Бадемова киселина за лице – свойства, действие, как да я използвате у дома?

Бадемова киселина за лице - свойства, действие, как да я използвате у дома

Бадемовата киселина в грижата за лицето не е нищо ново. Често се използва в салоните за красота, а все по-често и у дома, особено от собствениците на проблемна кожа. За какво се използва бадемова киселина? Какво е нейното приложение и най-важното – на какви ефекти можете да разчитате?

Бадемовата киселина е една от най-популярните козметични киселини, използвани при ексфолиращи процедури. Тя нежно, но ефективно премахва мъртвите епидермални клетки и е ценна заради ефекта си против стареене и ползите при акне. Безопасно е да се използва у дома, също и в случай на проблемна кожа. Единственият въпрос е как се прилага, с какво да се комбинира и има ли противопоказания за употребата на бадемова киселина върху кожата на лицето?

Какво е бадемова киселина?

Бадемовата киселина (бадемова киселина, C8H8O3) е една от AHA киселините (алфа-хидрокиселини), които осигуряват такива ползи за грижа като ексфолиране, хидратация и подобряване на плътността. AHA киселините се срещат естествено в природата и се получават от природни ресурси. Бадемовата киселина се получава от горчиви бадеми и е нежна, когато влезе в контакт с кожата.

реклама

Въпреки че няма много изследвания за тази киселина (единственото съществено изследване е свързано с употребата й за акне), се смята, че е нежна към кожата и може да помогне за излекуване на акне, пъпки, ефектите от стареенето и подобряване на текстурата на кожата.

Свойства на бадемовата киселина

Бадемовата киселина, подобно на другите AHA киселини, се нанася върху кожата, за да изравни цвета й и да стимулира регенерацията. Въпреки това, тя е по-мека от другите представители на тази група киселини, като гликолова киселина или млечна киселина. Това вероятно се дължи на факта, че бадемовата киселина е една от най-големите AHA, така че прониква в кожата по-бавно. В резултат на това е по-малко дразнещ за кожата и е идеалният избор за хора с чувствителна кожа.

Що се отнася до свойствата на бадемовата киселина, тя основно ексфолира, но действа и в борбата с акне и белези. Освен пилинг ефект има и овлажняващ ефект и помага за поддържане на сияен вид на кожата. Освен това бадемовата киселина е една от най-популярните съставки против стареене в света на грижата за кожата.

Какво ви дава бадемовата киселина?

Благодарение на свойствата на бадемовата киселина, кожата става по-подхранена, също така изглежда регенерирана и изгладена. Но не е всичко.

На какви ефекти можете да разчитате, когато използвате бадемова киселина за лице:

 • здрав, сияен и гладък тен, тъй като бадемовата киселина ускорява клетъчната подмяна, като помага за премахване на мъртвия епидермис, поради което се използва при химически пилинг;
 • подобряване на плътността на кожата и по-малко видимост на бръчките, тъй като бадемовата киселина подпомага производството на колаген, но резултатът от употребата може да варира в зависимост от човека – първите ефекти могат да бъдат видими след няколко седмици употреба;
 • изсветляване на обезцветяването на кожата – бадемовата киселина действа перфектно срещу обезцветяването, както е доказано от проучване от 1999 г., което показва, че бадемовата киселина намалява признаците на мелазма с до 50% в рамките на 4 седмици от употреба, което води до по-равномерен тен на кожата;
 • облекчаване на симптомите на акне благодарение на антибактериалните свойства; Доказано е, че манделовата киселина е от полза за хора, които дори страдат от кистозно акне;
 • матова кожа без петна, тъй като бадемовата киселина регулира производството на себум, отпушва порите и намалява възпалението, като по този начин допринася за намаляване на несъвършенствата

Едно проучване си струва да се спомене в контекста на акнето. То показа, че химически пилинг с 45% бадемова киселина е толкова ефективен, колкото химически пилинг с 30% салицилова киселина за леко до умерено акне. Нещо повече, проучването показа, че бадемовата киселина може да има предимство пред салициловата киселина при лечение на възпалително акне (със симптоми като папули и пустули) и може да има по-малко странични ефекти.

Как да използвате бадемова киселина у дома?

Бадемовата киселина действа върху роговия слой. Помага за премахване на мъртвите кожни клетки от повърхността, което може да доведе до матов тен, както и до фини бръчки. Затова често се използва и препоръчва за домашни пилинги.

Пилинг с бадемова киселина

Бадемовата киселина се използва основно при химически пилинг, който според общоприетото мнение не трябва да се прави през есенно-зимния сезон.

Тук си струва да споменем, че в професионалните салони за красота процедурите се извършват с използване на 40% концентрация на бадемова киселина, често като се комбинира с овлажняващи препарати. Когато става въпрос за типично лечение, при което бадемовата киселина се използва за акне, тя най-често се комбинира с пирогроздена киселина, която има антибактериални свойства.
Време е да си отговорим на въпроса как да се прилага бадемова киселина и за колко време?

Как да нанесете бадемова киселина върху лицето си:

 1. Приберете косата си, например с лента за глава;
 2. Измийте добре грима си и почистете лицето си, след което нанесете тоник;
 3. Покрийте кожата около устата и очите с вазелин;
 4. Нанесете бадемовата киселина с четка (никога с пръсти!);
 5. Оставете киселината върху лицето си за около 10 минути;
 6. Отмийте киселината с вода;
 7. Нанесете неутрализиращ, охлаждащ гел.

Като цяло, това колко време да седите с бадемова киселина, зависи от индивидуалната предразположеност и чувствителността на кожата. По правило 30% или 40% бадемова киселина продължава 5-10 минути, но понякога това време може да бъде удължено до 30 минути, ако това не е първото ви лечение. Много е важно да контролирате какво се случва с кожата по време на процедурата и да реагирате незабавно, ако се появи дразнене.

Как да използвате бадемова киселина през лятото?

Темата за използването на киселини през лятото често е свързана с множество съмнения и притеснения. Най-често срещаните от тях са: Мога ли да използвам киселини през лятото? Кои киселини да избера? Как да използваме киселини правилно, без риск от странични ефекти под формата на силно дразнене и трайно обезцветяване на кожата?

Добрата новина е, че използването на определени киселини през лятото е възможно, бадемовата киселина е перфектен пример за това. Многогодишните киселини са също азелаинова киселина, лактобионова киселина, ферулова киселина и фитинова киселина.

Бадемовата киселина може да се използва през лятото както у дома, така и с процедури, предлагани в козметични салони.

Пилинг с бадемова киселина се предлагат като целогодишни процедури в много кабинети, като лечение, посветено на хора с предразположена към акне кожа и хора с матова кожа и неравномерен цвят.

Когато използвате бадемова киселина у дома през лятото, си струва да запомните следното:

 • не прилагайте киселини, ако има противопоказания;
 • използвайте козметика с бадемова киселина (пилинги и кремове) само през нощта;
 • извършвайте пилинг с бадемова киселина не по-често от препоръчаната от производителя честота (посочена на козметичната опаковка), следете времето за излагане на киселина върху лицето;
 • използвайте козметика с филтър SPF 40-50 (важно е също да повтаряте нанасянето на козметика на всеки няколко часа, а също и в случай на къпане във вода);
 • не се излагайте на пряка слънчева светлина – съюзник в това действие може да бъде например шапка с широка периферия.

Кремове с бадемова киселина

Ексфолиращите свойства на бадемовата киселина са пропорционални на нейната концентрация. В кремовете се използват концентрации от 5-15% . Тази концентрация е достатъчна за нежен процес на ексфолиране на мазния епидермис, в резултат на което цветът, хидратацията и гладкостта се подобряват, а порите се стесняват. При концентрации по-високи от 10% се ексфолират следващите, по-дълбоки слоеве на епидермиса.

Кремовете с бадемова киселина ще ви помогнат да се сбогувате, наред с други неща, с обезцветяването и несъвършенствата и ще възвърнат блясъка дори на чувствителната кожа. По правило те са предназначени за употреба през нощта, но има и дневна козметика – тогава определено трябва да помните за защитата от слънцето.

Можете също да намерите по-ниска концентрация на бадемова киселина в маските и тониците. Освен за грижа за кожата на лицето и деколтето, бадемовата киселина се използва и в кремовете за омекотяване на краката.

Противопоказания и странични ефекти

Когато използвате бадемова киселина, не забравяйте да включите UV филтъра, след като я приложите. Въпреки че няма противопоказания да не излизате на слънце след използване на слънцезащитен крем, тъй като бадемовата киселина не предизвиква фотосенсибилизация, е препоръчително ограничаването на излагането на слънце, особено след пилинг у дома.

Когато става въпрос за това дали можете да използвате бадемова киселина по време на бременност, тя не е забранена и не е доказано в проучвания, че има отрицателен ефект върху хода на бременността. Въпреки това се препоръчва да се избягват високи концентрации през този период, тъй като кожата е по-чувствителна и податлива на дразнене по време на бременност. Това важи и за кърмещи жени.

Що се отнася до страничните ефекти, бадемовата киселина е безопасна за употреба, при условие че е избрана подходящата концентрация. В редки случаи може да причини дразнене, парене, зачервяване, сърбеж поради химичните свойства на препарата.

Научната литература показва, че само 50% от пациентите развиват еритема след ексфолиране на кожата с бадемова киселина (която изчезва след няколко минути). Много е важно да изберете правилния препарат и да извършите лечението правилно, особено при чувствителна кожа.

С какво може да комбинирате бадемова киселина и с какво не

Можете да комбинирате бадемова киселина с много съставки, особено ако искате да приготвите домашно ексфолиращо лечение. Можете да го добавите към любимите си кремове, серуми, есенции, тоници. Особено се препоръчват всички овлажняващи вещества, които ще се погрижат за кожата. Защо? По време на лечението кожата става суха, раздразнена и по-податлива на вредното въздействие на външни фактори.

С какво е по-добре да НЕ комбинирате бадемова киселина

 • витамин С под формата на аскорбинова киселина, тъй като бадемовата киселина може да неутрализира нейните ефекти;
 • други AHA киселини, като гликолова киселина, азелаинова киселина или млечна киселина, тъй като двойното количество активни съставки може да причини дразнене и да увеличи риска от странични ефекти;
 • въпреки, че ретинолът е безопасен, той има висок риск от дразнене, така че не се препоръчва да се комбинира с AHA киселини;
 • ниацинамид, но това се отнася за използването му след бадемовата киселина, няма противопоказания за използване на бадемова киселина вечер и витамин B3 сутрин.

Съставки с които може  ДА комбинирате бадемова киселина

 • растителен глицерин;
 • хиалуронова киселина;
 • хидролати;
 • керамиди.

Бадемова киселина в грижата за лицето – обобщение

Бадемовата киселина може да направи чудеса с лицето ви! Ако я използвате последователно у дома, като вземете предвид препоръките на производителя и нашите съвети, скоро ще можете да се насладите на подобрението във външния вид на кожата под формата на по-малки бръчки, овлажняване и изсветляване на кожата.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: