Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Първият изцяло електрически самолет в света летя успешно почти 15 минути

Преди всичко, самолета трябва да бъде тестван допълнително, за да се потвърди, че е надежден и безопасен. В допълнение, електродвигателят трябва да бъде одобрен и сертифициран от регулаторите.

Първият напълно електрически търговски самолет в света, започна своя тестов полет на 10.12.19г, излитайки от Канад, град Ванкувър.

Полетът продължил не повече от 15 минути, според журналист на AFP, който бил на място.

Това означава, че има надежда, един ден, авиокомпаниите да намалят вредните си емисии.

„Това доказва, че търговската авиация може да работи в изцяло електрическа форма „, заяви Рой Ганзарски, главен изпълнителен директор на базираната в Сиатъл инженерна фирма МagniX.

Компанията е проектирала мотора на самолета и е работила в партньорство с Harbour Air, който превозва половин милион пътници годишно между Ванкувър, ски курорта Whistler и близките острови.

Ганзарски каза, че технологията ще даде значителни икономии на разходите за авиокомпаниите – да не говорим за нулевите въглеродни емисии.

Това е малък самолет с капацитет за шест човека, така че не може да се сравнява с мощността на двигателя на голям търговски самолет.

И все пак, дори и така да е, електрическият двигател беше повече от достатъчен за да вдигне във въздуха тестовата машина, като пилотът Грег Макдугал (който също е основател и главен изпълнителен директор на Harbour Air) твърди, че всъщност може да се намали мощността.

Макдугал вярва, че това може да бъде истински тласък за гражданската авиация и спестяване на доста пари, тъй като електрическите двигатели са доста по-икономични в сравнение с конвенционалното авиационно гориво, също така и изискват много по-малко поддръжка, като по този начин спестяват от разходите за редовен ремонт.
Ограниченията на живота на батерията на електрическия двигател означава, че дългите полети за дълги разстояния няма да бъдат възможни в близко бъдеще.

Но това е перфектно за вътрешните полети на къси разстояния, за които Harbor Air е специализирана.

„Обхватът сега не е там, където бихме искали да бъде, но е достатъчно да започнем революцията“, каза Ганзарски, който прогнозира, че батериите и електрическите двигатели в крайна сметка ще бъдат разработени за да може да се изминават по-дълги разстояния.

„Нашата цел е всъщност да електрифицираме целия флот. Няма причина да не го направим“, каза Макдугал.

Дори правителството на Канада гледа положително, транспортният министър Марк Гарно се надява, даже е оптимист, че електрическият двигател може да промени транспортната инфраструктура на Канада точно навреме, за да постигне целите за декарбонизация.

Но всичко това е все още на раннен етап от развитие. Общо взето, може да минат поне още две години, преди Грег Макдугал да успее да изпълни целта си и да оборудва всичките 40 самолета от своя малък флот с електрически двигатели.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")