Витамин Е за здрава и красива кожа на лицето

масло Витамин Е

Витамин Е е хранително вещество, от което тялото ви се нуждае, за да поддържа имунната ви система и да помогне на клетките ви да се регенерират. Той също така има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които са необходими за вашето здраве.

Витамин Е, е най-известен със своите ползи за здравето и външния вид на кожата. Може да се прилага локално върху лицето, за да направи така, че кожата ви да изглежда по-млада.

Много хора смятат, че локалното приложение на витамин Е върху лицето за една нощ е ефективно, тъй като осигурява потенциални ползи за подмладяване на кожата.

реклама

Витамин Е, нощна грижа за кожата на лицето

Маслото от витамин Е може да се използва върху лицето ви като терапия против стареене. Тъй като витамин Е има плътна консистенция, най-добре е да го прилагате преди лягане, за да може да се абсорбира напълно. Ако се прилага сутрин, може да имате затруднения с поставянето на грима.

Може да използвате серумна или маслена смес, съдържаща витамин Е, като цялостно лечение на лицето си. Това е различно от използването на витамин Е за лечение на петна, използване на маска за козметично лечение за кратък период от време или приемане на орална добавка, която съдържа витамин Е.

В случай, че искате да използвате витамин Е като средство против стареене или за поддържане на кожата през нощта, трябва да го оставите да попие в кожата ви изцяло.

Повечето кремове против стареене съдържат между  0,5 и 1 процент  витамин Е като една от активните им съставки. Потърсете продукт с висока концентрация на витамин Е (алфа-токоферол) или търсете чисто масло от витамин Е.

Ето как да нанесете масло от витамин Е върху лицето си като лечение за една нощ:

  • Измийте лицето си от всякакъв грим или други продукти за кожата. След това изплакнете лицето си с хладка вода и подсушете кожата си.
  • Ако използвате чисто масло от витамин Е, смесете една или две капки от него на всеки 10 капки масло носител, като масло от жожоба, бадемово масло или кокосово масло.
  • Нанесете сместа върху кожата си с пръсти. Масажирайте лицето си с малки кръгови движения, така че да стимулирате кръвообращението и да разнесете маслото докрай.
  • Това лечение е най-добре да се повтаря веднъж или два пъти седмично като част от рутинната грижа за кожата около 30 минути преди лягане.

Други продукти с витамин Е за лице

Вероятно вече отговаряте на нуждите си от витамин Е чрез редовната си диета, но включването на допълнителни храни, богати на витамин Е, може да подпомогне клетъчния синтез и да подобри цялостното ви благосъстояние.

Има няколко питателни храни, които са отлични източници на витамин Е, като бадеми, къпини и авокадо. Включването на тези храни във вашата диета може да ви осигури допълнителен тласък на витамин Е.

Орални добавки с витамин Е

Добавките с витамин Е, приемани през устата, могат да помогнат за задоволяване на хранителните нужди на тялото ви.

Едно потенциално предимство от приемането на перорални добавки с витамин Е е насърчаването на млада, сияйна кожа. Тези добавки могат да бъдат намерени удобно онлайн или в различни магазини за здравословни храни.

Важно е да се отбележи, че дневният прием на витамин Е за възрастни не трябва да надвишава 15 милиграма, както се препоръчва от надеждни източници.

Продукти за лечение на петна с витамин Е

Локални продукти с витамин Е понякога се използват от хора като целеви лечения за белези от акне, но ефективността на такива продукти не е окончателно установена от изследвания.

Ако решите да опитате, препоръчително е да използвате чисто масло от витамин Е или продукт, който изрично споменава висока концентрация на алфа-токоферол. Нанесете продукта директно върху белязаната зона и го оставете да попие напълно, преди нежно да го изсушите с потупване.

Имайте предвид, че нанасянето на грим върху зона, третирана с витамин Е, може да представлява предизвикателство, тъй като неговата консистенция може потенциално да запуши порите, особено в области, предразположени към акне. Може да е препоръчително да избягвате това лечение през нощта, за да сведете до минимум всички потенциални неблагоприятни ефекти.

Маски с витамин Е

Козметичните маски, които съдържат витамин Е, могат да помогнат в борбата с бръчките и свежия вид на кожата. Маските с витамин Е могат да се съчетават с други съставки, като витамин С.

Създайте своя собствена маска с витамин Е, като комбинирате масло от витамин Е с успокояващо кожата бадемово масло, пресен лимонов сок, мед и пюре от авокадо. Оставете тази смес върху лицето ви за 10 до 20 минути. Тази маска ще подобри тена ви, свежия вид на кожата и ще я направи по-мека на допир.

Виж Още: 10 домашни маски за лице против бръчки

Не забравяйте, че витамин Е е мастноразтворим, което означава, че може да се натрупва в кожата, както и в тялото ви.

За да не запуши порите ви или да наруши естествения маслен баланс на кожата, не използвайте процедури с витамин Е повече от веднъж или два пъти седмично.

Хиперпигментация

Тъмните петна по кожата ви могат да бъдат причинени от твърде много пигмент (меланин), който се предизвиква от хормони или други причини. Наричано мелазма , това състояние се смята за лечимо чрез използването на локален витамин Е.

Проучванията показват, че хиперпигментацията може да бъде повлияна умерено само чрез локално приложение на масло от витамин Е. Най-ефективният начин за използване на витамин Е за лечение на хиперпигментация е съчетаването му с витамин С.

Предотвратяване на стареене и бръчки по лицето

Витамин Е има високо съдържание на антиоксиданти и влияе върху кръвообращението. Това може да е причината хората да забележат разлика в структурата на кожата си след локално използване на масло от витамин Е.

Витамин Е и други естествени съставки, богати на антиоксиданти, обикновено се приемат като лечение за забавяне на бръчките, наричано още фотостареене.

Лечение на белези от акне

Някои хора използват витамин Е като средство за лечение на белези от акне. Според направени проучвания по темата, става ясно, че ефективноста на витамин Е за заличаване на белези, не е толкова ефикасно.

Въпреки че витамин Е наистина насърчава циркулацията, изглежда не ускорява заздравяването. Това означава, че използването му при белези от акне може да не ви даде желаните резултати.

За гладки, меки устни

Локалното масло от витамин Е може да се използва за облекчаване на напукани и сухи устни. Тъй като витамин Е насърчава клетъчния обмен и регенерация, използването му върху сухи устни извежда нови клетки на повърхността по-бързо.

Плътната и мазна консистенция на масло от витамин Е също може да предотврати по-нататъшно дразнене.

Предпазни мерки и безопасност за витамин Е

Витамин Е не е ефективно лекарство за всички. Ако имате пори, които лесно се запушват, прилагането на локално масло от витамин Е може да влоши състоянието ви поради високата си масленост.

Приемът на орални добавки с витамин Е за кратко е безопасно за повечето хора, но приемането им за повече от една година може да доведе до натрупване на витамин Е в тялото ви. Твърде много витамин Е в кръвта може да доведе до намален брой тромбоцити и изтъняване на кръвта.

Ако приемате разредители на кръвта или имате нарушение на кръвосъсирването, говорете с лекар, преди да започнете да приемате перорални добавки с витамин Е.

Предпазни мерки и безопасност

Витамин Е може да не е подходящо лекарство за всеки. Ако имате чести обриви или сте склонни към запушени пори, прилагането на локално масло от витамин Е може потенциално да влоши симптомите ви.

Краткосрочната употреба на перорални добавки с витамин Е като цяло е безопасна за повечето хора. Въпреки това, продължителна употреба за повече от една година може да доведе до натрупване на витамин Е в тялото. Прекомерните нива на витамин Е в кръвния поток могат да причинят намаляване на броя на тромбоцитите и разреждане на кръвта.

Ако приемате разредители на кръвта или ако имате нарушение на кръвосъсирването, важно е да се консултирате с лекар, преди да започнете перорални добавки с витамин Е, за да сте сигурни, че е безопасно за Вас.

Заключение

В заключение Витамин Е играе важна роля за поддържането на здрава и красива кожа на лицето.

Неговите антиоксидантни свойства помагат за предпазване на кожата от увреждане на околната среда, като намаляват признаците на стареене и насърчават младежкия тен.

Витамин Е също помага за поддържане на водния баланс на кожата, подобрява нейната текстура и еластичност. Като включите в диетата си храни, богати на витамин Е, като ядки, семена и листни зеленчуци, както и като използвате продукти за грижа за кожата, съдържащи витамин Е, можете да подобрите здравето и външния вид на кожата на лицето си.

Освен това, консултацията с дерматолог или специалист по грижа за кожата може да предостави персонализирани насоки за включването на витамин Е във вашата рутинна грижа за кожата.

Прегърнете силата на витамин Е и се насладете на предимствата на жизнената, сияйна кожа.

Прочети Още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: