Колко е нормалния пулс на човек?

колко е нормалния пулс

Колко е нормалния пулс на човек?

Първо трябва да знаете, че сърдечния ви пулс или сърдечна честота е броят пъти, когато сърцето ви бие в рамките на една минута.

Сърдечният нормален пулс (ритъм) в покой за възрастни варира от 60 до 100 удара в минута. ( 1 )

реклама

Като цяло, по-ниския сърдечен пулс в покой предполага по-ефективна сърдечна функция и сърдечно-съдово състояние.

Също така скоростта на сърдечния ритъм варира в резултат на физическа активност, заплахи за безопасността (уплаха) и различни емоционални реакции. Нормалния пулс в покой се отнася до сърдечната честота, когато човек е отпуснат.

Бързи факти за сърдечната честота

 • Сърдечната честота измерва броя на ударите на сърцето в минута.
 • След 10-годишна възраст сърдечната честота на човек трябва да бъде между 60 и 100 удара в минута, докато е в покой.
 • Сърцето ще ускори пулса по време на тренировка. Има препоръчителен максимален пулс, който варира в зависимост от възрастта на индивида.
 • Важна е не само скоростта на сърдечния ритъм. Ритъмът на пулса също е от решаващо значение, а неравномерният сърдечен ритъм може да е признак за сериозно здравословно състояние.

Колко е нормален пулс при възрастни – мъже и жени, деца?

Вашият пулс в покой е сърцето, изпомпващо най-ниското количество кръв, което ви е необходимо, защото не извършвате движение или спортувате. Ако седите или лежите и сте спокойни и не сте болни, сърдечната честота обикновено е между 60 и 100 удара в минута.

Но сърдечната честота по-ниска от 60 не означава непременно медицински проблем.

По принцип по-ниската сърдечна честота в покой предполага по-ефективна сърдечна функция. Например, добре трениран спортист може да има нормален пулс на сърцето в покой под 60, а понякога достига 40 удара в минута.

Вижте тази таблица за нормалния пулс на човек в покой за различните възрасти: ( 2 )


възраст Сърдечен нормален пулс (bpm)
До 1 месец 70 до 190
От 1 до 11 м. 80 до 160
От 1 до 2 г. 80 до 130
От 3 до 4 г. 80 до 120
От 5 до 6 г. 75 до 115
От 7 до 9 г. 70 до 110
Над 10 г. 60 до 100

Табл.1 (таблица за нормален пулс според възрастта)


Прочети Още: Човешкото тяло е невероятна машина


Имайте предвид, че много фактори могат да повлияят на сърдечната честота, включително:

 • възраст
 • Спорт и нива на активност
 • Пушене
 • Имате сърдечно-съдови заболявания, висок холестерол или диабет
 • Температура на въздуха
 • Положение на тялото (например изправяне или лягане)
 • Емоциите
 • Размер на тяло
 • Медикаменти

Какъв е пулсът?

Какъв е пулс

Сърдечната честота е броят удари на сърцето в рамките на една минута.

Сърцето е мускулест орган в центъра на гръдния кош. Когато бие, сърцето изпомпва кръв, съдържаща кислород и хранителни вещества, из тялото и връща отпадъчни продукти.

Здравото сърце снабдява тялото с точното количество кръв с правилната скорост за каквото и да прави тялото по това време.

Например, уплахата или изненадата автоматично освобождава адреналин, хормон, който ускорява сърдечния ритъм. Това подготвя тялото да използва повече кислород и енергия, за да избяга или да се изправи пред потенциална опасност.

Пулсът често се бърка със сърдечната честота, но вместо това се отнася до това колко пъти в минута артериите се разширяват и свиват в отговор на изпомпващото действие на сърцето.

Честотата на пулса е точно равна на сърдечния ритъм, тъй като контракциите на сърцето причиняват повишаване на кръвното налягане в артериите, което води до забележим пулс.

Следователно измерването на пулса е пряка мярка за сърдечната честота.

Какво е бърз пулс?

Ако сърдечната ви честота е над 100 удара в минута, когато сте в покой, това се счита за бързо и извън границите на нормалния пулс на човек.

Ускореният сърдечен ритъм, известен също като тахикардия, може да бъде свързан с много различни здравословни състояния. Нормално е сърдечната ви честота да се ускори, когато тренирате или ако тялото ви се бори с инфекция.

Ако сте забелязали внезапно увеличаване на сърдечната честота и също се чувствате замаяни, припаднали или имате сърцебиене (усещане, че осъзнавате сърдечния ритъм или че сърцето ви бие или бие неравномерно), трябва да говорите с личния си лекар.

Какво е бавен пулс?

Сърдечната честота под 60 удара в минута, когато сте в състояние на покой се счита бавен (брадикардия).

По-бавният сърдечен пулс може да бъде нормален за някои хора, включително спортисти, млади и възрастни в добро здравословно състояние или тези, които приемат лекарства като  бета-блокери. Например, обичайно е някой, който тренира много, да има пулс в покой от 60 удара в минута или по-малко.

Ако обаче бавният сърдечен ритъм не е нормален за вас, особено ако се чувствате зле с такъв пулс, това може да означава проблем със сърцето ви. Ако забележите, че сърдечната честота е по-бавна от обикновено и се чувствате отпаднали, уморени или замаяни, трябва да говорите с личния си лекар.

Как различните фактори влияят на сърдечната честота

 • Температура на въздуха: Когато температурите (или влажността) се покачат, сърцето изпомпва малко повече кръв, така че пулсът ви може да се увеличи, но обикновено не повече от пет до 10 удара в минута.
 • Положение на тялото: Легнало положение, седене или стоене, пулсът ви обикновено е един и същ. Понякога, след като се изправите първите 15 до 20 секунди, пулсът ви може да се покачи малко, но след няколко минути трябва да се успокои.
 • Емоции: Ако сте стресирани, разтревожени или „щастливи или тъжни“, емоциите ви могат да повишат пулса ви.
 • Размер на тялото: Размерът на тялото обикновено не променя пулса. Ако сте много затлъстели, може да забележите по- висок пулс в покой в сравнение с нормалния пулс, но обикновено не повече от 100.
 • Употреба на лекарства: Лекарствата, които блокират адреналина ви (бета блокери) са склонни да забавят пулса ви, докато твърде много лекарства за щитовидна жлеза или прекалено висока доза ще го повишат.

Въпреки че има широк диапазон от нормални, необичайно висок или нисък сърдечен ритъм, те може да показват основен проблем.

Консултирайте се с вашия лекар, ако сърдечната Ви честота в покой е постоянно над 100 удара в минута (тахикардия) или ако не сте трениран спортист и сърдечната Ви честота в покой е под 60 удара в минута (брадикардия) – особено ако имате други признаци или симптоми, като припадък, замаяност или задух.

Как да си измерите пулса без уред?

колко е нормален пулс

Артериите се движат плътно до повърхността на кожата на китката и шията, което прави пулса особено лесен за намиране в тези точки.

Ето простите стъпки, необходими, за да измерите пулс на китката. Това е известно като радиален импулс: ( 3 )

 1. Обърнете едната ръка, така че да е с дланта нагоре.
 2. Използвайте другата ръка, за да поставите внимателно два пръста в жлеба на предмишницата, надолу от сгъвката на китката и на около сантиметър от основата на палеца.
 3. Когато позицията е правилна, трябва да усетите пулсацията на сърцето си.
 4. Пребройте ударите, които усещате за 10 секунди. Умножете това число по шест, за да разберете своя сърдечен пулс за минута.

Формула: Пребройте ударите от пулса: _____ удара за 10 секунди x 6 = _____ удара/минута

Пулсът може да се намери и на шията с помощта на два пръста по подобен начин. Внимателно натиснете в мекия жлеб от двете страни на трахеята.

Това е пулсът, преминаващ през една от каротидните (сънните) артерии. Това са основните артерии, които протичат от сърцето до главата.

Други места за намиране на пулс са:

 • зад коленете
 • от вътрешната страна на лакътя, когато ръката е изпъната
 • в слабините
 • отстрани на главата
 • във вътрешната страна на стъпалото

Когато усетите пулса си, пребройте ударите за 1 мин. Пулсът трябва да бъде между 60 и 100 удара.

Също така, може да пребройте броя на ударите за 15 секунди. Умножете това число по четири, за да изчислите ударите си в минута. Това може да се направи и чрез удвояване на броя на импулсите, усещани за 30 секунди. ( 4 )

Нормалният пулс при бременност

Какъв е нормалният пулс при жените – 1-ви, 2-ри и 3-ти триместър на бременността?

Нормалният пулс при бременност е около 73 до 77 удара в минута. Увеличава се до 86-90 удара в минута с напредването на бременността. ( 5 ) ( 6 ) ( 7 )

Нормален пулс при жени, когато забременеят:

Първо тримесечие

Промените в сърдечната честота започват през първия триместър. През първия триместър сърдечната честота се увеличава до 80-84 удара в минута.

Втори триместър

До началото на втория триместър сърцето изпомпва с 30% до 50% повече кръв от нормалното.

Гладката мускулатура се отпуска и артериите се разширяват, за да се справят с увеличаването на обема на циркулиращата кръв, като същевременно поддържат нормално кръвно налягане. Въпреки това нормалния пулс се увеличава до 82-86 удара в минута.

Трети триместър

До края на третия триместър сърцето изпомпва от 40% до 90% повече кръв, отколкото преди бременността. Сърдечната честота в покой се увеличава до 86-90 удара в минута.


Виж Още: Важни неща, които трябва да знаете за бременността


Бременност и упражнения

Американската сърдечна асоциация изчислява, че сърдечната честота на 30-годишна жена трябва да бъде между 95 и 162 удара в минута по време на умерени упражнения.

Колко е нормалния пулс на човек при тренировка?

нормалния пулс на човек при тренировка

Сърдечната честота се увеличава по време на тренировка.

Човек се нуждае от увеличаване на сърдечната честота, докато извършва физически упражнява, за да осигури повече кислород и енергия за останалата част от тялото.

Докато сърдечната честота се увеличава в резултат на физическа активност, е възможно цялостно намаляване на целевия сърдечен ритъм с течение на времето. Това означава, че сърцето работи по-малко, за да получи необходимите хранителни вещества и кислород в различни части на тялото, което го прави по-ефективно.


Виж Още: Как упражненията и контрола на теглото, могат да добавят десетилетие към живота ви


Според heart.org, максималният нормален пулс по време на тренировка трябва да е приблизително равен на 220 удара в минута минус възрастта на човека. ( 8 )

Тъй като тялото на всеки индивид ще реагира по различен начин на упражнения, целевата сърдечна честота е представена като диапазон, известен като зона на целевата сърдечна честота.

Следващата таблица за нормалния пулс при тренировка, показва сърдечна честота за различните възрасти.


Възраст (години) Сърдечен нормален пулс
при 50 до 85% натоварване 
Макс. сърдечен
пулс при 100% натоварване 
20 100 до 170 200
30 95 до 162 190
35 93 до 157 185
40 90 до 153 180
45 88 до 149 175
50 85 до 145 170
55 83 до 140 165
60 80 до 136 160
65 78 до 132 155
70 75 до 128 150

Табл.2 (таблица за нормалния пулс на човек при тренировка)

Препоръчително е хората да спортуват редовно. За нормален сърдечен ритъм се препоръчват следните количества и нива на упражнения на седмица:

Упражнение Пример Минути Редовност Общо минути на седмица
Аеробна активност с умерена интензивност Ходене, аеробика Най-малко 30 5 дни в седмицата Над 150
Енергична аеробна активност Бягане, степ аеробика Най-малко 25 3 дни в седмицата Над 75
Активност за укрепване на мускулите с умерен до висока интензивност Тежести, силова тренировка не е оценено 2 дни в седмицата не е оценено
Аеробна активност с умерена до енергична интензивност Спорт с топка, колоездене Средно 40 3 до 4 дни в седмицата не е оценено

таб. 3 (упражнения за нормален пулс таблица)

Нарушен сърдечни ритми

Скоростта на ударите на сърцето не е единственият фактор, който трябва да имате предвид, когато разглеждате здравето му. Сърдечния ритъм също е важен. Сърцето трябва да бие с един постоянен ритъм и трябва да има редовна пауза между ударите.

По този начин работи нормално и изтласква кръвта в тялото, ако този ритъм е нарушен се счита за анормален сърдечен ритъм.

Също така може да почувствате, че сърцето е пропуснало удар или наличието на допълнителен удар. Допълнителния удар се нарича извънматочен удар.

Съществуват много различни видове анормален сърдечен ритъм. Зависи от това къде в сърцето започва анормалния ритъм и дали кара сърцето да бие твърде бързо или твърде бавно. Най-често срещаният анормален ритъм е предсърдно мъждене. Това замества нормалния сърдечен ритъм с непостоянен.

Ускореният сърдечен ритъм е известен също като тахикардия и може да включва:

 • суправентрикуларна тахикардия (Надкамерната тахикардия) (SVT)
 • неподходяща синусова тахикардия (IST)
 • предсърдно трептене
 • предсърдно мъждене (AF)
 • камерна тахикардия (VT)
 • вентрикуларна фибрилация (VF)

Бавните сърдечни ритми, като атриовентрикуларен блок и синдром на тахи-бради, се наричат ​​брадикардии.

Поддържане на нормален сърдечен пулс

Поддържане на нормален сърдечен пулс

Здравословното сърцебиене е от решаващо значение за защита на здравето на сърцето.

