ако не започнем да се грижим по-добре за популацията на пчелите.

Засега обаче Бразилия е изправена пред по-непосредствена криза. Следите от пестициди в храната, също не са нещо добро.

Може би Карлос Алберто Бастос, който притежава титлата президент на асоциацията на пчеларите във федералния окръг на Бразилия, го е казал най-добре.

Той просто и кратко заяви:

„Гибелта на всички тези пчели е знак, че сме отровени“.

Съществува и риск от навлизане на пестициди в националното водоснабдяване на Бразилия.

Може да започнем да виждаме последствията от това в бъдеще. С тази бурна употреба на пестициди, безброй насекоми са обречени. Освен пчелите, можем да загубим също и:

  • Осите
  • Водните кончета
  • Пеперуди и молци
  • Мравки
  • Бръмбари

Всяко от тези насекоми има своята роля в природата. С почти 200 различни вида пестициди, забранени в Европа, които все още се използват в Бразилия през последните три години, изчезването на пчелите ще се случи скоро.

Можем ли да направим нещо по този въпрос?

Директно във връзка с Бразилия? Не точно. Съжалявам, ако това звучи поразително, но е истина.

Като се има предвид, че Джаир Болсонаро е направил някои противоречиви коментари относно пожарите в тропическите гори и продължава да внася и изнася пестициди, природата очевидно не е нещо, което го вълнува.

По отношение на общата грижа за популацията на пчелите и насекомите, обаче, всички можем да свършим своята роля.

Като за начало трябва да спрем употребата на пестициди и да се опитаме да подобрим качеството на живот на пчелите по някакъв начин.

Ако видите пчела да лежи на земята, тя може да не е мъртва. Често пчелите не откриват прашец наоколо и просто им липсва енергия.

Напълнете чинийката с вода и смесете с малко захар. Поставете я пред пчелата и вижте дали напитката и харесва.

Ако е така, най-вероятно ще я видите отново да поеме към небето за нула време. Поздравления – току-що направихте малка крачка към спасяването на света.

Също така може да направите двора си възможно най-удобен за насекомите.

Съжаляваме, ако не ви харесва гледката на тези същества. Обаче те са толкова важни.

Можете да помогнете, като оставите тревата да расте, да засадите цветя, които ще привлекат буболечките, и да оставите купчини мъртва дървесина, за да се заровят вътре.

Дори и да не ви допадат насекомите, вие ще направите услуга на природа . Без насекоми, други видове като птиците губят хранителния си източник.  Според Елтън Джон,

Това е кръгът на живота и е в нашите ръце да продължи да се върти. Ако не успеем, резултатите могат да бъдат катастрофални.