Аминокиселини – деление и функции. Какви аминокиселини можете да намерите в козметиката?

Аминокиселини - деление и функции. Какви аминокиселини можете да намерите в козметиката

Основни съставки за поддържане на здрав вид на кожата, са нашумелите аминокиселини. Благодарение на уникалните си свойства за грижа, те са обичани от индустрията за красота. В статията разглеждаме видовете и функциите на аминокиселините, включително козметичните.

Аминокиселините са естествени химични съединения. Те служат като градивни елементи за протеини като колаген, които помагат да се придаде на кожата еластична и гладка текстура. Важно е, че аминокиселините са един от елементите, които изграждат NMF, т.е. естествен овлажняващ фактор, който е от решаващо значение за регулиране на водния баланс на кожата.

Човешкото тяло може да произвежда около половината от 20-те възможни аминокиселини. Останалите, наричани есенциални аминокиселини, трябва да се набавят чрез храната. Действието на отделните аминокиселини е малко по-различно, но най-важните ползи от използването на аминокиселини в грижата за кожата могат да бъдат разграничени. Първо, обаче, няколко думи за въведение и разделянето на аминокиселините поради техните функции за тялото.

реклама

Аминокиселини – деление и функции в организма

Има много аминокиселини. Делят се на белтъчни аминокиселини (има 20 и са част от протеините) и небелтъчни аминокиселини (над 300 са и нямат градивни функции). Най-важни са протеиновите аминокиселини, тъй като те участват в много процеси, включително поддържането на хомеостазата, т.е. постоянен контрол върху основни жизнени параметри като телесна температура, обем на телесните течности и кръвно налягане.

Тъй като говорим за протеинови аминокиселини, възниква въпросът протеин ли са аминокиселините ? Аминокиселините са химични съединения, които се комбинират помежду си, за да образуват протеини. Ако тази верига липсва, те остават свободни аминокиселини.

Сега да се върнем на протеиновите аминокиселини, които са важни за здравето. Те могат да бъдат разделени на два вида, а именно есенциални и неесенциални аминокиселини.

Есенциални аминокиселини

В литературата те се наричат ​​незаменими аминокиселини. Незаменимите аминокиселини (EAA – Essential amino acids ) не се произвеждат от тялото, така че трябва да се набавят с храната. Те се намират главно в продукти, съдържащи животински протеини, като морски дарове, говеждо, птиче месо, млечни продукти и яйца. Ще ги намерите и в зеленчуците, предимно киноа и соеви продукти.

Осем аминокиселини се считат за основни за здравето:

 • Изолевцин – присъства главно в мускулната тъкан, подпомага мускулния метаболизъм; също така подпомага регенерацията на тялото, например след тежки физически натоварвания.
 • Левцин – намалява нивото на кортизол (хормон на стреса), ускорява изграждането на мускулна маса, регулира нивата на кръвната захар и ускорява заздравяването на рани.
 • Лизин – участва в процесите, свързани с възстановяването на тъканите и метаболизма на мазнините, подпомага синтеза на карнитин, който укрепва сърдечно-съдовата система, има антивирусни функции.
 • Метионин – регулира производството на растежен хормон, помага за облекчаване на ревматични болки и възпрепятства развитието на възпаление в областта на ставите.
 • Фенилаланин – позволява производството на такива хормони като допамин и норадреналин, което помага при лечението на депресия; облекчава болката, подпомага концентрацията.
 • Треонин – влияе върху функционирането на много системи, включително имунната, нервната и храносмилателната системи; отговаря за правилната хидратация на кожата.
 • Триптофан – е предшественик на серотонина, влияе върху правилното функциониране на нервната система, подобряване на настроението, устойчивост на стрес и регулиране на циркадния цикъл.
 • Валин – помага за стимулиране на мускулната регенерация, също така има антикатаболни свойства (инхибира процесите на разграждане на протеина за изграждане на мускули), помага за намаляване на излишните телесни мазнини.

Нека добавим, че разделението на аминокиселините включва и условно екзогенни аминокиселини, т.е. тези, които могат да бъдат синтезирани с участието на екзогенни прекурсори. Това са: аргинин, цистеин, глутамин, глицин, пролин, тирозин.

В някои източници има още една аминокиселина, хистидин, която е условно екзогенна аминокиселина, включена в групата на незаменимите аминокиселини Тя стимулира правилното функциониране на човешката имунна система и подобрява работата на храносмилателната система.

Ендогенни аминокиселини

Те се произвеждат от тялото. Затова няма нужда от прием на хранителни добавки на ендогенни аминокиселини (DAA – Dispensable amino acid ). Някои от тези аминокиселини се произвеждат само когато сме болни или под стрес.

Най-важните ендогенни аминокиселини:

 • Аланин – подобрява издръжливостта и мускулната сила, също така подобрява работоспособността; необходими за поддържане на постоянно ниво на кръвната захар.
 • Аспарагин – подпомага паметта и концентрацията, подпомага учебния процес; помага за облекчаване на умственото и физическото изтощение.
 • Глицин – подпомага работата на храносмилателната система, регулира чувството на глад; подпомага лечението на артрит и диабет.
 • Глутамин – подпомага работата на червата и прочистването на организма (отстранява ненужните метаболитни продукти); необходими за производството на глутатион и ДНК.
 • Аспарагинова киселина – стимулира невроните и допринася за по-добра умствена дейност и концентрация.
 • Глутаминова киселина – осигурява правилното функциониране на мозъка, защото е важен трансмитер в централната нервна система; също така подпомага храносмилането и намалява умората.
 • Серин – повлиява психическата стабилност, подобрява паметта и когнитивните способности; поддържа имунната система.
 • Пролин – изгражда колаген, укрепва костите, кожата и ставите; повишава еластичността на артериалните стени и ускорява заздравяването на рани.

Както в случая с екзогенните аминокиселини, тук също се разграничават относително несъществени аминокиселини, като цистеин и тирозин. Въпреки че човешкото тяло може да ги синтезира, то се нуждае от други екзогенни аминокиселини, за да го направи. Например, цистеинът се произвежда от метионин, а тирозинът – от фенилаланин.

Нека добавим, че всички протеини от семейството на колагена са изградени само от ендогенни аминокиселини. Много изследвания са доказали, че добавянето на колаген може да има положителен ефект върху забавянето на хронологичното стареене на кожата.

Как действат върху кожата?

Както споменахме в началото на статията, аминокиселините помагат за регулиране на водния баланс на кожата. Това спомага за поддържане на правилното pH и предотвратява прекомерната загуба на вода от епидермиса.

Освен това укрепват естествената защитна бариера на кожата, предпазвайки я от вредното въздействие на външните фактори. Не само това, някои аминокиселини активират производството на колаген, като по този начин спомагат за по-еластична и стегната кожа.

Действие на аминокиселините върху кожата:

 • против бръчки
 • омекотяване
 • против стареене
 • еластичност
 • ускоряване на регенерацията
 • укрепване

Аминокиселините в грижата за кожата не са просто пасивен елемент, а наистина активни съставки с доказан биологичен ефект. Те работят на няколко нива. Като важен компонент на NMF, те имат огромно влияние върху хидратацията, но също така са силни регулатори на функциите на кожата. Те контролират осмотичното налягане на кожата, като по този начин регулират разпределението на водата в дермата.

Аминокиселините имат способността да задържат вода, което влияе върху омекотяването и еластичността на епидермиса. Комплексът от аминокиселини може да попълни дефицита на вода в кожата, да я озари и дори да я стегне.

Многопосочното действие на аминокиселините ги прави доста често срещана съставка в козметиката, предназначена за грижа за всички възрасти. Струва си обаче да се знае, че ефектът на аминокиселините може да варира в зависимост от вида.

Например глицинът има антиоксидантно действие, а аргининът – противовъзпалително.

Най-популярните аминокиселини в козметиката

Аминокиселините са градивните елементи на пептидите и протеините и всяка от тях има специфична функция в грижата за кожата и косата. Ще ги намерите в почти всяка козметика, от шампоани, гелове за лице, лосиони за тяло, до кремове за лице. Те обаче се различават по използваната съставка.

Проучванията показват, че независимо дали аминокиселините се произвеждат вътрешно или се прилагат локално, те помагат за поддържане на хидратацията, еластичността и цялостния здрав вид на кожата.

Най-популярните козметични аминокиселини:

 • Аргинин – противовъзпалително, антиоксидантно, допълнително стимулира растежа на кожните клетки.
 • Цистеин – предотвратява косопада и отслабването на косъма.
 • Глицин – подпомага регенерацията на кожата.
 • Хистидин – има протективен ефект и намалява негативните ефекти от слънчевата радиация.
 • Пироглутаминова киселина (иначе PCA или пидолова киселина) – силно овлажнява, свързва и задържа водата в епидермиса.
 • Лизин – подхранва и засилва действието на антиоксидантите.
 • Пролин – основният градивен компонент на колагена, използван в козметиката против стареене.
 • Серин – запечатва, укрепва и регулира хидролипидната бариера.
 • Треонин – участва в производството както на колаген, така и на еластин, като по този начин подобрява стегнатостта на кожата.

Нека добавим, че най-силните антиоксиданти са левцин, глицин и аланин. Ако, от друга страна, търсите силни аминокиселини, които стимулират синтеза на колаген, т.е. тези, които ще помогнат за стегнатостта на кожата, тогава глицинът, аланинът и пролинът са лидерите тук.

Ако търсите аминокиселини за грижа за кожата, изберете тези, които действат най-добре локално, т.е. аргинин, лизин, хистидин, глицин и левцин. Ако не знаете коя аминокиселина ще бъде най-подходяща за вашата грижа, консултирайте се с дерматолог.

Аминокиселините работят заедно с други полезни съставки, които също създават NMF, като глицериди, серамиди, хиалуронова киселина и пептиди. Ето защо в магазините ще намерите козметика с комплекс от аминокиселини и други съставки, което гарантира още по-добър ефект на грижа. Те работят особено добре в комбинация с пептиди.

Аминокиселините – резюме

Съвременната козметология се фокусира върху съставки, които действат в много посоки, а именно да помогнат за възстановяване и поддържане на естествения баланс в кожата.

Основата тук е овлажняване и защита от външни фактори, противовъзпалителен ефект и предотвратяване на процесите на стареене на кожата. Акцентът е поставен не само върху повърхностната грижа, но и върху „подхранването на кожата“ с вещества с биологичен ефект, присъстващи в кожата, което е да допълва дефицитите и да стимулира възстановителните процеси. Аминокиселините са такива вещества.

Аминокиселините действат на няколко нива и са мощни регулатори на функцията на кожата . Ето защо те са повсеместни в иновативните козметични формули. Тук особено популярни са аминокиселинните комплекси, имитиращи NMF, което повишава ефективността на козметиката и дава обещаващи резултати. Това се дължи на взаимодействието на аминокиселините както на повърхността, така и вътре в кожата.

Локалните аминокиселини помагат за подобряване на външния вид на всички типове кожа и са подходящи за хора от всички възрасти, особено ако искате да намалите признаците на стареене.

Какви ефекти осигурява грижата с аминокиселини? Те имат овлажняващо, антиоксидантно, регенериращо и противовъзпалително действие, повишават устойчивостта на кожата и активират производството на колаген. Поради тази причина си струва да се запознаете с козметиката, съдържаща аминокиселини или вещества, богати на такива, като слузта от охлюв, която е често срещана съставка в много козметика против стареене.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: