Арбутин в козметиката – научете за свойствата и употребата на хита срещу обезцветяване

Арбутин в козметиката - научете за свойствата и употребата на хита срещу обезцветяване

Арбутинът е вещество, присъстващо в кремовете за обезцветяване, но не само. Особено популярен е в корейската грижа, защото озарява кожата и изравнява тена. Вижте какво е арбутин, как действа и на кого се препоръчва козметика с арбутин.

Арбутинът не е нещо ново в козметиката, тъй като от години се използва, наред с други, в корейската грижа и в дермокозметиката, която трябва да се бори с проблема с обезцветяване, слънчеви петна, белези и акне. Много спорове възникнаха около това вещество поради неясните за някои разпоредби на Европейския съюз. Това обаче не променя факта, че арбутинът е много ефективен, поради което можем да го намерим в различни кремове, серуми и лосиони. Въпросът е наистина ли е опасно и дори канцерогенно, както можем да прочетем тук-там? Как действа арбутинът в козметиката?

Какво е арбутин?

Преди да отговорим на въпроса дали арбутинът е канцерогенен или не, няколко уводни думи.

реклама

Арбутинът е депигментиращо вещество с естествен произход. Принадлежи към групата на фенолните гликозиди, т.е. органични химични съединения, присъстващи главно в растенията. Получава се от листата на майорана, риган, круша и червена боровинка. Най-често ще срещнете арбутин от зелените части и плодовете на мечото грозде ( Arctostaphylos uva ursi ).

В INCI ще намерите две форми на арбутин: Алфа арбутин е по-стабилен при киселинно рН и по-ефективен от аналога си, наречен арбутин (бета-арбутин). Алфа формата се получава синтетично, а бета формата – от надземните части на растенията.

Химически арбутинът е хидрохинонов глюкозид и е под формата на фини бели кристали, които се разтварят във вода и етанол. В козметиката за лице алфа арбутинът присъства най-често в концентрация от 1% до 2%, докато бета арбутинът, който е по-слаб от него, присъства в концентрация от 7%. В същото време трябва да се отбележи, че препаратите трябва да имат pH под 7, тъй като при по-ниско арбутинът се разлага на хидрохинон, който е забранен в козметиката. Нека добавим, че това е изискване на Научния комитет за безопасност на потребителите на ЕС. ( 2 )

Безопасен ли е арбутинът?

Арбутинът е производно на хидрохинона и именно около хидрохинона възникнаха много спорове и въпроси относно токсичността или канцерогенността. Откъде идват те?

До 60-те години на миналия век кремовете с хидрохинон се смятаха за антидот за хиперпигментация, но с течение на времето все повече се говори за тяхната вредност. През 1982 г. Американската администрация по храните и лекарствата призна тази съставка за безопасна и ефективна. Няколко години по-късно нежеланите странични ефекти отново станаха шумни, принуждавайки много продавачи да изтеглят хидрохинона от пазара. FDA проучи въпроса и установи, че много от спорните продукти съдържат замърсители като живак, които са основната причина за неблагоприятните ефекти.

Днес, след много години изследвания, хидрохинонът в козметиката е забранен в Европейския съюз (забраната е в сила от 2001 г.). Доказано е, че повишава риска от рак на кожата, а след като попадне в организма, може да причини увреждане и на черния дроб и бъбреците. Освен това британската LGA (Асоциация на местните власти) съобщава, че хидрохинонът в кремовете за кожа уврежда епидермиса. ( 1 )

Факт е, че регулациите, наложени от Европейския съюз върху хидрохинона, (погрешно) са засегнали арбутина. Арбутинът е съединение, което е тествано и е напълно безопасно за организма. От химическа гледна точка арбутинът е хидрохинонов глюкозид, но не предизвиква опасни странични ефекти. Първо, не е толкова активен. Второ, той не прониква в меланиновите клетки и действа само върху повърхността на кожата. Трето, не засяга съществуващия пигмент, а само блокира образуването на нов пигмент.

Арбутинът е класифициран като потенциален алерген, така че трябва да се въвежда внимателно. Може да причини сухота или дразнене, особено при чувствителна кожа. Не се препоръчва по време на бременност и по време на кърмене.

Въпреки че арбутинът в алкална среда се разпада на частици хидрохинон, количеството му е незначително и те се разграждат и не могат да проникнат през кожата. Ето защо медицинският свят описва арбутина като безопасен и нетоксичен. Мислете за арбутина като за естествен хидрохинон, който не е толкова инвазивен, но все пак може да донесе козметични ползи за вашата кожа. Като активна съставка арбутинът е напълно естествен и безопасен за кожата.

Как действа естественият хидрохинон или арбутин?

Както споменахме, арбутинът е безопасна, безвредна, нетоксична и неинвазивна съставка. Неговата задача е да инхибира развитието на кожния пигмент (меланин), без да причинява увреждане на клетъчно ниво. Поради факта, че блокира активността на тирозиназата (ензим, необходим за синтеза на меланин), той спира производството на пигмент. В резултат на това тъмните петна избледняват и тонът на кожата става равномерен.

Например хидрохинонът, получен в лабораторията, спира процеса на размножаване на меланоцитите, което се отразява на състоянието на клетките. Ето защо един от страничните ефекти от използването на кремове или мехлеми с хидрохинон е образуването на синкаво-черна пигментация. В случая с арбутина този проблем не възниква.

Ефект на арбутин върху кожата:

 • намалява обезцветяването;
 • изравнява тена на кожата;
 • избистря тена;
 • помага за намаляване на възпалението;
 • предотвратява обезцветяването от слънцето и фотостареенето.

Често възниква въпросът дали арбутинът овлажнява? Е, самият арбутин няма овлажняващи свойства, но козметика с него може да има овлажняващ ефект. Това се дължи на други вещества, присъстващи във формулата, като витамин С или хиалуронова киселина, които обогатяват ефекта на препарата, което е свързано с по-големи ползи за грижата. Освен това тези съставки са киселинни, благодарение на което стабилизират арбутина и предотвратяват неговото разграждане. Кремът с арбутин може да съдържа и други съставки, които повишават ефекта на депигментация, като AHA киселини или ниацинамид.

Използването на арбутин в козметиката

Козметиката съдържа както чист арбутин, така и растителни екстракти, които го съдържат, предимно мечо грозде. Най-често арбутинът се добавя към кремове за хиперпигментация, акне и възпаления. Присъства и в дермокозметиката, предназначена за кожа с обезцветявания. Може да се появи и в слънцезащитната козметика, тъй като е естествен филтър, който предпазва от вредното ултравиолетово лъчение, но ефектът му тук е малък и не осигурява висока степен на защита.

Арбутинът помага за изсветляване на пигментни петна, причинени от различни фактори: хормони, слънчева светлина, тютюнопушене, болести, козметични или медицински процедури. Може да се използва и за избелване на лунички, изсветляване на малки белези и старчески петна.

Арбутинът е популярна съставка в азиатската козметика. Козметиката с арбутин е много популярна в Азия, където канонът на красотата се върти около гладката, еднородна и порцеланова кожа. Поради тази причина всички съставки, които озаряват кожата и помагат да се отървете от грозните петна и обезцветявания, са изключително ценни.

Кой трябва да посегне към козметиката с арбутин?

Що се отнася до това кой може да посегне към арбутин, нека започнем с факта, че това вещество действа най-добре на светлите тонове на кожата, поради което хората със светла кожа трябва да помислят за крем с арбутин.

Козметиката с арбутин се препоръчва при:

 • обезцветяване, причинено от различни фактори;
 • преждевременно стареене на кожата;
 • светла кожа;
 • мазна кожа;
 • акнеична кожа, също със следи от акне;
 • за сива и уморена кожа;
 • като помощно средство за изсветляване на белези и лунички.

Как да използвате козметика с арбутин?

Най-добре е да го включите в грижите си през пролетта, за да се отървете от нездравословния, неравномерен цвят. Благодарение на арбутина кожата ще възвърне блясъка си след зимата, ще изглежда здрава и сияйна.

Струва си да се помни, че арбутинът за обезцветяване действа постепенно и обикновено задоволителни резултати се получават след няколко седмици употреба. Това се дължи на начина на действие на арбутина, който намалява образуването на пигментация, без да засяга вече съществуващия кожен пигмент.

Процесът отнема толкова време, защото старият пигмент трябва да изчезне (напр. в процеса на ексфолиране на епидермиса). Можете да го ускорите, например като добавите кератолитични вещества към вашата грижа, като витамин С, коджикова киселина, фитинова киселина или ниацинамид.

Козметика с арбутин – резюме

Лошата репутация около арбутина се дължи на факта, че той се комбинира с хидрохинон. Междувременно арбутинът е негово безопасно производно, естествена алтернатива, превърнала се в ефективно депигментиращо вещество в козметиката. Въпреки че не е толкова популярен като витамин С, той се използва широко в козметиката и е ценен заради своята ефективност.

Арбутинът има озаряващ ефект, поради което е честа съставка в козметиката за обезцветяване, предназначена за избелване на петна и изравняване тена на кожата. Средно кремовете съдържат арбутин в концентрация от 1%. Ако имате нужда от по-силно изсветляване, можете да посегнете към концентриран серум.

Арбутинът в козметиката работи добре за намаляване на обезцветяването, изравняване на тена на кожата, също така действа като естествен UV филтър. Поради тази причина серуми, млека или кремове с арбутин се препоръчват на притежателите на проблемна, акнеична, матова и обезцветена кожа.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: