Важни неща, които трябва да знаете за бременността

бременност

Kогато оплодената яйцеклетка успешно се имплантира върху стената на матката, жената се идентифицира като бременна. Една нормално протичаща бременност има три триместъра, които траят средно четиридесет седмици.

Бременността се влияе от много фактори, които могат да доведат до късно или ранно начало на раждането. 

Здравословната бременност се характеризира с правилна и навременна грижа, което води до раждането на здраво бебе.

реклама

Бременността може да бъде открита чрез специфични симптоми, които могат да се появят дори преди кръвен тест или тест за бременност. Превантивните мерки като употребата на контрацептиви, са ефикасно и достъпно превантивно средство, за тези които не желаят да забременеят.

Симптоми,  сигнализиращи бременност

Има редица симптоми и признаци, които жените изпитват дори преди да направят тест за бременност. Някои симптоми ще се появят в първите няколко седмици, докато някои се появяват, когато бременността е напреднала.

Първият категоричен признак, че може да сте бременна, е пропуснат менструален цикъл. Това е един от основните признаци, че сте бременна, но това не винаги означава, че е вярно, особено за жени, които имат нередовни периоди.

Съществуват и други здравословни състояния, които могат да доведат до изчезване или закъснение на цикъла ви. Постоянното главоболие също често се свързва с бременността. Главоболието е резултат от хормонален дисбаланс и е доста болезнено.

Може да се появи и леко зацапване причинено от процеса на имплантация, който протича седем до четиринадесет дни след оплождането.

Зацапването трябва да се приема сериозно, тъй като понякога показва усложнения с бременността като предлежание на плацентата, спонтанен аборт или извънматочна бременност.

Други симптоми

Наддаване на тегло, запек, спазми, киселини, безсъние, промяна в гърдите, депресия, болки в гърба, анемия, болки в тазобедрената става, акне, повръщане, диария и стрес са други симптоми, които се появяват в началните етапи на бременността.

Въпреки това не е препоръчително твърденията за бременност да се основават само на тези симптоми, без да се проверяват със съответните тестове.

Най-подходящите методи за проверка дали сте бременна са използването на домашен тестов комплект или кръвен тест в лабораторията.

Етапи на бременността

Бременността средно се очаква да продължи девет месеца или средно 40 седмици. Нормално протичащата бременност е разделена на три фази, а именно първи, втори и последен триместър. Всеки триместър се състои от отличителни етапи, които са обхванати както от майката, така и от детето.

През първия триместър бебето се развива бързо с важни органи като гръбначния мозък, мозъка и други органи. През втория триместър се развива репродуктивната система на бебето и можете лесно да идентифицирате пола, като използвате ултразвук.

На този етап можете да почувствате, че бебето може да се движи и да рита. В последния триместър бебето е напълно оформено и дори може да усети определени аспекти като светлина или тъмнина.

Всяка бременност се различава от предходната, но развитието се осъществява в рамките на прогнозирания период от време.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: