Аргинин – Храна за кожата и косата

Уникален овлажнител, често използван в козметиката, главно за грижа за суха и атопична кожа и увредена коса, това е аргинин. Тази ценна аминокиселина има редица предимства за красота! Запознайте се с него по-добре и разберете какви свойства има и какви предимства предоставя.

Имате суха, увредена или раздразнена кожа? Или може би косата ви е тънка и слаба, расте бавно или дори пада? Трябва да се запознаете с L-аргинин, който е аминокиселина, произвеждана от организма, но с възрастта способността за синтез на аргинин намалява, така че си струва да го осигурите отвън, чрез козметиката.

Можете да свържете аргинина с добавки за сърцето и за спортисти, но това не е краят на магическите му свойства! Аргининовите кремове перфектно овлажняват и успокояват дори атопичната кожа, а продуктите за коса с аргинин ускоряват растежа й.

реклама

Какво е аргинин?

През 1886 г. аргининът е изолиран за първи път от лупина и тиквени разсад от немския химик Ернст Шулце. Това е естествена аминокиселина, използвана в биосинтеза на протеини, включително креатин. Освен това той взема голямо участие в синтеза на съединения като кератин и урея. Получава се от нерафинирана захар, която има благоприятен ефект върху функционирането на кожата, включително скалпа.

В допълнение, аргининът освобождава азотен оксид в кръвта, който след това разширява кръвоносните съдове в кръвния поток, което може да помогне при някои сърдечно-съдови заболявания. Ето защо, една от употребите на аргинин – в допълнение към козметиката – е добавка за поддържане на здравето на сърцето. L-аргининът също така стимулира освобождаването на растежен хормон, инсулин и други вещества в тялото. Освен това, той действа като предшественик на други аминокиселини, включително глутамат, пролин и креатин, и е от съществено значение за здравето и функцията на имунната система.

Аргининът е ендогенна аминокиселина, което означава, че човешкото тяло може да я синтезира само. Освен факта, че се среща естествено в тялото ни, присъства и в хранителните продукти. В какво се съдържа аргининът? Най-добрият естествен източник на L-аргинин са богатите на протеини храни. За някои хора животинските протеини като червено месо (говеждо), пилешки и пуешки гърди, свинско филе и млечни продукти могат да бъдат основните източници на L-аргинин. Предлага се и в растителни източници като зърнени храни, боб, ядки и соя. Рибата и яйцата съдържат малки количества L-аргинин, но все пак са ценен източник на L-аргинин, тъй като помагат на тялото да попълни необходимите ресурси.

Свойства на аргинина

Благодарение на своите овлажняващи свойства, L-аргининът е намерил основното си приложение в козметиката. Препаратите с тази аминокиселина се препоръчват предимно на хора, които искат да получат бърз ефект на овлажняване и успокояване, или да направят косата по-гъвкава и заздравена.

Какво дава аргинин:

 • овлажнява в дълбочина;
 • успокоява раздразненията;
 • ускорява регенерацията и процеса на заздравяване на рани;
 • подобрява гъвкавостта чрез стимулиране на синтеза на колаген;
 • ускорява процеса на лечение на суха, раздразнена и атопична кожа;
 • подпомага възстановяването на суха и увредена коса;
 • стимулира растежа на силна коса.

Проучванията показват, че аргинин има антиоксидантен ефект.  Антиоксидантите действат, като неутрализират свободните радикали, които допринасят за образуването на преждевременни бръчки и фини линии по кожата. Свободните радикали увреждат важни клетъчни компоненти като клетъчната мембрана, ДНК и клетъчните протеини (колаген). Повреденият колаген е основен фактор за появата на старееща кожа. Следователно, чрез използване на локални антиоксиданти като аргинин, кожата може да се възползва и да бъде по-добре защитена срещу свободните радикали.

Това не е краят на неговите прекрасни свойства! Ефектите на L-аргинин, приложен върху лицето или косата, са многопосочни.

Аргинин в козметиката

Аргининът се използва в козметиката и продуктите за грижа за кожата, които помагат за защитата на кожата от свободните радикали, повишават видимото ниво на хидратация на кожата и подпомагат производството на колаген. Аргининът не само укрепва хидролипидната бариера, но също така прониква в дълбоките слоеве на кожата, превръщайки се в овлажнител, който помага за поддържане на оптималния хидратиращ ефект. Затова кремът с аргинин се препоръчва особено за хора със суха или атопична кожа.

Препаратите с концентрация 20% аргинин се използват при химически пилинг (основно на млечна киселина), след лазерна терапия или след лечение с дерма-ролер. Неговата задача е да неутрализира силно дразнещите вещества, като по този начин успокоява кожата и намалява дискомфорта.

Аргинин за лице

Аргининът се използва в козметиката главно заради изключителните си овлажняващи свойства – овлажнява не само епидермиса, но и дълбоките части на кожата благодарение на аргиназата, която превръща аргинина в урея на клетъчно ниво. Той също така помага на кожата да произвежда съставки като керамиди, холестерол и гликозаминогликани. В комбинация с наличните в кожата липиди, прави кожата ви еластична и сияйна .

Действие на аргинин върху кожата:

 • изключително ефективен овлажнител, овлажняващ дори дълбоките слоеве на кожата;
 • стимулира производството на колаген в кожата;
 • успокоява кожата, затова се използва след пилинг, лазер или дразнещи фактори като замръзване или силен вятър;
 • помага за заздравяването на слънчеви изгаряния и изгаряния;
 • укрепва защитната бариера на кожата;
 • нежно почиства кожата в комбинация с мека киселина;
 • показва незабавен ефект, видим след еднократно приложение;
 • препоръчва се за много суха и атопична кожа.

Аргинин ще откриете не само в кремовете за лице. Присъства и в тоници, кремове за очи, маски и ексфолианти за лице. Аргининовите тоници имат неутрализиращо действие и помагат за поддържане на състоянието на кожата след киселинни процедури.

Аргинин за коса

Благодарение на съдоразширяващото си свойство аргинина се използва в препарати, които стимулират растежа на косата. Той кара активните вещества да проникват по-добре в космения фоликул, което осигурява по-доброто му подхранване. В резултат на това аргинина укрепва отслабената, падаща коса, склонна към оплешивяване.

Действие на аргинин върху косата:

 • подпомага растежа на косата;
 • предотвратява прекомерната загуба на коса, например в случай на оплешивяване;
 • увеличава проникването на активните вещества от козметиката;
 • дава лек затоплящ ефект, който подпомага подхранването на космените фоликули;
 • придава обем и пухкавост на косата;
 • изглажда косъма, като улеснява разплитането на косъма и предотвратява наелектризирането на косата;
 • препоръчва се за суха, увредена и трудна за оформяне коса.

Употреба на аргинин

Използването на козметика с аргинин трябва да бъде в съответствие с препоръките на производителя. Като цяло, само когато става въпрос за аргинин в добавките, има специфични насоки за дозиране. Козметиката за ежедневна употреба съдържа ниска концентрация на аргинин, освен това ролята й често е поддържаща и е да улеснява усвояването на активните съставки. По този начин е безопасно, но за да постигнете желаните резултати, трябва да сте систематични.

Вместо да използвате готова козметика с аргинин, можете да си направите домашен овлажнител. Можете да комбинирате овлажняващи съставки като масло от ший с успокояващи съставки като пантенол и да добавите любимите си масла. Погрижете се за правилната концентрация на аргинин на ниво от 5%. Можете да добавите и естествен консервант, който ще удължи трайността на крема.

Безопасно ли е използването на аргинин в козметиката?

Безопасността на аргинина (и други α-аминокиселини е оценена през 2013 г. от Експертния панел за преглед на козметични съставки (CIR) – група, отговорна за оценката на безопасността на козметичните съставки и продуктите за грижа за кожата и косата.

Експертите се фокусираха предимно върху оценката на аргинина от гледна точка на потенциално кожно дразнене и риска от алергия – което е важно за наличието на тази аминокиселина в козметиката, предназначена за кожно приложение.

Наличните данни показват, че аргининът в съществуващите козметични формули не показва никакви дразнещи или алергични ефекти. Поради това експертната група заключи, че аргининът е безопасна съставка в козметиката. Максималната концентрация на аргинин в козметичните продукти не трябва да надвишава 18%.

Наличието на α-аминокиселини в състава на козметиката, не трябва да предизвикват притеснение.

Като например:

 • аланин (Alanine)
 • аргинин хидрохлорид (Arginine HCl)
 • аспарагин (Asparagine)
 • аспарагинова киселина (Aspartic Acid)
 • калциев аспартат (Calcium Aspartate )
 • глицинат калций (Calcium Glycinate)
 • цистеин (Cysteine)
 • цистеин хидрохлорид (Cysteine ​​HCl)
 • цистин (Cystine)

L-аргинин – обобщение

Аргинин трябва да се използва от хора, които се борят с много суха кожа. Могат да посегнат към различни аргининови кремове или лосиони, които се използват не само в козметичната индустрия, но и във фармацевтичната индустрия.

Популярно приложение на аргинин са мехлеми и кремове за рани от залежаване и изгаряния от легнало положение – тогава най-често се използва комплексът от аргинин, пантенол, лен и рапица. Редовната употреба на шампоан с аргинин ще стимулира растежа на косата, а активните вещества проникват във фоликулите, като по този начин косата ще стане по-добре подхранена и по-силна.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: