Бременност по гестационни седмици

бременност по седмици
През първия триместър свиквате с идеята, че сте бременна, а симптомите на бременността седмица по седмица могат да варират значително.

Когато става въпрос за бременността, тя обикновенно се измерва в месеци, но защо често чуваме за бременност по седмици, наричани още гестационни седмици?

Нероденото бебе прекарва около 38 седмици в утробата на майка си, но средната продължителност на бременността се брои като 40 седмици.

Това е така, защото бременността се брои от първия ден от последния месечен цикъл на жената, а не от датата на зачеването, която обикновено настъпва две седмици по-късно.

реклама

Бременността по седмици е едно от важните неща които трябва да знаете.

Бременността се разделя още и на три триместъра:

  • Първи триместър – от 1 до 13 седмица
  • Втори триместър – от 14 до 27 седмица
  • Трети триместър – от 27 до 40 седмица

Бременност по седмици: Информация за всяка седмица и триместър

Седмица 1

Тази първа седмица всъщност е вашата менструация. Тъй като очакваната дата на раждане се изчислява от първия ден на последния ви менструален цикъл, тази седмица се счита за част от 40-седмичната ви бременност, въпреки че вашето бебе все още не е заченато.

Седмица 2

Оплождането на яйцеклетката ви от сперматозоидите ще се осъществи към края на тази седмица.

Седмица 3

Тридесет часа след зачеването клетката се разделя на две. Три дни по-късно клетката (зигота) се е разделила на 16 клетки. След още два дни зиготата е мигрирала от фалопиевата тръба към матката (утробата). Седем дни след зачеването зиготата навлиза в пълната маточна лигавица (ендометриум). Зиготата вече е известна като бластоциста.

Седмица 4

Развиващото се бебе е по-мъничко от зърно ориз. Бързо разделящите се клетки са в процес на формиране на различните телесни системи, включително храносмилателната система.

Седмица 5

Еволюиращата неврална тръба в крайна сметка ще се превърне в централната нервна система (мозък и гръбначен мозък).

Седмица 6

Бебето вече е известно като ембрион. Дължината е около 3 мм. Прекалено тихо е, за да го чуете, но мъничкото сърце на вашето бебе започна да бие.

Седмица 7

Ембрионът е развил своята плацента и околоплоден сак. Плацентата се прикрепя към стената на матката, за да има достъп до кислород и хранителни вещества от кръвния поток на майката.

Седмица 8

Сега ембрионът е с дължина около 1,3 см. Бързо нарастващият гръбначен мозък прилича на опашка. Главата е непропорционално голяма.

Седмица 9

Очите, устата и езикът се формират. Малките мускули позволяват на ембриона да започне да се движи. Кръвните клетки се произвеждат от черния дроб на ембриона.

Седмица 10

В 10-та гестационна седмица ембрионът вече е известен като плод и е с дължина около 2,5 см. Всички телесни органи са формирани. Ръцете и краката, които по-рано приличаха на пъпки, сега вече се оформят с пръсти и нокти. Мозъкът е активен и има мозъчни вълни. Матката е с размер на грейпфрут. През тази седмица от бременността за плода вече няма опасност да развие генетични аномалии.

Седмица 11

Във вътрешността на венците се появяват зъбни пъпки. Оформя се лицето и половите органи на вашето малко човече.

Седмица 12

Стигнахте до края на първия си триместър – основен етап от бременност по седмици! До края на тази седмица рискът ви от спонтанен аборт значително спада.  До този момент сте качили 2 до 5 килограма, а бебето ви изглежда като напълно оформен човек. Развиват се повечето органи. Бъбреците на бебето се готвят да произвеждат урина. Вашето малко има зъби, пръсти и нокти.

Седмица 13

Вашето бебе расте бързо и става все по-пропорционално, сега главата представлява само 1/3 от тялото му. Плодът може да плува доста енергично. Вече е с дължина над 7 см.

Седмица 14

Подобно на праскова, тялото му е покрито с меки косми. Те се наричат ​​лануго и са като малко палто, осигуряващо топлина в утробата. Не се притеснявайте – това фино космено покритие  трябва да изчезне до раждането. През 14 седмица от бременността, бебето вече се превръща в човек!

Седмица 16

Плодът е с дължина около 14 см. Появяват се мигли и вежди, а езикът има вкусови рецептори.

Седмица 18

Вече усещате първите ритници на малкото човече. Ушите му са достатъчно развити, за да ви чуе.

Седмица 19

Амниотичната течност, която заобикаля и защитава вашето бебе, може да раздразни нежната му кожа. Ето защо тялото на бебето вече е покрито с бяла субстанция, наречена vernix caseosa. Тя трябва да изчезне преди раждането, освен ако бебето ви не се роди по-рано. Под кожата се образува слой мазнина, който осигурява топлина. На бебето започва да му расте коса.

Седмица 20

Плодът е с дължина около 21 см. На върховете на пръстите има отпечатъци. Гениталиите вече могат да бъдат разграничени с ултразвуково сканиране.

Седмица 21

Костният мозък увеличава производството на червени кръвни клетки, които скоро ще доставят кислород в тялото на бебето.

Седмица 22

Тази седмица вашето бебе е около 25 см. Започва развитие на системите и органите както и покачване на теглото на плода. Веждите, миглите и очите вече са оформени.

Седмица 23

Белите дробове продължават да се подготвят за дишане чрез вдишване на околоплодна течност. Те също произвеждат вещество, наречено повърхностно активно вещество, което ще позволи на белите дробове да се надуят. Мозъкът на бебето прави връзките, необходими, за да мисли – и да преговаря с вас някой ден!

Седмица 24

Плодът е с дължина около 33 см. Свързаните клепачи вече се разделят на горен и долен клепач, което позволява на бебето да отваря и затваря очите си. Кожата е покрита с фини косми (лануго) и защитена от слой  секрет (верникс). Бебето прави дихателни движения с дробовете си.

Седмица 25

Вашето бебе става все по-голямо, приблизително около 33см и 600 гр. Сърцето на бебето се чува все по-ясно. Може да почувствате хълцането на малкия човек.

Седмица 26

Вашето бебе вече тежи около 910гр.,  започва да отваря очите си и да реагира на звуци.

Седмица 27

Бебето се оформя все повече. Към момента то е установило  редовен график, като се редува периоди на сън и бодърстване. За съжаление, графикът на бебето може да не е същият като вашия. Не се изненадвайте, ако няколко ритници ви разтревожат през нощта.

Седмица 28

Сега вашето бебе тежи около 1 кг. с дължина 25 см. Той или тя може да прави всякакви неща – да мига, кашля, хълца и евентуално дори да мечтае!

Седмица 29

Бебето расте с бързи темпове и понеже в утробата има по-малко място, би трябвало да можете да усещате почти всяко движение. Мозъкът развива повече гънки, тъй като се установяват връзки на нервните клетки. Сетивността на бебето също стават все по-наясно със звука, светлината и докосването.

Седмица 30

Малкото човече вече е около 1,400кг с дължина 38 см. Продължава да расте и да се оформя.

Седмица 31

Бебето се оформя като човек, натрупва мазнини и се подготвя за появата си.

Седмица 32

Бебето прекарва по-голямата част от времето си в сън. Движенията му са силни и координирани. Вероятно е заело позицията „главата надолу“, като се подготвя за раждането.

Седмица 33

Тази седмица тялото на вашето бебе продължава да расте, костите се втвърдяват. Единствените кости, които ще останат меки, са вътре в черепа на вашето бебе, които ще трябва да се компресират леко, за да може да премине през родилния канал.

Седмица 34

Бебето вече е около 2,300кг. с дължина 44 см. Повечето от основните органи – храносмилателна, дихателна и нервна системи – са почти в състояние да работят самостоятелно.

Седмица 35

През следващите няколко седмици бебето ви ще наддава значително на килограми. Човечето се  установява в положение по-ниско в таза ви готово за раждане.

Седмица 36

Бебето е с дължина около 46 см. Развитието на белите дробове е бързо през следващите няколко седмици.

Седмица 37

Бременността ви вече е на края, а бебето ви е почти в пълен размер. Имунната система на бебето също се изгражда и ще продължи да се развива след раждането. Ако кърмите, ще подсилите имунната система на бебето още повече.

Седмица 38

Вече сте на финала, скоро ще прегърнете малкото човече! Бебето вече тежи около 2,900-3,100 килограма. Голяма част от това тегло е слой от мазнини, който ще помогне да се запази топлината му във външния свят. Растежът на вашето бебе се забавя, но органите са развити идеално. Мозъкът е започнал да контролира функциите на цялото тяло – от дишането до регулирането на сърдечната честота. Рефлексите също са активни – включително хващане и смукане, които позволяват на бебето да хване ръката ви и да се привърже към гърдата скоро след раждането.

Седмица 39

Остава една седмица до дългоочаквания момент, бебето е около 3,000-3,200 кг. с дължина около 50 см.

Седмица 40

Бебето е с дължина около 51 см и е готово да се роди. Не е известно точно какво причинява началото на раждането. Най-вероятно е комбинация от физически, хормонални и емоционални фактори между майката и бебето.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: