Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Азелаинова киселина за лице – какво си струва да знаете за нея?

Азелаиновата киселина се препоръчва за грижа за акне и зачервена кожа. Той е алтернатива на бадемовата и гликоловата киселина при тяхната непоносимост.

Азелаиновата киселина е щадящо кожата средство, което премахва акнето. Препоръчва се и при пигментни петна. Набира значителна популярност в козметиката поради високата си ефективност и многопосочно действие. Какво е азелаинова киселина и за кого се препоръчва?

Списъкът със съставки за грижа за кожата изглежда безкраен. В допълнение към такива хитове в козметиката като салицилова киселина, ретинол, ниацинамид или витамин С , все по-често се появява азелаинова киселина, която набира популярност поради своята деликатност, гъвкавост и в същото време ефективност.

Какво е азелаинова киселина?

Азелаинова киселина ( Azelaic Acid , AZA) се класифицира като дикарбоксилна киселина, т.е. съдържаща две карбоксилни групи в молекулата. Това е естествено срещаща се киселина, която е страничен продукт на дрождите Malassezia furfur, присъстващи в напр. върху човешката кожа. Може да се намери и в зърнени храни като ечемик, пшеница и ръж. В козметиката обаче ще откриете нейната лабораторно разработена форма, която е по-стабилна и ефективна. Важно е, че това е тествано вещество, чиито свойства са потвърдени в клинични изпитвания.

Първата и най-важна полза от използването на азелаинова киселина е намаляването на възпалението на кожата. Освен това има и антибактериален ефект и намалява склонността към запушване на порите.

Тези комбинирани действия правят азелаиновата киселина полезна както за лечение, така и за предотвратяване на акне, включително розацея. В допълнение, тя инхибира действието на тирозиназата, което означава, че намалява склонността на кожата към необичайна пигментация и по този начин насърчава намаляването на белези от акне и мелазма. Това е така, защото като инхибитор на тирозиназа, той пречи на производството на меланин.

Производното на азелаиновата киселина е азелоглицин, който е комбинация от азелаинова киселина и глицин. Азелоглицинът има подобен ефект на азелаиновата киселина, но се разтваря по-добре във вода, което му придава допълнителен овлажняващ ефект.

Азелаинова киселина в козметиката

Азелаиновата киселина е по-мек ексфолиант от другите алфа хидрокси киселини (AHA ), включително гликолова, млечна и бадемова киселини.

Проявява многопосочно действие: противовъзпалително, антибактериално (работи срещу Propionibacterium acnes, което е една от причините за акне), избелващо и ексфолиращо.

В резултат на това тя се третира като средство за специални задачи, в козметиката за акне. Нейните ценни свойства включват намаляване на видимостта на петна и обезцветяване, предотвратяване образуването на пъпки, а също така осигурява на кожата по-сияен и отпочинал вид.

Тази киселина регулира процеса на кератинизация на епидермиса, което я прави ефективна в случай на слънчево кератинизиране на епидермиса.

Свойства на азелаиновата киселина:

  • има избелващ и ексфолиращ ефект;
  • има антибактериални свойства;
  • има антиоксидантно действие;
  • намалява зачервяването и обезцветяването;
  • предотвратява образуването на петна и пустули;
  • нормализира процеса на кератинизация на епидермиса;
  • регулира работата на мастните жлези;
  • предотвратява образуването на черни точки;
  • ускорява процесите на регенерация.

Поради свойствата си азелаиновата киселина се препоръчва за всички възрасти. В козметичните салони течната форма се използва като съставка в химическия пилинг, който трябва да подпомага лечението на акне и розацея, да намалява себореята, да намалява броя на черните точки и да стеснява порите на кожата.

Ще я намерите в състава на много козметични продукти, предназначени не само за кожа, склонна към акне, но и за куперозна кожа. Хората с уморена и замърсена кожа също ще го оценят.

Коя азелаинова киселина да изберете?

Най-ефективните продукти за грижа за кожата с азелаинова киселина са гелове и мехлеми, отпускани само по лекарско предписание, с концентрации от 15% до 20%.

Те не са за всеки – по-високите нива на азелаинова киселина могат да бъдат много дразнещи за хората с чувствителна кожа. Когато става въпрос за общодостъпни препарати и козметика, те обикновено се предлагат в концентрация от 5 до 20%, но можете да срещнете и 30% азелаинова киселина.

Когато става въпрос за формата на азелаинова киселина, микронизираната работи най-добре. Това означава, че частиците киселина са намалени, така че веществото се комбинира добре с други съставки и не се усеща, ако например добавите азелаинова киселина към крема си за лице.

Как да използвате азелаинова киселина?

