Алуминиев хлорид (Aluminium Chloride) в козметиката – приложение и безопасност

Алуминиев хлорид (Aluminium Chloride) в козметиката – приложение и безопасност

Алуминиевият хлорид най-често се свързва като съставка в дезодоранти и антиперспиранти, но може да се намери и в паста за зъби и червила. Има много спорове около него, главно връзката му с рака на гърдата.

Междувременно козметични компании и експерти от света на медицината твърдят, че алуминиевият хлорид е безопасен и не засяга здравето или благосъстоянието. Какви са свойствата и употребата на алуминиевия хлорид и, най-важното, вреден ли е?

Съзнателната грижа се свежда до посягане към онези продукти, за които сме сигурни, че ще бъдат безопасни за нашата кожа и здраве. Списъкът с противоречиви съставки е доста дълъг, включително PEGs и парабени, както и героят на тази статия, т.е. алуминиев хлорид. Това е най-често срещаната съставка в козметиката против изпотяване, тъй като помага за намаляване на прекомерното изпотяване.

реклама

Въпреки че е ефективен срещу изпотяване, има известни опасения дали е безопасно да се използва. В статията представяме свойствата, употребата и вредността на алуминия в козметиката.

Какво е алуминиев хлорид?

Алуминиев хлорид, обикновено наричан алуминий, е един от трите най-често срещани елемента на Земята (след кислорода и силиция). Използва се в много индустрии, включително козметика, където се използват алуминиеви соли. Най-често използваните алуминиеви съединения са алуминиев хидроксид (INCI: Aluminium Chlorohydrate ) и алуминиев сескихлорид (INCI: Aluminium Sesquichlorohydrate ); докато алуминиевият хлорид (INCI: Aluminium Chloride ) се използва по-рядко.

Алтернативните имена за алуминиев хлорид включват: алуминиев хлорид , алуминиев трихлорид , трихлороалуминий. Освен това може да се появи като Cloruro d’alluminio (Италия), Aluminiumchlorid (Германия) и Chlorure d’aluminium (Франция).

Алуминиевият хлорид (химична формула: AlCl3) е неорганично, безводно химично съединение, сол на солна киселина и алуминий. В чистата си форма представлява бяла или жълтеникава кристална сол, без мирис, но отделя дим при хидролиза с пара.

Приложение на алуминиевия хлорид в козметиката

Алуминиевият хлорид се използва в козметиката като регулатор на pH на кожата и като сгъстител. Поради тази причина най-често се среща в дезодоранти и антиперспиранти, в козметика за ежедневна употреба, като шампоани, сапуни или лосиони за баня, както и в червила и ружове.

Благодарение на своите дезинфекциращи свойства, той се появява и в тоници без алкохол, в антибактериални кремове и спрейове за крака и в лосиони за след бръснене. Освен това има лек пигментиращ ефект, поради което понякога се появява в продуктите за боядисване на коса.

Най-важните свойства на алуминиевия хлорид са:

  • намалява отделянето на пот
  • неутрализира неприятните миризми
  • удължава усещането за свежест
  • има стягащо действие

Нека добавим, че алуминиевият хлорид се използва и в лекарства за хиперхидроза, които се прилагат локално върху кожата. Помага не само за инхибиране на секрецията на пот, но също така намалява риска от инфекция в областта на тялото, където хиперхидрозата е най-голяма.

Алуминият в дезодорантите – как действа?

Антиперспирантът или алуминиевият дезодорант са изключително ефективни в борбата с потта и се препоръчват на хора, които се борят с хиперхидроза.

Алуминиевият хлорид не само регулира работата на мастните жлези и блокира отделянето на пот, но и маскира неприятната миризма, като по този начин удължава общото усещане за сухота и свежест. Такива ефекти на алуминиевия хлорид се оценяват особено от хора, които се борят с нерегулирани потни жлези, които отделят твърде много жълта и остра пот. Нека добавим, че алуминият е вещество, което е нежно към кожата и не уврежда тъканите.

Как работи? След нанасяне върху кожата алуминиевите съединения полимеризират под въздействието на естественото човешко pH. Образува се своеобразен гел, който запечатва потните жлези на повърхността, като по този начин ограничава отделянето на пот. Важно е, че слоят не е издръжлив – отмива се при първото измиване със сапунена вода или при силно изпотяване; той също се отделя с естествения ексфолиращ епидермис.

Вреден ли е алуминият в козметиката?

Дискусиите относно безопасността на алуминия все още продължават, но обикновено в немедицинска среда. Междувременно, според текущото ниво на познания, алуминиевият хлорид е безопасен за употреба в козметични продукти. Освен това не подлежи на никакви ограничения за прилагане.

Не забравяйте, че алуминият е естествено срещащ се елемент в околната среда. Ще го намерите във вода, храна и много други продукти. За козметиката алуминиевият хлорид е само добавка; присъства в тях в много ниска концентрация и има много слаба способност да прониква през епидермиса, поради което не представлява пряка заплаха за хората.

Алуминият има много слаба способност да прониква в епидермиса, поради което е безопасен в козметиката и антиперспирантите. Токсикологичните данни показват, че абсорбираме много повече алуминий от водата и храната, които са основните източници на алуминий в тялото.

