Витамин К в козметиката – какви свойства има върху куперозна кожа

Витамин К в козметиката - какви свойства има върху куперозна кожа

Витамините в натуралната козметика играят огромна роля не само в грижата за кожата, но и върху трайността и консистенцията на самия продукт. Днес ще разгледаме витамин К в козметиката, който се препоръчва особено при лечение на куперозна кожа.

Витамините могат да се крият под мистериозни имена като ниацин или ретинол, имаме и „витамини на младостта“ и други подобни.

Едно е сигурно – те имат благотворен ефект върху кожата и косата, поради което не бива да липсват в храната и грижите ни.

реклама

На този фон се откроява витамин К, за който се твърди, че е направил революция в грижата за куперозната кожа.

Какво представлява витамин К и какви функции има в организма?

витамин К

Витамин К е известен от 1930 г. Открит е от датския учен Хенрик Дам, който по-късно описва химическата му природа със своя колега от Института по биохимия към университета в Копенхаген Едуард Аделберт Дойзи.

И двамата уважавани биохимици са удостоени с Нобелова награда за физиология или медицина през 1943 г.

Витамин К има много функции в тялото, включително: отговаря за правилното съсирване на кръвта и има антихеморагични свойства.

Освен това подпомага образуването и минерализацията на костите, помага за предотвратяване на остеопороза и други цивилизационни болести.

Без адекватни количества витамин К, тялото може да бъде изложено на риск от прекомерно кървене и да изпитва трудности при спирането му.

Настоящите изследвания показват, че „антихеморагичният витамин“ (както се нарича витамин К) има значителни ползи при превенцията и лечението на костни и съдови заболявания, включително тромбоза.

Дефицитът на витамин К може да доведе до нарушения на кръвосъсирването. Симптомите на дефицит включват например синини дори при леки наранявания, по-бавно зарастване на рани, кървене от венците и носа. Освен това може да се усети влошаване на костите.

Струва си да се знае, че под това име витамин К е група от мастноразтворими съединения. Основните форми на витамин К са:

 • витамин К1 – филохинон / фитонадион, намиращ се само в растителната храна;
 • витамин К2 – менахинон, произвеждан от бактерии на храносмилателната система, може да се доставя и с храна с месо и животински продукти;
 • витамин К3 – менадион; синтетична, високоактивна биологична форма.

Въпреки че витамин К може да се синтезира от чревни бактерии, той не винаги покрива нуждите на организма.

Ето защо си струва да знаете в какво се съдържа най-много витамин К, за да си го осигурите с храната.

Неговите богати източници са предимно зелени зеленчуци с високо съдържание на хлорофил:

 • броколи;
 • къдраво зеле;
 • брюкселско зеле;
 • спанак;
 • салата айсберг;
 • рукола;
 • савойско зеле;
 • аспержи.

Някои растителни масла, като конопеното масло, също го съдържат.

Свойства на витамин К и ефекта му върху кожата

витамин К и ефекта му върху кожата

Особено интересно е благотворното влияние на витамин К върху състоянието на кръвоносните съдове.

Това е важно не само за здравето на кръвоносната система (намалява между другото исхемичната болест на сърцето), но и за състоянието и вида на кожата.

Чрез регулиране на съсирването на кръвта намалява зачервяването и подобрява тонуса на кожата със спукани капиляри.

Ефектът на витамин К върху кожата:

 • укрепва и уплътнява кръвоносните съдове;
 • елиминира т.нар паякообразни вени;
 • намалява зачервяването и еритема;
 • помага за изсветляване на тъмните кръгове под очите;
 • подобрява и изравнява тена на кожата;
 • помага за изсветляване на обезцветяванията;
 • ускорява заздравяването;
 • подпомага регенерацията на кожата;
 • предотвратява появата на синини;
 • подобрява състоянието на епидермиса;
 • укрепва естествената кожна бариера;
 • може да помогне за намаляване появата на белези и стрии.

Благодарение на свойствата си, витамин К е често срещана съставка в козметиката за куперозна кожа. Появява се и в продукти, предназначени за възрастни хора, които имат склонност към образуване на синини, кървене и спукване на капиляри.

Алтернативи на витамин К в козметиката

Това, което си струва да се добави, алтернативи на витамин К се използват в козметиката, тъй като чистият витамин К беше забранен в козметичните продукти от Европейския съюз през 2009 г. (Директива 2009/6/EC). Защо?

Тъй като научният комитет установи, че използването на фитонадион (витамин К1) в козметични продукти не е безопасно, тъй като може да причини кожна алергия.

Витамин К обаче има толкова ценно козметично приложение, че е намерен негов заместител, който е витамин К1 оксид (INCI: Phytonadione Epoxide ).

Благодарение на този дериват козметиката за куперозна кожа с витамин К е допусната до търговия в ЕС и може да използвате нейните предимства.

Витамин К оксид се появява в такива козметични продукти като:

 • кремове и серуми за обезцветяване на кожата;
 • серуми за очи;
 • кремове за тъмни кръгове под очите;
 • кремове и мехлеми за капиляри;
 • кремове и мехлеми след процедури по естетична медицина.

Научният комитет по безопасност на потребителите (SCCS) забрани използването на всички форми на витамин К в козметиката.

Допуска се само в медицински препарати. Въпреки това, козметичната индустрия използва производни, които имат по-нисък дразнещ потенциал, като витамин K1 оксид (INCI: Phytonadione Epoxide ).

Витамин К е ценен в превенцията на куперозната кожа поради свойствата си да ускорява процеса на абсорбиране на подкожни екстравазации, петехии, зачервявания и синини. Освен това намалява видимостта на спуканите и разширени капиляри.

Витамин К и неговата ефективност при лечение на куперозна кожа

Витамин К при куперозна кожа

Може да възникне въпросът дали витамин К, приложен върху кожата, ще действа по същия начин като добавките с витамин К или приемането с храна. Оказва се, че да, въпреки че доскоро се смяташе, че козметиката с витамин К е неефективна.

Последните доклади от научния свят противоречат на тази теза. И всичко това благодарение на откритието за наличието на важен за витамин К ензим в кожата – карбоксилаза.

Досега се смяташе, че този ензим се намира само в черния дроб, така че само оралното приложение на витамин К има смисъл и може да започне процеса на образуване на съсиреци.

Именно карбоксилазата под въздействието на витамин К активира производството на протеини, участващи в процеса на коагулация на кръвта.

Това откритие разкри нови възможности за лечение и профилактика на кръвоизливи и хематоми.

Витамин К се препоръчва от медицинската общност като средство за лечение на заболявания, произтичащи от лошото състояние на кръвоносните съдове. Той е важен витамин за регенерацията и грижата за кожата след наранявания и хирургични процедури.

Витамин С засилва лечебния ефект на витамин К, освен това заедно имат силен ефект против бръчки, така че си струва да потърсите този дует в козметиката. Витамин К също се комбинира добре с арника, витамин Е, кофеин и ретинол.

Днес кремовете с витамин К се използват при екстравазация и подкожни кръвоизливи. Самият витамин К се превърна в един от фаворитите на козметичната индустрия, която го внедри в линията продукти за грижа за куперозната кожа.

Това, което си струва да подчертаем още веднъж, чистият витамин К може да се използва само в медицински препарати, докато производните на витамин К се използват в козметиката за куперозна кожа.

Витамин К в грижата – резюме

Козметичните употреби на витамин К имат смисъл, тъй като ефектът му върху кожата е доказан с изследвания.

Витамин К е много ефективно вещество за грижа за кожата на хора, страдащи от капиляри, розацея и еритема.

Освен това се използва при тъмни кръгове под очите, които често са резултат от неправилно функциониране на повърхностните капиляри на кожата.

Препаратите с витамин К се използват и в естетичните медицински процедури, тъй като подпомагат регенерацията на кожата.

Козметиката с витамин К се препоръчва при куперозна кожа, тъй като не само ефективно намалява зачервяването, но и може да подобри хидратацията и еластичността на кожата.

Няма съмнение, че е ценна субстанция, към която си струва да посегнете, ако проблемът ви е т.нар. паякообразни вени и зачервяване на кожата.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: