Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Starlink: Сателитен интернет от Илон Мъск и SpaceX

SpaceX има за цел да осигури глобален сателитен интернет покритие със проекта Starlink до края 2020г.

Starlink е името на сателитна интернет мрежа, която компанията за космически полети SpaceX на Илон Мъск разработва, за да осигури интернет и в най-недостъпните места.

Глобалния сателитен интернет на SpaceX бе обявен още през януари 2015г.

Въпреки че, по това време не му беше дадено име, изпълнителният директор Илон Мъск заяви, че компанията е подала документи към международните регулатори за поставяне на около 4000 спътника в ниската земна орбита.

Първоначалната оценка на Мъск за броя на спътниците нарасна. Федералната комисия за комуникации на САЩ (FCC) даде разрешение на SpaceX да разположи 12 000 сателита и може би до 40 000 в последната фаза.

Това са много сателити, като се има предвид, че само около 2000 изкуствени спътника в момента обикалят около Земята и едва 9 000 са били изстреляни в цялата история, според Службата на ООН за космически въпроси.

Сателитното съзвездие Starlink е амбициозен проект, разработен от Spacelon на Елон Мъск за глобален сателитен интернет: Планът е първоначално да се разположат 12 000 спътника в нискоземната орбита (на 350 км, 550 км и 1150 км), за да се осигури достъп до интернет в световен мащаб.

Първите 60 Starlink спътника бяха изстреляни на 23 май, 2019г. на борда на SpaceX Falcon 9. Сателитите успешно достигнаха оперативната си височина от 550 километра – достатъчно ниско, за да се свалят на Земята чрез атмосферно влачене за няколко години, така че да не станат космически боклуци, след като си свършат работата.

Компанията пусна втора партида спътници през ноември 2019г. и трета през януари 2020г. и очаква да стартира широколентовия сателитен интернет до края на 2020г.

Всеки спътник Starlink тежи 227 килограма и е приблизително размерът на маса, според списание Sky & Telescope.

Сателитният интернет работи чрез излъчване на информация във вакуума през пространството, като скоростта е с 47% по-бърза, отколкото с оптичен кабел, съобщи Business Insider.

На 27 януари, понеделник, е определен за изстрелването на следващите 60 спътника. SpaceX се надяваше да пусне следващите спътници Starlink по-рано тази седмица, но отложи мисията поради лошото време.

Мисията Starlink-3 ще бъде четвъртото изстрелване на SpaceX, за да разгърне своята мегаконстелация от спътници Starlink , които са предназначени да осигуряват високоскоростен широколентов сателитен интернет услуга от космоса.

Други компании, включително Kuiper Systems на Amazon и OneWeb, също планират да се включат в сателитната интернет надпревара през следващото десетилетие. SpaceX планира да увеличи темпото на изстрелване през 2020г.

OneWeb е следващият състезател, който влиза в играта с разполагането на 32 спътника от ракета „Союз“, изстреляна от космодрума Байконур на 19 декември.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")