Въпреки че упражненията са важни за насърчаване на нисък и здравословен пулс, има няколко други стъпки, които човек може да предприеме, за да защити здравето на сърцето си, включително:

 • Намаляване на стреса: Стресът може да допринесе за повишена сърдечна честота и кръвно налягане. Начините за справяне със стреса включват дълбоко дишане, йога, съсредоточение и медитация.
 • Спиране на пушенето: тютюнопушенето води до по-висока сърдечна честота и отказването може да го намали до нормално ниво.
 • Отслабване: Повече телесно тегло означава, че сърцето трябва да работи по-усилено, за да осигури на всички области на тялото кислород и хранителни вещества. Същевременно с отслабване ще го щадим.

Поддържането на нормална сърдечна честота е един от най-лесните начини за защита на сърцето.

Но ако имате някакви притеснения относно сърдечната честота, говорете с лекар.

Какво може да причини промяна на пулса ви?

Освен упражненията, има много други причини, поради които сърдечната честота може внезапно да се промени. Някои често срещани причини включват заболяване или треска, дехидратация, тревожност, лекарства, както и други здравословни състояния.

Дехидратация

Когато сте дехидратирани, обемът на кръвта ви намалява и сърцето ви трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта към тялото ви. Може да забележите по-бърз пулс и сърцебиене (усещане, че сърдечния си ритъм или че сърцето ви бие неравномерно).

Поддържането на добра хидратация е важен начин за регулиране на сърдечната честота и има много други ползи за здравето. Жените трябва да се стремят да пият 6-8 чаши вода на ден (или 1,6 литра), а мъжете 8-10 чаши (или 2 литра).

Инфекция или треска

Обичайно е пулса ви да се увеличава в отговор на инфекция или треска. Това се случва, когато сърцето ви изпомпва по-силно кръвта от обикновенно, за да доставя кислород и имунни клетки на тялото ви, помагайки да се преборите с инфекцията. Вирусни инфекции като грип могат да доведат до ускоряване на сърдечната честота.

Лекарства

Някои лекарства също могат да причинят промени в сърдечната честота. Например някои лекарства за астма могат да доведат до ускоряване на сърдечната честота, докато сърдечните лекарства (като бета блокери) могат да накарат сърдечната ви честота да се забави.

Ако забележите внезапни промени в пулса си след прием на ново лекарство и не се чувствате добре, най-добре е да говорите с личния си лекар.

Сърдечни състояния

В някои случаи анормалния сърдечен ритъм (аритмия) може да бъде причинен от проблем с електрическата проводима система на сърцето ви. Това може да накара сърцето ви да бие по-бавно, бързо или по неравномерен начин. Някои аритмии са по-сериозни от други, а някои може да са свързани с по-сериозни сърдечни заболявания.

Други здравословни състояния

Има много други състояния, които не са заболявания на сърцето или кръвоносните съдове, които могат да причинят промени в сърдечната честота и нетабилен нормален пулс – включително инфекция, анемия или заболяване на щитовидната жлеза.

Кога трябва да говоря с личния си лекар?

Важно е да запомните, че не всички промени в нормалния пулс означават, че нещо непременно не е наред. Ако забележите, че сърдечният ви ритъм е постоянно бърз, бавен или неравномерен (особено ако се чувствате отпаднали или замаяни), най-добре е да говорите с личния си лекар. Те ще могат да проверят сърдечната честота и да организират допълнителни тестове, ако е необходимо.

Често задавани въпроси

Колко е нормалния пулс?
Нормалния пулс възрастни мъже и жени е между 60 и 100 удара в минута.

Какъв е нормалния пулс при децата?
Бебета (на възраст 1 до 11 месеца): 80–160 удара в минута; деца (1-2 години): 80-130 удара в минута; Деца (3-14 години): 80 – 120 удара в минута; Деца (5-6 години): 75 – 115 удара в минута; Деца (7-9 години) 70 – 110 удара в минута; Деца (10 и повече години) 60 – 100 удара в минута.

Колко е нормалния пулс при бременност?
Нормалната сърдечна честота на жената е около 73 до 77 удара в минута (bpm). Увеличава се до 86 – 90 bpm с напредването на бременността.

Заключение

Поддържането на нормален пулс е един от най-лесните начини за защита на сърцето.

Това също е лесен начин за вашия лекар да открие здравословните проблеми рано или да диагностицира проблемите, които ви се случват сега.

По-важното е, че разбирането на вашия сърдечен ритъм – особено целевия ви ритъм – е начин да тренирате по-интелигентно, а не просто по-интензивно. По този начин можете да извлечете максимума от дейността си и да се грижите добре за себе си.

Прочети Още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: