Алое вера за коса

Алое вера за коса

Алое Вера е известно със своите овлажняващи, успокояващи и противовъзпалителни свойства. Поради тази причина с удоволствие се използва, наред с другото, за грижа за лицето, за всякакви обриви и за успокояване на раздразненията след слънчеви бани. От друга страна, алое вера за коса е по-рядко използвано, но има невероятни ползи и си струва да се опита.

И чистият сок, и гелът от алое вера, и козметиката, съдържаща го във висока концентрация, са идеални за грижа за косата. И точно за това – защо си струва да използвате алое вера върху косата и как да го направите, ще ви разкажа по-късно в тази публикация.

Алоето, което е сочно растение и е много лесно за отглеждане и е украса на много первази на дома, съдържа над 200 активни вещества, които му придават уникални грижовни и лечебни свойства. Това са, между другото, витамини, аминокиселини, ензими, полизахариди, минерали и мастни киселини, които овлажняват, регенерират, подхранват, укрепват и успокояват кожата и притежават свойства, които са идеални за грижа за косата.

реклама

Гел от алое за коса

Най-лесният начин да използвате алое вера в грижата за косата е да използвате гел от алое вера. Висококачественият гел от алое ще се състои от поне 98-99% чист гел от алое, получен чрез студена екстракция на листата, меки вещества, отговорни за лепкавостта на продукта и консерванти, които ще осигурят микробиологична чистота на козметиката.

Самият гел от алое, от друга страна, се състои от 99-99,5% вода, а останалата част (0,5-1,0%) е много сложна смес от гореспоменатите активни съставки. Когато купувате гел от алое вера, си струва да обърнете внимание на неговия състав и начина на получаване на гела, тъй като полизахаридите, които са от решаващо значение за неговото действие, са чувствителни към температурата.

Защо си струва да използвате алое вера върху косата?

Алоето е овлажнител, тоест овлажняващо вещество, което привлича и задържа влагата в косата. Поради факта, че е водоразтворимо вещество, то се отстранява напълно от косата, така че не се натрупва по повърхността им като силикони, а pH показва изглаждащи свойства. Всичко това означава, че когато се прилага върху косата, алоето може да подобри външния й вид и състояние.

Свойства за грижа на гела от алое:

 • овлажнява косата
 • овлажнява скалпа
 • успокоява сърбящия скалп
 • премахва сухия пърхот
 • възстановява правилното pH на скалпа
 • подхранва луковиците
 • стимулира растежа на косата
 • изглажда косата
 • улеснява разплитането на косата
 • укрепва увредената коса
 • придава блясък
 • противодейства на статичното електричество в косата

За кого е полезно алое вера?

Алоето е идеално за грижа за почти всички типове кожа. Можете да го включите в режима си за грижа за кожата, ако имате суха кожа, която изисква интензивна хидратация, както и когато се борите с акне, раздразнения и често зачервена кожа.

Когато става въпрос за коса, козметиката от алое вера или алое вера се препоръчва особено за коса с висока порьозност, тънка, увредена, отслабена и суха коса. Не забравяйте и за уникалния му успокояващ ефект, който можете да използвате при раздразнения на скалпа.

Как да използвате алое вера върху косата?

Преди да започнете да използвате алое вера върху косата си, направете тест за алергия. Алое вера може да причини алергии, причинявайки зачервяване и сърбеж на скалпа и шията. Също така имайте предвид, че като овлажнител, алое вера може да причини къдрене, особено в дъждовен ден, когато въздухът е влажен.

Друго нещо, което трябва да знаете, преди да използвате алое вера върху косата си, е, че когато се прилага върху косата ви, гелът от алое вера сам по себе си няма да доведе до ефектни ефекти и ще бъде много по-добър, когато се комбинира с растително масло. Самостоятелно можете да използвате гел от алое вера като мус за коса, който ще овлажни скалпа, ще укрепи косата и ще стимулира растежа й и ще помогне за спиране на прекомерния косопад.

1. Лосион за коса с алое вера

Както споменах по-рано, можете да използвате гел от алое вера като лосион за коса. Редовното втриване на алое вера в скалпа ще успокои раздразненията, ще успокои кожата и ще я овлажни. Лосионът от алое вера ще помогне в борбата с пърхота и ще подхрани луковиците. Ако имате чувствителен скалп, оставете гела от алое вера върху скалпа за поне половин час. След това време измийте главата си.

2. Изплакнете с алое вера

Много просто изплакване на косата на базата на сок от алое вера ще изглади кожичките на косъма, ще улесни разплитането и ще предпази косата от външни фактори. Също така ще помогне за нежното фиксиране на прическата. Как да го приготвите? Просто смесете алое вера с вода в съотношение 1:2 (100 мл алое и 200 мл вода), потопете косата си и изплакнете внимателно с хладка вода.

3. Алое ще смекчи ефекта на шампоана

Можете да добавите пулпа от алое вера към вашия шампоан за коса, ако смятате, че е твърде силени дразнеща за скалпа ви. Алое значително ще облекчи ефекта му.

4. Подсилете маската за коса с алое вера

Можете да добавите гел от алое вера или прясна растителна каша към маската си за коса за по-добри овлажняващи, изглаждащи и подхранващи свойства. Най-добрата комбинация е алое вера плюс омекотяваща маска на маслена основа. Не забравяйте обаче, че ако косата ви е пореста, такава маска може да накъдри или изсуши косата ви, така че я използвайте внимателно.

5. Омазняване на косата с гел от алое

Омазняването на косата с гел от алое вера е един от най-препоръчваните методи за използване на алое вера върху косата. Действайки в дует – алое вера + избрано растително масло – те ще овлажняват, изгладят, и ще добавят блясък и обем на косата, няма да причинят накъдряне и сухота. Този метод може да се използва за всички типове коса, особено за коса с висока порьозност, която е естествено суха.

Начини за омазняване на косата с гел от алое

 • Смесете маслото с гела от алое вера в съотношение 1:1 (например 10 мл гел и 10 мл масло), след което нанесете сместа върху суха или мокра коса.
 • Разнесете гела от алое вера върху частта на косата и след това втрийте маслото в него (не препоръчвам този метод за омазняване на къдрава коса, която не трябва да се разресва на сухо).
 • Смесете гел от алое вера с вода в съотношение 1:1 в бутилка със спрей. Напръскайте получената мъгла върху суха коса и след това нанесете растителното масло върху нея.
 • Смесете маслото, водата и гела от алое вера в съотношение 1:1:1 (например 10 мл масло, 10 мл вода и 10 мл гел от алое вера) и разнесете получената смес върху суха коса.

След омазняване на косата е много важно да премахнете маслото от косата си.

Резюме

Използването на алое вера в грижата за косата е не само начин тя да изглежда красива, но и грижа за скалпа, която често забравяме. Ето защо, освен да намазвате косата си с гел от алое вера, си струва да използвате алое вера и като лосион за скалпа, погрижете се за чистотата й с шампоани на базата на алое и от време на време нанасяйте компрес от алое под формата на маска с добавянето на гел от алое и любимото ви растително масло. Ефектът на здрава кожа и красива коса е гарантиран.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: