Аргирелин – какво представлява и как действа в козметиката

Аргирелин – какво представлява и как действа в козметиката

Пачи крак, дълбоки бръчки, бразди… При подобни проблеми се препоръчват процедури в естетичната медицина. Но какво ще кажете за алтернатива? Аргирелин спомага за намаляване на мимическите бръчки и блокира процеса на образуване на нови. Ще го намерите в козметиката против бръчки, но знаете ли какво представлява и как да го използвате?

Процедури като Ботокс или Juventus са предназначени за подмладяване на кожата. Вероятно знаете как изглежда подобно лечение на практика – веществото се инжектира подкожно и трябва да парализира мускулите, чието движение причинява бръчките, така че бръчките да изчезнат. Не всеки обаче се престрашава на тези процедури. Има ли алтернативи или по-малко инвазивни начини да се отървете от бръчките? Да. Един от тях е аргирелин, синтетичен пептид, който има свойства против стареене и против бръчки. Той е толкова ефективен, че козметолозите и специалистите по естетична медицина смятат аргирелин за най-близък до ботулиновия токсин по отношение на получените резултати.

Аргирелин – какво е това?

Нека започнем с факта, че Argireline® е търговска марка на базираната в Барселона компания Lipotec, която разработи тази молекула в лаборатория през 2001 г. Източникът на Argireline и производственият процес са поверителни. Компанията лицензира използването на аргирелин на различни марки, които разработват свои собствени продукти, комбиниращи аргирелин с други съставки против стареене.

реклама

Химически аргирелинът е ацетил хексапептид-3 (понякога се използва името ацетил хексапептид-8 или SNAP-6 и аргирелин), който е синтетичен ацетил хексапептид, състоящ се от шест аминокиселини. Пептидите са къси вериги от молекули, наречени аминокиселини, които изграждат протеини като колаген и еластин, отговорни за поддържането на кожата млада и еластична.

Argirelina е иновативен пептид от ново поколение, предназначен да се бори с динамичните бръчки и признаците на стареене на кожата.

Argireline е открит чрез напреднала биохимия и бързо е приветстван като по -малко инвазивна и по-нежна версия на Botox поради неговите ефекти против стареене. Заслужава да се отбележи обаче, че аргирелинът не може да се каже, че действа като ботулинов токсин – не се въвежда подкожно и не парализира лицевите мускули.

Argireline се състои от:

 • два остатъка от глутаминова киселина (Glu)
 • метионин сяра аминокиселинен остатък (Met)
 • глутаминов остатък (Gln)
 • два аргининови остатъка (Arg)

Важно е, че аргирелинът е безопасен и нетоксичен, поради което често се избира за грижа за кожата от хора, които не искат да се решат на инвазивна процедура с ботулинов токсин. Предимството на аргирелин е, че се прилага външно, така че употребата му не е свързана с болка и убождане с игла. Това е свързано с един недостатък – той е по-мек и действа по-кратко от ботокса, който изисква редовна употреба всеки ден или през няколко дни.

Как действа аргирелин?

Аргирелинът показва подобен механизъм на действие като ботулиновия токсин, но за разлика от него не е необходимо да се прилага подкожно, тъй като има способността да прониква дълбоко в кожата.

Постоянното използване на лицевите мускули прави мимическите бръчки, като пачи крак, статични или постоянни. Аргирелинът като инхибитор на невротрансмитерите инхибира освобождаването на ацетилхолин, вещество, необходимо за функционирането на нервната система. Най-просто казано, това засяга лицевите мускули и им пречи да се свиват, което води до тяхната ограничена работа. Благодарение на този ефект върху нервно-мускулното предаване, мускулите се отпускат, кожата не се свива толкова често и в резултат на това се блокира процесът на образуване на нови бръчки.

Действието на аргирелин се свежда до намаляване и намаляване на:

 • пачи крак около очите
 • линии на челото
 • бразди

Благодарение на публикуваните in vivo тестове, ние също така знаем, че аргирелинът има регенеративни свойства, които покриват епидермиса и дермата, и свойства, които стимулират кожните структурни протеини (еластин и колаген), което води до подобрена плътност на кожата и намаляване на бръчките. Тестовете потвърждават, че действието на аргирелин е повърхностно и се свежда до изглаждане на мимическите бръчки. Също така помага за предотвратяване на фини линии и бръчки.

Проучванията показват, че 1,5% концентрация на аргирелин значително намалява дълбочината на бръчките след 4 седмици употреба, а 10% аргирелин намалява дълбочината на бръчките с до 30% след 30 дни лечение.

Що се отнася до ефектите на аргирелина, основната му задача е да изглади и намали видимостта на мимическите бръчки. За да се случи това, той трябва да се използва системно. Резултатът зависи от началната точка и състоянието на кожата. В началото ще забележите, че кожата ви е станала по-хидратирана, по-стегната и по-мека. С течение на времето текстурата ще започне да се подобрява и ще стане по-гладка.

Аргирелин в козметиката

Благодарение на уникалните си свойства, аргирелинът намира широко приложение в козметиката, особено тази, предназначена за борба с бръчките. Най-често ще го откриете в дермокозметиката като:

 • кремове за лице с аргирелин
 • аргирелин кремове за очи
 • серум за лице с аргирелин

Що се отнася до концентрацията му, обикновено съдържа 10% аргирелин – това е достатъчно, за да се възползвате от ефекта му против бръчки. Проучванията показват, че вече 1,5% аргирелин в козметиката намалява бръчките след 4 седмици системна употреба. Друго проучване показа, че 10% хексапептид при здрави жени доброволки намалява дълбочината на бръчките с до 30% след 30 дни употреба.

Обикновено наличните препарати, съдържащи аргирелин, се различават един от друг, като важен критерий за оценка на ефективността е размерът на частиците и способността им да се абсорбират от кожата. Това определя достигането му до нервно-мускулната връзка с цел отпускане на мускулите и намаляване на бръчките. Когато избирате козметика с аргирелин, изберете такава, която не съдържа алкохол.

За кого е подходяща козметиката с аргирелин?

Струва си да се подчертае, дори когато се използва редовно, аргирелинът няма да осигури впечатляващи ефекти под формата на изглаждане на дълбоки бръчки. Неговата задача е да направи кожата по-напрегната, като по този начин мимическите бръчки ще станат по-малко видими. Следващите бръчки, от друга страна, ще се образуват по-бавно и няма да се оправят толкова бързо. Ето защо козметиката с аргирелин се препоръчва за грижа за кожата с първите бръчки. Те са страхотни като профилактика против стареене, която ще помогне да се забави появата на типичните признаци на стареене.

Argireline – за коя кожа:

 • с първите признаци на стареене
 • със загуба на плътност и еластичност
 • зрял
 • суха

Като цяло аргирелинът е подходящ за всички типове кожа. Трябва да се използва от всеки, който иска да изглади динамичните бръчки, причинени от повтарящи се мускулни движения в области като челото, около очите и между веждите.

Продуктът е подходящ и за хора със суха кожа, тъй като спомага за разпределянето на влагата на мястото на нанасяне, освен това Argireline помага за задържане на влагата, тъй като оптимизира функцията на колагена, което подобрява нивото на влага на кожата с изглаждащ ефект.

Въпросът е кога може да се използва аргирелин? По принцип пептидите (а аргирелинът е пептид) могат да бъдат въведени в рутинните грижи след 25-годишна възраст. Благодарение на него може да не забележите впечатляващи ефекти, особено когато кожата ви все още изглежда млада, но това ще бъде инвестиция за бъдещето и ще забавите процеса на стареене на кожата.

Как да използвате аргирелин?

Употребата на козметика с биомиметичен аргирелин е същата като при всеки друг локален препарат. Аргирелин трябва да се прилага само локално върху области, където сте забелязали линии или бръчки. Важно е да го правите винаги върху чиста и суха кожа на лицето. Когато използвате аргирелин, погрижете се за редовното ексфолиране на епидермиса, тъй като той помага да се отървете от мъртвите епидермални клетки, което подобрява усвояването на продукта.

Аргирелинът е безопасен, нетоксичен и по-лек от ботокса. За най-добри резултати трябва да се използва редовно, за предпочитане всеки ден или на всеки няколко дни.

Argireline е разтвор на водна основа, така че когато разглеждате стъпките за наслояване за грижа за тънка до плътна кожа, можете да го използвате преди или след други продукти на водна основа. Можете да го използвате както сутрин, така и вечер. Моля, имайте предвид, че формулата на отделните продукти може да варира значително, така че не забравяйте да следвате инструкциите. Обикновено производителят препоръчва използването на аргирелин преди крем или маслен серум след пълното му усвояване. Някои кремове с аргинин са подходящи за грим и създават изглаждаща основа за цветна козметика.

Какво не трябва да се комбинира с аргирелин?

Аргирелинът е хексапептид, а пептидите не се препоръчват да се комбинират с витамин С под формата на аскорбинова киселина и AHA и BHA киселини. Причината е проста: тези вещества имат неутрализиращ ефект едно върху друго. Ако искате да се възползвате от предимствата на пептидите и да не се отказвате от витамин С, просто разделете етапите – използвайте витамин С сутрин и аргирелин през нощта.

С какво да комбинирате аргирелин?

Едно проучване предполага, че аргирелин работи добре във връзка с друг пептид, трипептид-10-цитрулин, който увеличава пропускливостта на аргирелин, като му помага да проникне дълбоко и по-добре да се насочи към мускулите, причиняващи бръчки. За повишаване на овлажняващите свойства аргирелинът често се комбинира с хиалуронова киселина. Можете също така да срещнете дуото от аргирелин + коензим Q10, особено в серума за лице, който се предполага, че осигурява още по-добри ефекти против стареене.

Аргирелин – Резюме

Козметиката с аргирелин се рекламира като алтернатива на ботокса. Имайки предвид двете вещества и начина, по който се прилагат, струва си да тествате аргирелин върху собствената си кожа. Предимството му е неинвазивното приложение (повърхностно под формата на козметика), безопасността и липсата на токсичност. От друга страна, това е по-меко вещество, поради което изисква редовност и приложение всеки ден или през няколко дни, в съответствие с инструкциите на производителя.

Изводите от проведените досега изследвания и мненията на козметолозите са много обещаващи. Argireline се посочва като ефективен метод за борба с мимическите бръчки и най-добрата домашна превенция срещу консолидирането на нови бръчки. Поради това си струва да посегнете към козметиката с аргирелин, особено когато наблюдавате задълбочаване на бръчките или появата на бразди по челото или в назолабиалната област.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: