Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Различни компании събират лични данни чрез проследяване на телефон

Дванадесет милиона телефона, един набор от данни, нулева поверителност

Всяка минута, всеки ден, през цялата година, навсякъде и по-всяко време на планетата Земя, десетки компании – до голяма степен нерегламентирано, малко контролирани – регистрират движенията на десетки милиони хора с мобилни телефони и съхраняват информацията в файлове в гигантски сървъри за данни.

Може би не знаете, но днес е напълно законно да събирате и продавате цялата тази информация. В по-голямата част от света, никой закон не ограничава това, което се е превърнало в огромна и доходоносна търговия с проследяване на хора.

От изтеклата информация, описана по-долу в статията, става ясно, че проследяването по телефон не идва от телекомуникационна компания или гигантска технологична компания, нито от правителствена операция за наблюдение.

>>Защо винаги трябва да носите своя кабел за зареждане

Това се случва чрез компания за събиране на данни за местоположение, една от десетките тихо проследяващи вашият телефон, с помощта на софтуер, който е влязъл във вашият мобилни телефони чрез инсталирането на някое приложение.

Вероятно никога не сте чували за повечето компании – и въпреки това за всеки, който има достъп до тези данни, животът ви е отворена книга.

Чрез проследяване на телефон, те могат да видят местата на които ходите всеки един момент от деня, с кой се срещате или с кой прекарвате нощта, къде се молите, дали посещавате център за метадонова терапия, кабинет на психиатър или салон за красота.

От публикувана статия в Ню Йорк Таймс, става ясно, че проектът за поверителност на Times е получил един такъв файл, който е най-големият и най-чувствителният, достигал някога до журналистите.

Тези данни включват над 50 милиарда точки на местоположение от телефоните на повече от 12 милиона американци, докато са се движели през няколко големи града, включително Вашингтон, Ню Йорк, Сан Франциско и Лос Анджелис.

Всяка информация в този файл, събрана чрез проследяване на телефон, представлява точното местоположение на един смартфон за период от няколко месеца през 2016 и 2017 г.

И това не бяха просто безобидни метаданни, които представляват интерес само за алгоритмите и рекламодателите. Не, това бяха толкова специфични данни, че позволиха на разследващия екип от New York Times да идентифицира и след това да проследи лица, включително известни личности, държавни служители, други разследващи журналисти и един „лош инженер“, който работеше за конкурент.

Данните бяха предоставени на Times Opinion от източници, които поискаха да останат анонимни, тъй като не бяха упълномощени да го споделят и може да бъдат изправени пред строги наказания за това. Източниците на информацията казват, че са се разтревожили как може да се злоупотребява по този начин и спешно искат да информират обществеността и законодателите.

Таймс и други новинарски организации са докладвали за проследяването на смартфони и в миналото. Но никога с толкова голям набор от данни.

А като си помислим, че този файл представлява само малка част от това, което се събира и продава всеки ден от индустрията за проследяване на местоположението по телефон – наблюдението е навсякъде около нашия живот, че сега изглежда невъзможно да се избегне.

Компаниите, които събират цялата тази информация за вашето местоположение във всеки един момент, оправдават бизнеса си въз основа на три претенции: Хората се съгласяват да бъдат проследявани, данните са анонимни и данните са защитени.

И може би имат право! Сега отворете вашият смартфон, потърсете някое интересно приложение и го инсталирайте. Да, няма да можете, ако не се съгласите с някои изисквания, от тук започва всичко.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")