Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Този ходещ робот за доставка е вече в продажба (видео)

Digit може да ходи, да носи предмети и да работи полуавтономно

Американският производител Agility Robotics обяви, че неговият двукрак робот Digit вече се продава, като първите два броя са закупени от автомобилния производител Ford.

Ford, който участва в проект за роботиката миналата година, заяви в неделя вечер преди CES 2020 в Лас Вегас, че ще получи първите два робота извън производствената линия.

Ford тества как Digit и автономните превозни средства могат да работят заедно, за да разрешат проблема при доставките, който Кен Вашингтон, CTO на Ford Motor Company, нарече проблем с последните 50 метра, тези последни стъпки от автомобила до вратата на сградата.

„Докато онлайн търговията на дребно продължава да расте, ние вярваме, че роботите ще помогнат на нашите търговски клиенти да изградят по-силен бизнес, като правят доставките по-ефективни и достъпни за всички нас.“, Казва Вашингтон в изявление. „Ние научихме много тази година, откакто работим с Agility, сега можем да ускорим нашата проучвателна работа с търговски роботи Digit.“

Digit може да се навигира полуавтономно с помощта на LIDAR и други сензори и може да носи кутии в ръцете си с тегло до 18 килограма. От Agility Robotics казват, че може да бъде приложен в редица сфери, включително в логистиката, складовете, телеприсъствието и промишлената инспекция.

Digit може да извършва някои операции напълно автономно, но не е в състояние да се адаптира към новите среди толкова лесно, колкото човек.

Във видеото по-долу можете да видите скорошна версия на Digit, вдигаща и носеща кутия. В интервю от Agility Robotics заявиха, че вдигането се извършва „напълно автономно“, но движението на роботът трябва да бъде управляван от човек:

Digit вече е на разположение за желаещите, но цената е неуточнена и ще е около 6 цифрена сума в долари, загатна Деймън Шелтън, главният изпълнителен директор на Agility Robotics, чрез имейл до The Verge.

Предоставянето на Digit на пазара за продажба е основен и ключов момент за Agility.

Компанията представи своя вдъхновен от щраус робот Cassie през 2017 г. Digit, при който се добави горен торс, ръце, сензори и допълнителна изчислителна мощност към дизайна на Cassie, беше представен през пролетта на 2019.

Оттогава Agility усъвършенства дизайна, включително краката на робота, които позволяват на Digit да балансира на единия крак или внимателно да се движи през препятствия, нови сензори за възприемане и картографиране на света за навигация на роботи.

А какво ще стане ако органите на реда или военните проявят интерес? Можем ли един ден да видим Digit със значка и пистолет? Е, значка може би, но определено не и пистолет. Шелтън казва, че Agility Robotics ще продава на тези клиенти, които ще го използват за невъоръжени функции.

„Ние няма да позволим Digit (или други роботи на Agility) да бъдат въоръжени със смъртоносни или каквито и да било оръжия“, казва той.

Digit ще се произвежда в изключително малки количества, подчертавайки експерименталния му характер.

Първият производствен цикъл е само за шест бройки, а Agility Robotics очаква да направи само 20 до 30 бота през 2020 г.

Компанията твърди, че този процент ще се удвои поне за 2021 г., но дори и тогава роботи като този няма да навредят на пазара на труда за години напред.

Независимо от това, търговският старт на Digit е важен момент. Напредъкът на технологиите дава възможност за ново поколение мобилни машини, включително четирикракия робот на Boston Dynamics, който стана достъпен за клиентите в края на миналата година.

Но двуногите машини са много по-рядко срещани от техните четириноги колеги, а Digit е първият робот с два крака, който се продава в търговската мрежа (а не се дава под наем за академични изследвания).

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")