Алуминият и алуминиево-циркониевите соли са много добре известни от токсикологична гледна точка. Има много проучвания, доста обширни и надеждни, които не показват риска от вредни ефекти след използване на козметика, съдържаща алуминий. Тази позиция е представена от Научният комитет по безопасност на потребителите (SCCS), който редовно преглежда съединенията и актуализира изследванията си. ( 1 )

Научният комитет на SCCS потвърди, че алуминиевите съединения са безопасни козметични съставки в следните максимални концентрации (като алуминий):

  • 10,60% – в спрей дезодоранти и антиперспиранти
  • 6,25% – в дезодоранти и антиперспиранти без спрей
  • 2,65% – в пастите за зъби
  • 0,77% – в червилата

Алуминиев хлорид и рак на гърдата и болестта на Алцхаймер

Вероятно опасенията относно алуминия произтичат от убеждението, че прекомерната употреба на антиперспиранти или дезодоранти с алуминиев хлорид може да доведе до натрупването му в тялото. Предполага се, че това води до неговото натрупване и предозиране, а в резултат – сериозни заболявания.

Както вече споменахме, няма недвусмислени изследвания и мнения, които да посочват подобни последствия от продължителната употреба на козметика с алуминиеви соли. В допълнение, алуминиевият хлорид може да се мие, така че лесно се отделя от кожата при измиване или при интензивно изпотяване и не се абсорбира от кожата.

Към момента няма медицински доказателства, че използването на козметика с алуминиеви съединения е свързано с повишен риск от рак на гърдата, болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и други хронични невродегенеративни заболявания.

В становища, издадени през 2014 г. и 2019 г. от SCCS, не е потвърдено, че алуминиевият хлорид причинява рак на гърдата или болестта на Алцхаймер. ( 2 ) Експертите посочват обаче, че подобни мнения се появяват в ненадеждни източници, основани на остарели и непотвърдени изследвания с неверни предпоставки, предположения и изводи.

За разлика от тях, Националният институт по рака през 2002 г. публикува резултатите от епидемиологични проучвания, които проверяват връзката между появата на рак на гърдата и употребата на антиперспиранти. Накратко, няма връзка между употребата на антиперспирант и рака на гърдата.

Алуминиев хлорид и кожни алергии

Някои виждат връзка между алуминиевия хлорид и алергичните реакции. Оказва се, че ако се появят, това са много редки случаи, освен това често е резултат от кръстосани реакции или използване на препарата върху увредена кожа.

Например, комбинация от алуминиев хлорид и алуминиев нитрат може да има дразнещ ефект. Възможни дразнещи ефекти като парене, сърбеж, обрив и обезцветяване. Могат също да са резултат от ниското pH на препарата или на другите му компоненти (оцветители, аромати, консерванти).

В допълнение, антиперспирантът с алуминиев хлорид може да причини нежелани реакции, когато сте алергични към алуминий или го използвате дълго време. Важно е да прочетете инструкциите на производителя и да използвате продукти с алуминиев хлорид според указанията, например само върху здрава кожа, след подходяща почивка от последното бръснене или депилация.

Натурални антиперспиранти и дезодоранти без алуминий

Въпреки че няма научни доказателства, че алуминиевият хлорид е вреден, някои хора избират да го ограничат или напълно да го премахнат. Един от начините е да търсите здравословни антиперспиранти и дезодоранти без алуминий.

Въпреки че естествените антиперспиранти и дезодоранти са щадящи за кожата и нежни, те може да са по-малко ефективни от алуминиевия хлорид. Поради тази причина си струва да посегнете към такива алтернативи, когато проблемът с изпотяването не е твърде досаден и търсите подкрепа ежедневно. В друг случай, при хиперхидроза, блокерът на алуминиев хлорид може да бъде по-добър избор.

За кои хора естествените антиперспиранти и дезодоранти са перфектни:

  • с алергична кожа
  • с увредена или раздразнена кожа
  • след бръснене и депилация
  • за ежедневна употреба
  • за хора от всякаква възраст и пол

Има екологични и натурални дезодоранти в крем, антиперспиранти в стик или в рол-он. Те обикновено съдържат нишесте или силициев диоксид, които абсорбират влагата и по този начин удължават усещането за сухота. Содата за хляб или добавките за дезодориране като етерични масла са отговорни за неутрализиране на миризмите. Предимството на такава козметика е, че не съдържа парабени, алуминиеви соли, SLS, SLES, алергени и PEG (винаги проверявайте внимателно състава – колкото по-кратък и по-прост, толкова по-добре). Кристал от стипца също би бил добър избор.

Нека добавим, че на пазара се предлагат и продукти против изпотяване, съдържащи намалено количество алуминиев хлорид. Предназначени са за хора, които нямат особен проблем с изпотяването, но харесват усещането за сухота и свежест. Като се има предвид, че вредността на алуминиевия хлорид не е доказана, а широкото му използване в козметиката ви позволява бързо и ефективно да се преборите с неприятния проблем с потта, алуминият понякога може да бъде единственото решение и не трябва да се страхувате от него.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: