Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

120 български фирми са претърпели загуби след фишинг имейли

Фишингът е опит за получаване на чувствителна информация като потребителско име, пароли и данни за кредитна карта, като кибер престъпниците се представят като надежден субект в електронната комуникация.

По данни на ГДБОБ, 120 български компании са претърпели загуби след хакерска атака с фишинг имейли през изминалата 2019 година.

Изпращането на фалшиви мейли със зловреден код е сред най-разпространените компютърни измами.

Фишингът е причина за над 90% от пробивите в база данни.

Цели 30% от съобщенията, съдържащи зловреден софтуер, се отварят от целевите потребители. Това се дължи на креативността и задълбочените проучвания на кибер престъпниците.

Ако направим един анализ, на изпращаните в последно време фишинг имейли в България, се очертава образа на най-масовата жертва.

Хората които най-вече стават жертва на фишинг атака са мъже между 30 и 50 години, със собствен бизнес или с добро заплащане, семеен, обича да гледа филми за възрастни, има потребителски или ипотечен кредити или изплаща стоки на лизинг.

Според хакерите специалисти във фишинг атаките, това е най-лесната жертва в България.

Интересното е, че тези онлайн престъпници са отделили доста време за проучване на „най-лесната жертва“.

За противодействието на фишинг атаките, ГДБОБ работи с Интерпол и Европол. От там дават информация, че в схемите участват и българи, които са титуляри на банкови сметки за изпиране на парите от кибер измамите.

Тези хора са с нисък социален статус, криминално проявени и не се притесняват от това, че евентуално може да бъдат заловени.

Когато потребител стане жертва на фишинг атака, това е в следствие на неразумно поведение в интернет.

За да се предпазите от кибер измами като фишинг и социален инженеринг, не отваряйте съмнителни файлове в получените имейли.

Никога не бързайте да реагирате на получен имейл в който ви казват, че са ви хакнали, хванали в неудобно положение, имат ваши пароли или подобно. Точно по този начин, когато се чувствате в опасност, те проникват във вашият компютър.

Помненте, те нямат тези данни за които твърдят. Не са ви заснели в неудобно положение, не са ви взели паролите, банките няма да ви пратят мейли за смяна, крогиране или актуализация на праола и данни (това става само в клон на съответната банка).

Може да получите имейл от името на банки, партньори, клиенти, реклама, маркетинг специалисти, държажни институции, ощо взето отвсякаде, но това не са те, това е фишинг, това са кибер измамниците които чакат да им предоставите достъп и да сложат ръка на парите ви.

Използвайте сложни и различни паролиза отделните инструменти които ползвате. Трябва да ги променяте на определен период от време – 1 месец е добър срок.

Ако случайно станете жертва на фишинг атака, трябва да знаете, че колкото по рано сигнализирате, толкова е по голям шанса да възстановите парите си.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")