Най-добре е азелаиновата киселина да се използва през нощта като последна стъпка в ежедневната грижа за кожата – особено се препоръчва за хора с чувствителна кожа, за които се препоръчва използването на киселината дори през ден. Няма обаче противопоказания да се използва два пъти дневно – сутрин и вечер.

Можете да нанесете препарата с киселина точково, директно върху лезиите и по-тъмните участъци от кожата. Въпреки това, помислете дали да не го нанесете върху цялото си лице, след като го комбинирате с любимия си крем или друг продукт за красота. Това се подкрепя от мненията на дерматолозите, които препоръчват комбинирането на азелаинова киселина с други съставки. Защо? Тя е стабилна молекула, освен това се смята, че е много по-ефективна в комбинация, отколкото когато се използва самостоятелно .

По правило AHA киселините не трябва да се комбинират една с друга, така че трябва внимателно да включите AHA киселини като гликолова, бадемова или млечна киселина в грижата.

Въпреки това, както споменахме, азелаиновата киселина се оказва страхотен отборен играч, така че помислете за комбинирането й с други вещества, също от същата група. За да помогнете на азелаиновата киселина да абсорбира и работи още по-ефективно, се препоръчва първо да използвате AHA киселини (като гликолова или млечна киселина), BHA ( салицилова киселина ) или ретинол, за да отворите кожата. След това нанесете овлажняващ крем и слънцезащитен крем, поне SPF30.

За всеки вид продукт с азелаинова киселина, който използвате (серум, гел, крем, пилинг), нанесете количество с размер на грахово зърно върху лицето и шията си и го разнесете равномерно след цялостно почистване и изсушаване на кожата.

Коя е най-добрата комбинация от азелаинова киселина?

За да подобрите ефекта, можете да комбинирате азелаинова киселина с витамин С или салицилова киселина. Не забравяйте обаче, че наслояването на азелаинова киселина с бета-хидрокси киселини (BHA киселини ) увеличава риска от изсушаване и дразнене, така че използвайте тези киселини внимателно; можете да използвате и козметика азелаинова киселина сутрин, а останалата – вечер.

Освен това си струва да я използвате в комбинация с крем с ретинол, като по този начин се приготвя серум против стареене и изсветляване. Ако искате да поддържате кожата си хидратирана, комбинирайте азелаинова киселина с хиалуронова киселина.

В случай на акне (включително розацея), комбинацията от азелаинова киселина + овлажняващ крем + мек почистващ препарат или серен сапун може да бъде по-ефективна.

Освен това азелаиновата киселина работи добре с бензоил пероксид, тъй като засилва неговия антибактериален ефект – оказва се, че тази комбинация е доста често срещано и препоръчвано лечение за акне. Също така е безопасно да се комбинира с третиноин (ретиноева киселина) и засилва неговия кератолитичен или ексфолиращ ефект.

Може ли азелаинова киселина да се използва през лятото?

Азелаиновата киселина може да се използва целогодишно, тъй като за разлика от другите киселини не сенсибилизира към слънцето и няма фотосенсибилизиращ ефект. Както и в случая с други киселини, струва си да използвате вечер, а сутрин винаги нанасяйте слънцезащитен фактор, минимум SPF 30.

Нека добавим, че може да бъде безопасно да се използва дори в случай на увреждане от слънцето, за да се инхибира кератинизиране на епидермиса, но тук се препоръчва повишено внимание. Освен това има антиоксидантни свойства, което се отразява положително на състоянието на кожата с видими признаци на фотостареене.

Преди да решите да посегнете към препарати или козметика с козметични киселини, консултирайте се с дерматолог, който също ще ви помогне да изберете най-добрия продукт и концентрация и ще обсъди възможните странични ефекти от лечението.

Може ли азелаинова киселина да се използва по време на бременност?

Азелаиновата киселина се отличава от другите киселини по това, че няма противопоказания за употреба от бременни жени. Препоръчва се от специалисти за жени, които страдат от акне или са го имали по време на бременност, но имат предвид здравето на бебето.

Нека добавим, че азелаиновата киселина принадлежи към клас B според FDA, което означава, че може безопасно да се използва по време на бременност или кърмене, но все още не е клас A, така че тук си струва да обсъдите въпроса за азелаиновата киселина с вашия гинеколог.

Има ли някакви странични ефекти от употребата на азелаинова киселина?

Когато се прилага локално, азелаиновата киселина се понася добре и страничните ефекти са ясно ограничени до леко и преходно локално кожно дразнене. Изследванията показват, че употребата на азелаинова киселина е свързана с практически никакви странични ефекти. Това се дължи на факта, че азелаиновата киселина има ниска способност да прониква в тялото (системна абсорбция около 3,6% през кожата).

