Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Едва 36% четат инструкциите за правилно зареждане на своя Apple

iOS има функция, която позволява лесно да управляваш живота на батерията на своето устройство. Тя ви предоставя информация колко от батерията ползва всяко едно приложение.

Животът на всяка една батерия е времето, в което устройството е активно между презарежданията.

Жизненият цикъл е трайността на батерията, преди да се наложи тя да бъде заменена с нова.

В тази статия ще разбереш как да увеличиш и двете максимално, за да ползваш най-пълноценно устройствата на Apple.

>>> Нека да започнем с един мит: Новият ти телефон трябва да се изтощи напълно и след това да се зарежда поне 12 часа.

В съвременните устройства батериите са Li-ion (литиево-йонни) и когато излизат от завода, вече са активирани и поради бавното им разреждане не е нужно да бъдат зареждани 12ч. преди употреба.

1) Бъди актуален, бъди ъпдейтнат, бъди икономичен

Ъпдейтите на софтуера при Apple много често включват, освен всички симпатични подобрения, иновативни, енергоспестяващи технологии. Ето защо е хубаво често да проверяваш дали устройството ти е с последната версия на iOS, бъди „в час“.

2) Не брой от 0 до 100

батерия 50% зареждане

Как правилно да зареждате батерията на телефона? ( 1 )

Старайте се да не зареждате устройството докрай и не го изтощавайте напълно — добрите проценти са между 25 и 80. Ако изтощите батерията изцяло, тя ще претърпи дълбок разряд, което… съответно води до обратното – неспособност да задържа заряд.

И така, трябва ли да заредя батерията на телефона си на 100%?

Не, или поне не всеки път, когато го зареждате. Някои хора препоръчват да правите пълно презареждане на батерията от нула до 100 процента („цикъл на зареждане“) веднъж месечно – тъй като това прекалибрира батерията, което прилича на рестартиране на компютъра.

Но като цяло това твърдение, че„ презареждането е лошо “или„ твърде често зареждане е лошо “, е доста остаряло.

Когато съхранявате смартфон, който не планирате да използвате, трябва да поддържате заряда на батерията в определен диапазон – и това е намек, че батериите на смартфоните не обичат да бъдат на 100%. ( 2 )

От страницата на Apple разбираме, че те също препоръчват – „Дръжте го наполовина заредено, когато го съхранявате дългосрочно“, като не споменават за зареждането когато го използвате. ( 3 )

3) Постарай се на телефона ти да не му е горещо или студено

Устройствата на Apple са проектирани да работят в голям температурен диапазон, като идеалната зона на комфорт е от 16°C до 22°C.

Особено важно е да не ги излагаш на температури по-високи от 35°C.  Зареждането на устройствата на Apple при висока температура, може да им навредят още повече – недей!

Ако ползваш устройството навън, а е много студено, ще усетиш, че батерията издържа доста по-кратко време. Това обаче ще е моментно състояние, тип защита. Щом температурата на батерията се нормализира, ще се възстанови и производител­ността ѝ – спокойно!

4) „Съблечи“ айфона си по време на зареждане

С някои видове кейсове, устройството генерира излишна топлина. Ако забележиш, че устройството се нагрява когато се зарежда, премахни калъфа. Обикновено, с оригиналните кейсове и калъфи не се случва това.

5) 12-часова почивка в седмицата

зареждане на телефон

Избирай една вечер от седмицата, в която можеш да си позволиш да изключиш телефона си. Нека си почине. Той ще стои на standby заради теб и твоите известия. Звучи приятно, нали?

6) Има смисъл от всяка настройка

Оптимизирай ги. Регулирай яркостта на екрана, изключи Wi-Fi, изключи локацията, мобилните данни и Bluetooth.

7) Разреши Low Power режим

С идването на пазара на iOS 9, се въвежда Low Power режима, който ви дава лесен начин да удължиш живота на батерията си.

Приложенията няма да свалят съдържание, а функции като AirDrop, Continuity и iCloud sync се изключват. Все пак, всички основни функции остават на разположение.

А когато телефонът е напълно зареден, Low Power или още наричан „жълтият режим“, се изключва автоматично.

8) Зареждай чрез USB в компютър с активно зарядно

Компютърът трябва да работи и освен това, да е включен в захранването. Ако устройството е свързано с спящ, стендбай или изключен компютър, ще има никакъв или дори обратен ефект.

9) Избягвай безжично зареждане

Повечето индуктивни зарядни генерират топлина, а топлината е убиец на батерията. Именно поради тази причина, най-добрият и безопасен начин за зареждане на смартфона е да използваш оригиналното му зарядно.

10) Без живи картинки

Живите картинки са доста интересни за wallpaper, но не са добра идея за съхраняване живота на батерията. Наблегнете на стандартен wallpaper, по възможност от тъмната гама.

12) Не ровичкай

И последно, но не на последно място… Може би час-два без твоя любим Apple, са доста време, но недей да ровичкаш в телефона докато се зарежда. Това също скъсява живота. Представи си, че си почиваш, но си в офиса с клиенти? Трудна работа, нали!

Желаем ти успех със съветите на Spiritell & Apple !