Отключване на красотата: Най-доброто ръководство за биотин за коса, кожа и нокти

Биотин - за красива коса, кожа и нокти

Биотин, витамин H или витамин B7, е една от основните съставки на продукти, отговорни за растежа на косата, както и за подобряване на външния вид на кожата и ноктите.

Също така си струва да знаете, че биотина играе важна роля в много други процеси, протичащи в тялото ни.

Какво е биотин и какви са неговите ползи? Кои са храните богати на този витамин и възможно ли е предозиране с този уникален „витамин на красотата“?

реклама

Биотин – какво е това?

Биотинът, или витамин H или B7, е мастноразтворим и принадлежи към витамините от група В. Често се нарича „витамин на красотата“ поради ролята си в насърчаването на растежа на здрава коса, кожа и нокти.

Важно е, че той е органично съединение, намиращо се както в животински, така и в растителни тъкани.

Той действа и като коензим в хода на различни метаболитни процеси, като метаболизма на мазнини и аминокиселини, а също така участва в процеса на глюконеогенеза, поради което се счита за един от най-важните елементи в процеса на производство на енергия.

Биотинът също е компонент на ензимите, които катализират реакцията на карбоксилиране, което означава, че участва в синтеза на нуклеинови киселини и нуклеотиди.

Като цяло биотинът е основен витамин, необходим за различни телесни функции и поддържането на здрава коса, кожа и нокти. 

Биотинът е относително стабилен (въпреки че се разтваря лесно в киселинни разтвори) и е чувствителен към UV радиация и температурни промени.

Биотин ползи за красотата

Биотинът е витамин, поради което е необходим на тялото ни, за да функционира правилно. Подобно на повечето витамини от група В, той е тясно свързан основно със структурата и функционирането на кожата, косата и ноктите.

Това се дължи на наличието на серни молекули в структурата на биотина, който е необходим за изграждането на кератин, т.е. градивен компонент на косата, кожата и ноктите.

Oсновни свойства на биотин:

 • коса, кожа и нокти – укрепва, предпазва от побеляване и падане;
 • подобряване на благосъстоянието – витамин B7 има благоприятен ефект върху работата на нервната система, което води до подобряване на настроението и намаляване на нервността;
 • по-силни мускули и стави – страхотен при мускулни и ставни болки;
 • поддържане на подходящо ниво на глюкоза в кръвта –  препоръчва се предимно на диабетици;
 • усвояване на витамин С;
 • функциониране на щитовидната жлеза и панкреаса ;
 • подобряване на метаболизма – има положителен ефект върху цялостното състояние на организма и предотвратява наддаването на тегло;
 • нормално съсирване на кръвта.

1. Биотин за здрави нокти

Освен това витамин В7 помага за укрепване на нокътната плочка, което намалява склонността й към счупване и цепене, а също така допринася за подобряване състоянието на кожата.

2. Биотин за косопад

Биотинът също играе важна роля в инхибиране на процеса на прекомерен косопад – той допринася за укрепване на структурата на косата, но при условие, че причината за загубата на коса е дефицитът му.

3. Помага за кръвосъсирването

Витамин В7 е съединение, което също участва в образуването на протромбин, който от своя страна е важен елемент в процеса на кръвосъсирване.

4. Подпомага щитовидната жлеза

Освен това има благоприятен ефект и върху щитовидната жлеза, като подпомага правилното функциониране на този орган.

Храни богати на биотин?

Биотинът е органично съединение, което обикновено се среща в много групи храни. Интересното е, че може да се намери както в растителни, така и в животински продукти.

Най-големите източници на биотин в храната са:

 • телешки и свински черен дроб (около 100 µg/100 g);
 • бирена мая (около 80 µg/100 g);
 • бобови растения (около 60 µg/100 g);
 • орехи (около 37 µg/100 g);
 • сардини (около 21 µg/100 g);
 • бадеми (около 17 µg/100 g).

Зеленчуците и плодовете също са добър източник на биотин:

 • карфиол;
 • спанак;
 • моркови;
 • домати;
 • банани;
 • дини;
 • пъпеши;
 • грейпфрут;
 • праскови;
 • грозде.

Освен това, ако искате да увеличите ресурсите на биотин в тялото, си струва да ядете продукти на базата на соя и пълнозърнесто брашно, млечни продукти, слънчогледови семки, кафяв ориз, гъби, соя и трици.

Струва си да се обърне специално внимание на яйцата. В белтъка на кокошите яйца има авидин, който е антивитамин на биотина и пречи на усвояването му в храносмилателния тракт.

Когато яйцата се готвят, авидинът се денатурира, което го лишава от биотин-свързващите му свойства и го прави бионаличен.

Усвояването на биотин в храносмилателния тракт може да се увеличи чрез добавяне на други витамини от групата В (т.нар. В-комплекс), магнезий и манган.

Възможни странични ефекти от приема на биотин?

Биотинът е водоразтворим витамин, който играе решаваща роля в метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините.

Като цяло се счита за безопасен и рядко причинява странични ефекти.

Въпреки това, в редки случаи, някои хора могат да изпитат следните нежелани реакции:

 1. Стомашно-чревни проблеми: Някои хора може да получат стомашно-чревни странични ефекти като гадене, повръщане, диария или коремна болка, когато приемат високи дози биотин.
 2. Алергични реакции: Рядко може да възникне алергична реакция към биотин, проявяваща се като обрив, сърбеж или подуване.
 3. Лекарствени взаимодействия: Биотинът може да взаимодейства с определени лекарства, като антиконвулсанти и имуносупресори, засягайки тяхното действие. Ако приемате тези лекарства, важно е да обсъдите приема на биотин с вашия лекар.
 4. Високи нива на биотин: Консумирането на твърде много биотин може да доведе до състояние, наречено хипервитаминоза, което може да причини главоболие, умора, гадене и други симптоми.

Ако забележите някакви необичайни симптоми или странични ефекти след прием на биотин, важно е да се консултирате със здравен специалист.

Дефицит на биотин

Поради факта, че източникът на биотин са много хранителни продукти, които консумираме всеки ден, неговият дефицит в организма е доста рядък, особено при хората, които се хранят балансирано.

Струва си да се помни обаче, че има фактори, които могат да допринесат за намаляване на нивото на биотин в тялото.

Тези фактори включват, наред с други, ентерално хранене, диализа, алкохолизъм, твърде много стероидни хормони в тялото и прием на определени антибиотици или антиконвулсанти.

Инсулиновата резистентност, ексфолиативният дерматит и яденето на много сурови яйца също са отговорни за дефицита на биотин.

Дефицитът на биотин в организма може да се види с просто око. Симптомите, които се появяват тогава, засягат главно кожата.

Например възпаление на кожата, псориазис, лихен планус, себорейни промени), както и:

 • прекомерна загуба на коса или преждевременно побеляване на косата;
 • загуба на мигли или вежди;
 • промени в настроението;
 • умора, повишена сънливост;
 • мускулна болка;
 • анемия;
 • повръщане, диария, гадене и гадене;
 • еритема по кожата;
 • конюнктивит.

Нека си припомним, че ниското ниво на биотин в организма може да бъде особено опасно за бъдещите майки, тъй като може да допринесе за появата на изоставане в развитието или дори потискане на развитието на детето.

Излишък от биотин

Когато в тялото ни има излишък от биотин, това обикновено не е голям проблем, тъй като този витамин се екскретира с урината.

Следователно предозирането на биотин е практически невъзможно.

Въпреки това, ако използваме прекомерна добавка с биотин за дълго време, трябва да вземем предвид появата на такива странични ефекти на биотин като:

 • повтаряща се коремна болка;
 • гадене;
 • диария;
 • повръщане;
 • промени в настроението.

Биотин – дозировка

Досега не са разработени конкретни препоръки относно дневния прием на добавки с биотин.

Въпреки това се приема, че дневната доза за възрастен трябва да бъде в диапазона от 30 до 100 µg.

Нещо повече, поради липсата на потвърдена токсичност на витамин H, който се разтваря във вода и излишъкът му се извежда от тялото с урината, безопасната дневна доза биотин за човек може да бъде до 200 mg.

Биотин – кой трябва да го приема?

Употребата на препарати с биотин се препоръчва за хора, които са изложени на риск от развитие на дефицит на биотин. Също и за тези, които са наблюдавали симптоми на дефицит на тази съставка.

При лечение на дефицит на биотин се използват лекарствени продукти с витамин B7, при които се приема „скокообразна“ доза биотин, често надвишаваща многократно дневната нужда от тази съставка.

Други хора могат да приемат хранителни добавки, съдържащи биотин, които ще подобрят общото състояние на целия организъм.

За да бъдат видими ефектите от употребата на биотин, трябва да се помни, че периодът на прием трябва да продължи поне 3 месеца.

След половин година се препоръчва да се направи месечна почивка в приема на биотин или да се намали дозата на използвания препарат.

Нещо повече, хората, които искат да се погрижат за по-доброто състояние на косата си, могат да включат козметика с биотин в ежедневната си грижа, включително напр. шампоани, маски за коса и балсами, съдържащи витамин H.

Недоказани ползи от приема на биотин

Биотинът, макар и основно известен със своята роля в здравето на косата, кожата и ноктите, има множество потенциални ползи, които все още се проучват.

Някои от тези потенциални ползи включват:

 1. Подобрено настроение: Предварителните изследвания показват, че биотинът може да помогне за подобряване на симптомите на тревожност и депресия. Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърдят тези открития.
 2. По-добро управление на диабета: Някои проучвания предполагат, че биотинът може да подобри контрола на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се разбере пълният му потенциал в това отношение.
 3. Подобрена мозъчна функция: Предварителните изследвания показват, че биотинът може да подпомогне неврологичното развитие и функцията на мозъка. Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърдят тези констатации.
 4. Подобрена мускулна сила: Предварителните изследвания показват, че биотинът може да помогне за увеличаване на мускулната сила, особено при възрастни хора. Необходими са обаче повече изследвания, за да се разбере пълният му потенциал в това отношение.
 5. Превенция на сърдечни заболявания: Някои проучвания предполагат, че биотинът може да помогне за понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите, намалявайки риска от сърдечни заболявания. Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърдят тези открития.

Важно е да се отбележи, че докато тези потенциални ползи са интересни, те все още не са окончателно доказани.

Необходими са повече изследвания, за да се разбере напълно ролята на биотина в човешкото тяло и потенциалните му ползи за здравето.

Винаги се консултирайте със здравен специалист, преди да започнете нов режим на добавки.

Обобщение

Биотинът, известен също като витамин H или витамин B7, е основен водоразтворим витамин, принадлежащ към семейството на витамините B комплекс. Често наричан „витамин на красотата“, биотинът играе решаваща роля в поддържането на здрава коса, кожа и нокти.

Биотинът участва в метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините, действайки като коензим, който подпомага активирането на ензими, включени в различни биохимични реакции в тялото.

Той е особено важен за производството на кератин, структурен протеин, който изгражда косата, кожата и ноктите.

Храните, богати на биотин, включват яйца, сьомга, авокадо, бадеми, орехи, сладки картофи, гъби, карфиол и броколи.

Биотинът също се произвежда от полезните чревни бактерии в червата.

Дефицитът на биотин е рядък, но може да причини симптоми като косопад, суха кожа, умора и храносмилателни проблеми.

В тежки случаи дефицитът на биотин може да доведе до кожни обриви и неврологични проблеми.

Като цяло биотинът е основен витамин, който допринася за цялостното здраве и благополучие, особено по отношение на косата, кожата и ноктите.

Добавянето на богати на биотин храни към вашата диета или приемането на добавки с биотин може да помогне за поддържането на здрава и красива коса, кожа и нокти.

Винаги се консултирайте със здравен специалист, преди да започнете нов режим на добавки.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: