Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Ще стане ли COVID-19 сезонен?

Все още няма достатъчно данни за учените, които да определят дали COVID-19 ще изчезне през лятото, както се случи с ТОРС (SARS).

Коронавирус COVID-19 е нов, така че наличните данни и това което знаем за него може да се промени във времето.

Предвид бързото разпространение на вируса, има много неизвестни.

Заради несигурността и паниката има много хора, които търсят отговори и споделят информация от източници, които може да не са достоверни.

Дезинформацията може да доведе до засилен страх, объркване и недоверие. Една лъжа, която се разпространява, е, че коронавируса е като грипа.

COVID-19 не е като сезонният грип. COVID-19 е тежко респираторно заболяване, което се смята за зоонозно.

Голямата заплаха

Симптомите са подобни на грипа, но според специалистите SARS-CoV-2 е много по-голяма заплаха.

Грипът обикновено изчезва, когато времето се затопли и много хора се надяват, че COVID-19 също ще изчезне.

Тъй като понастоящем няма достатъчно данни за новия коронавирус, учените могат само да хипотезират от съществуващите данни.

Огнището на SARS, вируса от 2003г. (Тежък остър респираторен синдром) изчезна през юли, което предполагаше, че може да е сезонно. Въпреки това повече не се появи, обаче това може да е и защото мерките за ограничаване бяха успешни. Докато сега половината от Ухан избяга още преди града да бъде поставен под карантина.

MERS (респираторен синдром на Близкия изток) все още се появява от време на време в Близкия изток, където има горещ климат.

В момента има други четири коронавируса, които циркулират при хората вече много години. Тези вируси причиняват леки настинки от година на година и като грипа са станали сезонни заболявания.

Теории

COVID-19 може да не изчезне със затоплянето на времето и още не е сигурно какво ще стане, докато учените допълнително не изследват и тестват как вирусът реагира при различни температури.

Има няколко сценария, които учените прогнозират. Един от сценариите е, че новият коронавирус ще изчезне през летните месеци и никога повече няма да бъде видян, или може да стане ендемичен като грипа.

Друга теория е, че вирусът може да не изчезне през лятото и ще продължи да се разпространява по целия свят, докато блокирането и забраните за пътуване убият вируса и той никога повече не се появи (като SARS).

Тъй като в момента нищо не е сигурно, обществеността трябва да следва съветите на местната власт и да бъде в течение с развитието на вируса чрез надеждни местни източници или СЗО (Световна здравна организация).

Мисленето за бъдеще, в което SARS-CoV-2 се превръща в сезонно респираторно заболяване, като грипа, е силно смущаващо, но ако това стане така, фармацевтичните компании ще имат по-голям стимул да създадат и разпространят ваксина за превенция срещу COVID-19.

Учените са предпазливи и не смеят да дават надежда, че човечеството ще се върне към нормалния си ритъм през лятото, те препоръчват на хората да практикуват стриктно социално дистанциране в засегнатите райони и редовно да мият ръцете си.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")