Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Проучване в Испания предполага, че така нареченият стаден имунитет към Covid-19 е „недостижим“

Мащабното проучване направено в Испания показва, че едва 5% от населението му е развило антитела, което укрепва някои предположения, че така нареченият стаден имунитет към Covid-19 е „недостижим“, съобщи медицинското списание Lancet.

Резултатите показват, че 95% от населението на Испания остава податливо на вируса.

Стадният имунитет се постига, когато достатъчно хора от населението са се е заразили с вирус или бактерии за да спре циркулацията му (или е ваксинирано).

Испания е една от европейските страни, които са най-засегнати от пандемията COVID-19.

Прочети Още: Ще стане ли COVID-19 сезонен?

Серологичните изследвания са ценен инструмент за оценка на степента на епидемията, като се има предвид наличието на безсимптомни случаи и малък достъп до диагностични тестове.

Това общонационално проучване, насочено към населението, има за цел да оцени серопреносимостта на инфекция SARS-CoV-2 в Испания на национално и регионално ниво.

Европейският център за контрол на заболяванията заяви пред CNN, че изследванията в Испания върху национална представителна извадка от над 61 000 участници (35 883 домакинства) се оказват най-голямото изследване досега сред дузина серологични проучвания на коронавируса, предприети от европейските държави.

Има аналогични проучвания в Китай и Съединените щати и „основната констатация от тези представителни кохорти е, че по-голямата част от населението изглежда не е развило антитела“ срещу Covid-19, „дори в райони с широко разпространение на вируса“, се казва още в Lancet.

„В светлината на тези открития всеки предложен подход за постигане на стаден имунитет чрез естествена инфекция е не само силно неетичен, но и непостижим“, коментират авторите на публикацията на Lancet, Изабела Екерле, ръководител на Женевския център за вирусни болести, и Бенджамин Майер, вирусолог в Университета в Женева.

Лекарите все още не са сигурни дали наличието на антитела срещу коронавирус означава, че човек не може да бъде заразен отново. Не е ясно колко дълго или колко добре антителата защитават хората от вируса.

Водещата авторка на испанското проучване Марина Полан, директор на Националния център по епидемиология, каза пред CNN: „Някои експерти са изчислили, че около 60% от серопреносимостта може да означава стаден имунитет. Но ние сме много далеч от постигането на този брой.“

Испания е една от страните в Европа, засегната най-силно от коронавируса, с повече от 28 000 смъртни случая и 250 000 заразени.

Lancet публикува резултати от първата фаза на изследването в Испания, проведено от 27 април до 11 май, което показва развитие на антитела в цялата страна от 5%.

Но столицата Мадрид, най-силно засегнатата в страната от Covid-19, има над 10% развитие на антитела, а гъсто населената Барселона има 7%, докато много други крайбрежни провинции имат далеч по-ниски проценти.

Резултатите от втората фаза на проучването в Испания бяха публикувани на 4 юни, като показаха 5,2% национално разпространение на антитела, малко по-високо, отколкото през първата фаза. Резултатите от третата и последна фаза бяха публикувани в понеделник; те показаха, че развитието на антитела на страната остава 5,2%.

Проучването е финансирано от Испанското министерство на здравеопазването, Институтът по здравеопазване Карлос III и Испанската национална здравна система.

Виж Още:

1.Битови продукти които могат да унищожат новия коронавирус
2.
Как държавите се борят с кризата COVID-19?

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")