Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

1 милиард устройства с Android са изложени на риск от хакване

Ако използвате версия 6.0 на Android или по-стара, сте уязвими от злонамерен софтуер.

Повече от един милиард устройства с Android по целия свят вече не получават актуализация за сигурност, което ги оставя потенциално уязвими за атака.

Организацията за защита на потребителите Which? изчисли, че две на пет устройства с Android вече не получават жизненоважни актуализации за сигурност от Google, което ги излага на по-голям риск от злонамерен софтуер или други пропуски в сигурността.

Android 10 е най-новата версия и въпреки че той и неговите предшественици Android 9 (Pie) и 8 (Oreo) все още получават актуализации на сигурността, използването на всичко под Android 8 „ще носи рискове за сигурността ,“ казах от Which.

Въз основа на данни от миналата година на Google, около 40% от активните потребители на Android по света са с версия 6.0 или по-стара: Marshmallow (2015), Lollipop (2014), KitKat (2013), Jellybean (2012), Ice Cream Sandwich (2011) и Gingerbread (2010).


Прочети Още: Компанията – майка на Google, Alphabet вече е компания от 1 трилион долара


„Това означава, че повече от един милиард телефони и таблети са били активни по целия свят, които вече не са получавали актуализации на сигурността“, каза Which?.

Which? решиха да направят тест и закупиха различни Android устройства на три години, повечето от които можеха да работят само с Android 7.0. Експерти по сигурността, ангажирани от организацията страж на потребителите, успяха да заразят всички тях със злонамерен софтуер.

Всички телефони в тестовете бяха заразени успешно от зловреден софтуер – Joker, известен също като Bread. Всяко тествано устройство също беше заразено с Bluefrag, критична уязвимост, която се фокусира върху Bluetooth компонента на Android.

От Which? казаха, че трябва да има по-голяма прозрачност относно това колко дълго ще се предоставят актуализации за интелигентните устройства, така че потребителите да бъдат информирани при закупуване на дадено устройство и да получават ранна информация за техните възможности, след като актуализациите за сигурност вече не са налични.

Стражът на потребителите Which? заяви също, че производителите на смартфони трябва да отговорят и на въпроси, свързани с въздействието на телефоните върху околната среда.


Виж Още: Google ще печели от DuckDuckGo, Bing и другите алтернативни търсачки в Android


От Google отговориха: „Всеки ден ние сме посветени на подобряването на сигурността за устройства с Android. Ние осигуряваме актуализации на сигурността с корекции на грешки и други защити всеки месец и непрекъснато работим с хардуерни и мобилни партньори, за да гарантираме, че предоставяме на потребителите на Android безопасно преживяване с техните устройства.“

За обикновения потребител, който е започнал да използва устройството си до 3 години, остава да реши – трябва ли му ново устройство или ще остане на прицел от хакване.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")