Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Алдехидите в козметиката и парфюмерията

Алдехидите се считат за многофункционални съединения, които могат да се използват за производство на багрила, в парфюмерията и козметиката.

Алдехидите са съединения, чиито имена може да свържете предимно с уроците по химия. Въпреки че формулите на алдехидите и реакциите, в които те участват, може да са избягали от паметта ви, струва си да запомните, че тези съединения ви придружават всеки ден. Те могат да се срещат естествено в природата, можете да ги срещнете и в състава на много продукти. Вижте какво представляват алдехидите и каква функция изпълняват в козметиката?

Какво представляват алдехидите?

Алдехидите са група органични съединения, които съдържат алдехидната група -CHO. Повечето от тях са твърди вещества, слабо разтворими във вода. Характеризират се с характерни миризми, имат бактерицидни и фунгицидни свойства. Някои алдехиди се срещат естествено, например във ванилия, бадеми и канелена кора. Алдехидите могат да се произвеждат и в лаборатория чрез окисляване на алкохоли.

Алдехидите са токсични съединения – струва си да се помни обаче, че колкото по-дълга е въглеродната верига на алдехида, толкова по-ниска е неговата токсичност. Алдехидите с дълги въглеродни вериги (като бензалдехид и цинамалдехид) имат приятни миризми. Поради тази причина алдехидите често се използват в козметиката и парфюмерията. Сместа от ароматни алдехиди включва напр. в състава на добре познатия, емблематичен парфюм Chanel No. 5.

Алдехидите се използват и в индустрията – като консерванти, за дъбене на кожи, при производството на фунгициди и инсектициди за растенията, както и при производството на полимерни материали.

Най-важните алдехиди в козметиката

Най-известните алдехиди, които се използват в козметиката са:

формалдехид (формалдехид, метанал) – среща се естествено в отровата на мравка. Представлява безцветна течност с дразнещ, остър вкус и неприятна миризма. Това вещество е силно токсично, има бактерициден и денатуриращ ефект, причинявайки разграждане на протеини. От 2019 г. е забранено използването на формалдехид в козметиката, произведена в Европейския съюзтъй като тази съставка може да причини силно дразнене на кожата и лигавиците.

Освен това може да бъде канцерогенен и мутагенен. За съжаление, тази съставка все още се използва, например, в чужди продукти за грижа за ноктите. От формалдехид се получава параформалдехид, който може да се намери в пудрите за крака и антиперспирантите. Наситен (35-40%) воден разтвор на формалдехид е формалин – вещество, което се използва доброволно в промишлеността;

бензалдехид (benzaldehyde, INCI: Benzaldehyde) – е нетоксична, жълтеникава течност с приятна миризма на бадем. Среща се естествено, напр. в костилки от бадеми, череши и праскови. Тези вещества се използват охотно за създаване на флорални, плодови и цитрусови ароматни композиции – като фиксатор и подобрител на аромата.

амилцинамалдехид (INCI: Amyl Cinnamal) – ароматен алдехид с мирис на жасмин. Това съединение се използва в козметични и парфюмни композиции.

хексилцинамалдехид (INCI: Hexyl Cinnamal) – алдехид с интензивен флорален аромат, подобен на жасмин. Съдържа се естествено в етеричното масло от лайка, а синтетичната му версия се използва в козметиката

анасонов алдехид (INCI: Anisaldehyde) – е безцветна, маслена течност с мирис на цвят от глог. В козметиката това съединение се използва за създаване на ароматни композиции и за ароматизиране на прахове;

ванилин (INCI: Vanillin) – твърдо, кристално вещество. Ванилинът се получава от растението ванилия или синтетично. В козметиката ванилин алдехидът се използва при производството на парфюми, ароматни червила, пастели и пудри. Също така е често срещана съставка в хранителни продукти, където ванилинът придава приятна, сладка, ванилова миризма.

Алдехидите – безопасни ли са за употреба?

Съставките на козметичните продукти са обект на строги законови разпоредби. Европейската комисия и Научният комитет по безопасност на потребителите (SCCS) контролират оценката на безопасността на нашите козметични съставки. Алдехидите (с изключение на формалдехида) вече са признати за безопасни съставки в козметичните формули, когато се използват по предназначение и както се препоръчва на етикетите на продуктите.

Алдехиди в натуралната козметика

Някои алдехиди са съставки на натурална козметика, предназначена за грижа за лицето, тялото и косата. Тази група включва, между другото:

  • бензалдехид,
  • амил цинамал дехид,
  • хексил цинамалдехид.

Амил канелените и хексил канелените алдехиди трябва да бъдат показани в списъка на съставките на INCI, ако концентрацията им е по-голяма от 0,001% в продуктите без отмиване и 0,01% в продуктите, които се изплакват.

Най-често използваните алдехиди в парфюмерията

Парфюмните титани се специализират в създаването на единствени по рода си аромати, много от които съдържат следните алдехиди.

Най-общо казано, парфюмите, използващи тези органични съединения, могат да бъдат флорални, плодови или цитрусови.

Мастните алдехиди съдържат между 8 и 13 въглеродни атома в своя молекулен състав и имат много приятен плодов или цветен аромат.

Те могат да бъдат открити лесно в много ниски концентрации. Те всъщност са семейство от компоненти, които могат да бъдат метални, нишестени, цитрусови или восъчни.

Най-разпространете алдехиди съвременните парфюмни формули

C7

Това съединение създава остър, билков и зелен аромат, напомнящ за свежест на открито. Полъхът на вятъра се носи в очите на ума, изпълнен с аромат на цветя като жасмин, роза, ирис и момина сълза.

C8

Това е октаново съединение, което означава, че е алдехид със специфична химична формула CH 3 (CH 2 ) 6 CHO. Тази безцветна, ароматна течност с плодова миризма се среща естествено в цитрусовите масла. Силно подсказва за портокали и восъчни цитруси портокалова кора, тази амалгама е мощно мастно съединение, което често се среща в лимоновите аромати.

C9 Нонанал

Това сложно съединение е известно също като нонанал, което е бистра кафява течност, характеризираща се с розово-портокалова миризма, която е неразтворима във вода и се намира в най-малко 20 етерични масла. Той е топъл и предимно флорален (роза и жасмин) с восъчно-краставичен нюанс, който в правилната формула може да направи аромата много свеж и чист. Използва се широко и внимателно в парфюмни формули в комбинация с други алдехиди. Когато се използват по-високи нива, той е важен компонент както в цитрусовите, така и в розовите нотки.

C10 Деканал

C-10 Decanal е алдехид със специфична формула C 10 H 20 O. Важен компонент в цитрусовите плодове, този сложен състав напомня за портокалова кора и лимони (по-специално цитрал, който е естествено срещаща се смес от два алдехида, съдържащи една и съща формула но различни структури.)

C11 Undecanal

Този 11-въглероден алдехид е сложен, чист и естествено присъстващ в маслото от листа на кориандър. Неговата химическа формула е C 10 H 21 CHO и неговият единствен по рода си състав прiдава горчив и свеж ефект във формулите на одеколони. Профилът на миризмата е приятен и се състои от леко цитрусови (портокал), мастни и восъчно-флорални (роза) елементи.

C12

Тази амалгама запазва химичната формула CH3(CH2)₁₀CHO. Това е безцветна течност, която се появява в много аромати и се среща естествено в цитрусовите масла.

Той е известен със своята интензивност и се различава от други подобни, тъй като придобива различни качества в зависимост от това как се използва. При високи концентрации неговият профил на миризма е неприятен, но когато се разреди, флоралните (люляци или теменужки) и тревните качества излизат наяве. Това органично съединение също засилва ефектите на мускуса в аромата. Ароматът му е портокалов, билков и подобен на амбра. При високо разреждане има вкус малко на ядки и мед. Той е безцветен или бледожълт и често се използва като компонент в сапуни, перилни препарати и парфюми.

Алдехид C16

Молекулярната формула на този сладък, плодов аромат на ягода, напомнящ на бонбони, е C 12 H 14 O 3. Вторичен, флорално-меден нюанс протича през аромата, което го прави идеален за флорални композиции, като жасмин и роза, както и тези със силни плодови тонове. Добавя качество на топлина към всеки аромат и подсилва особено горните и дървесни нотки.

C18

Това кремообразно, маслено кокосово съединение има химическата формула CH3CH₂CHO и е известно също като гама-ноналактон. Неговото поле на приложение варира от най-добрите луксозни парфюми до евтиното маскиране на миризми… от цветни основи на гардения до аромати на кокосови бонбони.

Резюме

Алдехидите за неразделна част от парфюмът и някои козметични продукти.

Сложността на парфюмите превръща всяка формула в уникално произведение на изкуството, разработено с най-голямо внимание и специфичност.

Балансът и умелото приложение на алдехидите ги прави незаменими под някаква форма за всеки аромат.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")