Когато се прилага върху кожата, тя прониква във всичките й слоеве и след това частично се екскретира непроменена с урината.

В някои случаи може да предизвика нежелани реакции, характерни за киселините, но това е възможно най-вече при чувствителна кожа. Тогава нежеланите симптоми включват сърбеж, парене, зачервяване, сухота и лющене на кожата, които обикновено изчезват след няколко дни. Понякога това са по-сериозни признаци като мехури, подуване или влошаване на симптомите на акне – в този случай е най-добре да спрете лечението и да се консултирате с лекар.

Нека добавим, че азелаиновата киселина е класифицирана като безглутенова, въпреки че идва от пшеница. Повечето гастроентеролози са съгласни, че не може да се абсорбира през кожата достатъчно значително, за да предизвика чувствителност към глутен или глутенова реакция.

Кога ще видите ефект от употребата на азелаинова киселина?

Първите ефекти от използването на киселината обикновено се забелязват след няколко седмици системна употреба. Дори в случай на препарати, отпускани по лекарско предписание, се отбелязва, че лечението трябва да отнеме минимум 2 месеца, за да забележите изсветляването на обезцветяването, така че не се отказвайте след няколко процедури.

В случай на козметика с азелаинова киселина се казва, че ефектът е след 3-4 месеца ежедневна употреба.

Колко дълго може да се използва азелаинова киселина?

Дори дългосрочната употреба на азелаинова киселина не причинява бактериална резистентност, освен това веществото работи с еднаква ефективност през цялото време. Следователно можете да направите азелаиновата киселина подходяща за дългосрочно лечение.

Азелаинова киселина в грижата за куперозната кожа

Спуканите кръвоносни съдове (телеангиектазии) не са нищо повече от „паякообразни вени“ по кожата. Това е проклятието на хората с деликатна и тънка кожа. Капилярите на кожата под въздействието на различни фактори (генетични и екологични) лесно отслабват и трайно се разширяват. Поради плиткото разположение в кожата – капилярите са лесно видими с просто око.

Грижата за тази кожа може да бъде предизвикателство. Въпреки това си струва, тъй като следствието от пренебрегването може да бъде влошаване на състоянието на кожата, както и развитието на розацея.

Козметиката, посветена на кожата с купероз, е богата на съставки, които запечатват кръвоносните съдове на кожата, борят се със зачервяването, премахват подпухналостта, съставки с антибактериални и противовъзпалителни свойства (включително флавоноиди, есцин, витамини С, растителни екстракти и слуз от охлюви). В случай на куперозна кожа, бъдете много внимателни при избора на процедури за грижа за кожата, включително пилинг и киселини.

Азелаиновата киселина несъмнено може да бъде съюзник в грижата за деликатната куперозна кожа. Пилингът с азелаинова киселина действа нежно, без да причинява силно ексфолиране на кожата. Помага за успокояване на възпалителните промени, намалява зачервяването на кожата, изравнява цвета й, изглажда кожата и я овлажнява в дълбочина. Въпреки че процесът на отстраняване на увреждане на кожата може да изисква серия от процедури, ефектите са видими след първото третиране с азелаинова киселина.

Струва си да се грижите за куперозната кожа цялостно – като се съсредоточите върху правилно подбрани грижи, здравословна диета и активен начин на живот, като елиминирате факторите, които влошават състоянието на кожата. Само тогава може да „контролирате” капилярите и да се радвате дълго на здрава кожа.

Азелаинова киселина – обобщение

Азелаиновата киселина е перфектната съставка за грижа за засегната от акне кожа и е в състояние да подобри състоянието на кожата при акне вулгарис при юноши и възрастни, както и при розацея. Научните изследвания показват високата ефективност на азелаиновата киселина за намаляване на обезцветяването на кожата от различен произход. Редовната употреба на тази киселина прави кожата гладка и тенът на кожата е равномерен.

Най-често се добавя към козметиката за получаване на крем, серум или пилинг, който изсветлява и подпомага лечението на акне. Можете да изберете и готови продукти, които съдържат освен азелаинова киселина и други полезни вещества, които засилват ефекта й и така осигуряват още по-добри резултати от грижата.

Важно е, че се препоръчва за всички типове кожа, безопасна е и има минимален риск от дразнене (предимно при чувствителна кожа). Може да се използва по време на бременност, дори за целия й период. Освен това може да се използва в комбинация с повечето съставки, най-добри резултати от които се получават благодарение на смеси с алфа-хидрокси киселини (AHA), бета-хидрокси киселини (BHA) и ретинол.