Боядисване на косата – Всичко което трябва да знаете

боядисване на косата

Много хора смятат, че боядисване на косата се прави на чиста коса. Всъщност това не е така. Факт е, че боите обикновено съдържат много агресивни вещества, които могат да причинят алергични реакции и да навредят на кожата ви.

Ето защо едно боядисване на косата е най-добре да се направи 2-3 дни след измиване с шампоан. Така на повърхността на кожата ще се появи тънък мазен филм, който ще предотврати раздразненията на кожата, както и появата на алергични реакции.

Ако нямате слой лак, пяна или други стилизиращи продукти върху косата си, тогава можете лесно да отидете при вашия фризьор за боядисване или да свършите работата сами.

реклама

Хубаво е да направите тест за чувствителност, преди да използвате нова боя за коса.
За да направите това е:

  • Необходимо е да изстискате боя колкото грахово зърно, а също и да добавите няколко капки окислител, разбъркайте всичко с клечка за зъби и нанесете върху сгъвката на лакътя;
  • Задръжте за 10 минути, изплакнете и наблюдавайте това място в продължение на 24 часа;
  • Ако не се появят алергични реакции, може спокойно да боядисате косата си;
  • Факт е, че много бои, особено нискобюджетните са с няколко нюанса по-тъмни от посочените на опаковката.

Вижте още: Дамски прически 2021-2022, стилни, сексапилни и модерни

Боядисване на косата

Ако купувате боя за коса за първи път, и не знаете какъв ще бъде резултатът,  можете да вземете малък кичур от долната част на косата, да нанесете върху него малко от боята и да видите какъв цвят ще получите.
За да предотвратите оцветяването на останалата част от косата, е необходимо да увиете кичура във фолио. Това ще ускори химическата реакция. Дръжте боята не повече от 30 минути. След това измийте и изсушете косата, за да видите резултата.

Винаги проверявайте получения цвят на дневна светлина, в противен случай може да се заблудите.

Моля, имайте предвид, че цвета в корените на косата може да е по-различен от този на останала част на косата.

При боядисване на бели коси, избрания от вас цвят ще бъде по-наситен, добре е да го имате предвид.

Не е препоръчително, боядисване на косата по време на бременност. Твърди се, че количеството химикали в боята може да навреди на плода. Ако все пак не можете да устойте изберете безамонячна боя.

Подходящи дни за боядисване на косата

Доста често жените се чудят в кой ден е най-добре да боядисат косата си.

Най-ползотворни резултати при боядисване на косата ще получите в тези дни от месеците:

Януари 14 15 20 21 22
Февруари 17 18 24 25
Март 16 17 18 24 26
Април 13 15 20 23
Май 17 19 23 25 27
Юни 13 18 22 27
Юли 11 12 17 19 21
Август 14 15 21 24 27
Септември 10 15 17 19
Октомври 7 13 18 2
Ноември 5 10 18 23 27
Декември 7 8 15 28

Боядисване на косата по време на цикъл

По принцип не е желателно да боядисвате косата си по време на цикъл. Тъй като през този период се произвеждат огромно количество хормони, които могат да повлияят неблагоприятно на състоянието на косата ви и да доведат до неочаквани резултати. Много жени обаче споделят, че месечния цикъл не влияе по никакъв начин на получения цвят. Все пак, за да не изпадате в неприятна ситуация, по-добре не експериментирайте в този период.

Особености при боядисване на косата

Едно просто боядисване на коса, крие своите особености, за да получите перфектния и желан цвят. Първоначално боята се нанася с четка за боядисване на коса, директно в корените и след това по цялата дължина на косата. Добре е да започне от тила, и постепенно да продължите нагоре, като оставите най-горната част на косата последна. След това разпределете останала част от боята равномерно по цялата коса, може да опитате да разрешите косата с гребен с широки зъбци.

Тъй като почти всички формулировки се прилагат върху суха коса, боята може да не е достатъчна, или да не се разнесе добре.
В този случай трябва да напръскате цялата дължина с вода, използвайки бутилка с пулверизатор. След това сложете ръкавици и масажирайте главата, за да разнесете боята. Това ще помогне за равномерното разпределяне.

След това, може да сложите шапка за баня или просто да вдигнете косата си нагоре с помощта на шнола. Засечете нужното време според упътването в кутията от боята. Така ще получите красив и равномерен цвят по цялата дължина на косата.

Изключително важно за успешното боядисване на косата, е да разпределите боята равномерно на цялата коса. В противен случай, може да се получи неравномерно оцветяване, което не е никак приятно. Ако решите да боядисате косата си отново трябва да знаете, че е добре да изчакате поне една седмица, за да не изгорите косата си.

За да удължите ефекта на боята и да запазите цвета за дълго време, е необходимо да използвате шампоани, балсами и маски за коса за боядисана коса. Те съдържат вещества, които предотвратяват отмиването на цветния пигмент. Така цветът ще издържи по-дълго, а вие ще дадете на косата си по-голяма почивка.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: