Въздействието на електронните устройства върху красотата

Въздействието на електронните устройства върху красотата

Вероятно вече сте чували, за въздействието на електронните устройства върху красотата и човешкото тяло.

Все повече се говори за тях в контекста на красотата и психиката и конкретно въздействието на т.нар. tech-neck, HEV и електросмог върху кожата, съня или настроението.

Днес ще разберем какво представляват тези термини и ще обсъдим влиянието им върху красотата.

реклама

Въздействието на електронните устройства върху красотата

Ние сме пристрастени към електронните устройства – това е факт. Не можем да си представим ежедневието без смартфон или телевизор.

Популярността на социалните медии и феноменът FOMO или fear of missing out ( страх от пропускане ), когато се страхуваме да загубим контакт с другите или онлайн света, дори за момент, не помагат.

За съжаление, прекарването на часове във Facebook, Twitter, Instagram или Netflix маратони оказва влияние върху вашата красота и благополучие.

Учените алармират – електронните устройства влияят негативно на психиката и красотата ни.

За да предотвратите това, можете да се въоръжите с модерни очила и иновативна козметика, както и със знания кои фактори са най-разрушителни за вашата красота.

HEV синя светлина

Синята светлина е най-подобна на UV радиацията от всички цветове на дъгата. Светлинните лъчи имат различни цветове и всеки отговаря на различна честота на вълната и различни ефекти, които причинява.

Разликата е, че пропускливостта му за кожата е много по-голяма. Освен това освобождава големи количества свободни радикали, в резултат на което кожата изсъхва, губи еластичността си и старее по-бързо.

Сякаш това не е достатъчно, синята светлина е вредна за зрението. В излишък тя причинява разграждането на ретината на токсични молекули. Това от своя страна води до трайно увреждане на фоторецепторите, а оттам и до увреждане на зрението.

Какво е HEV синя светлина?

Синята светлина, т.е. синята светлина или HEV (HEV – high-energy visible light ) са много къси, високоенергийни магнитни вълни. Те преминават от екрана на устройството към вас и след това проникват в най-дълбоките слоеве на кожата.

За съжаление, те не са неутрални – те имат отрицателен ефект, разрушават колагена и еластина.

Затова първото нещо, което можете да забележите, е :

  • загубата на жизненост на кожата;
  • задълбочаването на бръчките;
  • появата на пачи крак;
  • образуването на петна, които са трудни за отстраняване чрез засилване на пигментацията на кожата.

Излагането на синя светлина може да намали количеството каротеноиди в кожата, които предпазват от стареене, а недостатъчното им количество допринася например за образуването на петна по кожата и ускореното стареене. Това е т.нар ефект на лицето на екрана.

В продължение на много години изследователите се чудят за влиянието на синята радиация върху биологичния цикъл, секрецията на хормони, функционирането на нервната система, зрителните процеси и въздействието върху кожата.

Те показват, че HEV има неблагоприятен ефект върху нивото на хормоните, особено кортизола (хормона на стреса).

Той причинява нарушение на циркадния ритъм (намаляване на енергията през деня и стимулация през нощта) и десинхронизира физиологичния ритъм на кожата (така че няма време да се регенерира).

Как да се справим с негативните ефекти на HEV?

Първата стъпка е да се ограничи използването на устройства, които излъчват синя светлина.

Детоксикацията от дигиталния свят може да не е точно това, което търсите, затова има  и други предложения.

За да защитите зрението си, използвайте очила с подходящи филтри, които блокират синята светлина. Трябва обаче да знаете, че не всички в научния свят са съгласни дали защитата на очите наистина е необходима.

Например Американската академия по офталмология твърди, че синята светлина от устройствата не води до очни заболявания и дори не причинява умора на очите.

Въпреки това показва, че проблемите, от които се оплакват потребителите на електронни устройства, са резултат от прекомерната употреба на цифрови устройства.

Това обаче не променя факта, че винаги си струва да се грижите за очите си, така че можете да използвате превантивно очила с филтри и да активирате специални филтри за синя светлина в мобилните си устройства (достъпни от ниво устройство в настройките).

Козметика която може да предпази кожата ви от

HEV

Ако се притеснявате за ефектите на синята светлина върху кожата ви, имате нужда от специална защита. Както споменах, синята светлина е подобна на UV радиацията, така че по принцип всеки слънцезащитен крем трябва да е достатъчен.

В козметиката потърсете слънцезащитни продукти, които съдържат железни оксиди, които могат да предпазват от синя светлина. Други съставки с такъв ефект са например растителни вещества като морски водорасли или какао.

Добрата новина е, че все повече компании произвеждат козметика с филтър, който блокира лъчите на синя светлина. Освен това има препарати, които естествено отразяват синята светлина. Пример е хидролатът от лимец, който съдържа лутеин (той е огледален за HEV).

Антиоксидантите също са важни в грижата и защитата на кожата, тъй като се борят със свободните радикали, причинени от синята светлина.

Tech-neck, т.е. бръчки по шията и двойна брадичка

Tech-neck е термин, измислен от английски, което означава технически врат. Това е все по-често срещано явление на 21 век, въпреки че не е ново.

Преди се говореше много за tech-neck в контекста на болките в гърба и гръбначния стълб, днес се появява и в козметиката във връзка с кожата, по-специално ускорявайки нейното стареене.

Tech-neck засяга и младите хора, което ги излага на риск от преждевременни бръчки и влошаване на състоянието на кожата.

Какво е techneck?

Когато работите на компютър или гледате телефона си, вие накланяте главата си и в резултат на това мускулите на врата ви трябва да се свият, за да поддържате главата си изправена.

Колкото повече гледате надолу, толкова повече мускули трябва да работят. Освен това мускулите ви може да станат прекалено уморени и болезнени от гледане надолу към вашия смартфон. По този начин свръхактивността на тънките подкожни мускули на врата ви, съчетана с тежестта на главата ви, която притиска тези мускули, ще направи врата ви да изглежда по-стар, отколкото всъщност е.

Симптомите на tech-neck са главоболие, схванат врат и болка между лопатките. Някои хора казват, че им е трудно да гледат нагоре, след като са гледали надолу за дълго време.

Това не е всичко: тек-шията се проявява с появата на бръчки по шията дори в млада възраст и прогресивна загуба на стегнатост на кожата.

Проблемите с техническия врат идват от неправилната позиция, която приемате, за да гледате устройството.

Например, не се препоръчва да седите изправени пред компютъра – по-добре е да наклоните стола на 25-30 градуса и да изберете такъв с добра лумбална опора, за да предотвратите прегърбване.

Защо? Накланянето на главата напред в продължение на много часове и задържането й в неестествена позиция поставя огромно напрежение върху гръбначния ви стълб. В резултат на това покрай техническия врат може да се появи болка във врата, тила и гърба.

Как да предотвратим техническата шията?

Основният начин за предотвратяване и справяне с ефекта на техническата шия е да заемете правилна поза при използване на устройства, както и да ставате и да се движите често.

Това е важно, особено ако имате заседнала работа, тогава планирайте 5-минутна почивка за 1 час работа. Това ще промени позицията на врата ви и ще подобри кръвообращението. Почивката е важна и за останалата част от тялото, например за сърцето и дори за благосъстоянието.

Уверете се, че екранът на устройството е на нивото на очите. Избягвайте да се прегърбвате (гръбнакът ви трябва да е J-образен, а не C-образен) и дръжте главата си в такава позиция, че кожата на врата ви винаги да е в напрежение.

Избор на правилна козметика

Следващата стъпка за предотвратяване на бръчките по шията е правилната грижа. Кожата на шията ви изисква същите ритуали за грижа като вашата кожа.

Обърнете внимание на категорията продукти за шията и деколтето, тъй като това е особено чувствителна зона и затова изисква щадящи съставки.

Различни серуми за шията и деколтето ще бъдат перфектни тук, като например против бръчки и регенериращ серум или лифтинг серум.

Предимството на серума е, че е концентриран препарат, с богато количество антиоксиданти и овлажняващи съставки, който подобрява еластичността, стегнатостта и дава ефект на стягане на кожата по-добре от крема за лице.

Струва си да изберете козметика, богата на хиалуронова киселина, тъй като тя е отговорна главно за правилната хидратация на кожата, и козметика с колаген, тъй като има свойства, които подобряват еластичността.

В допълнение маслото от ший или растителните масла, като стягащо и изглаждащо бадемово масло, са ценни.

Заслужава да се препоръча козметика, съдържаща ретинол и витамин С, тъй като тези съставки действат върху по-дълбоките слоеве на кожата, така че ще помогнат за нейното укрепване, стягане и забавяне появата на бръчки.

Няколко думи за електросмога, който разрушава кожата ви

Накрая нека опишем накратко електросмога, който също може да повлияе на състоянието на вашата кожа.

Това е един от онези външни фактори, които могат да причинят преждевременно намаляване на количеството колаген в кожата, в резултат на което кожата губи своята еластичност и първите бръчки се появяват по-бързо.

Какво е електромагнитен смог?

Натрупването на магнитното поле, генерирано от електронните устройства, заедно със синята светлина, създава електросмог, следствие от което обикновено е преждевременно стареене на кожата.

По дефиниция това е разговорен термин за електромагнитно излъчване с различни честоти, принадлежащо към обхвата на нейонизиращото лъчение.

Как да предпазим кожата от електросмог?

Ежедневното използване на електронни устройства може да окаже негативно влияние както върху здравето, така и върху кожата – нейния вид и състояние.

За щастие можете да се предпазите от електросмог, и то поне по два начина:

  • чрез развиване на правилни навици за използване на устройства, които генерират електромагнитни полета и синя светлина. Първата стъпка към това може да бъде например намаляване на яркостта на екрана на смартфона, изключване на Wi-Fi и Bluetooth през нощта и използване на слушалки или високоговорител по време на телефонни разговори – за да не доближавате телефона до лицето си;
  • като защитава кожата с подходящи грижи и козметика, които укрепват естествената й защита.

Как да защитите кожата си от електросмог?

Не чакайте кожата ви да достигне статус на „зряла“, за да започнете да използвате козметика против стареене.

  • старателно почиствайте кожата – сутрин и вечер. Това е абсолютна основа за грижа, която позволява не само да премахне различни видове замърсявания, но и да подготви кожата за действието на активните съставки, съдържащи се в крема или серума.
  • погрижете се за козметика, богата на антиоксиданти – витамини А, С, Е, коензим Q10, растителни екстракти, богати на полифеноли (напр. зелен чай или грозде), каротеноиди (напр. ликопен). Това ще помогне за предпазване на кожата от вредното въздействие на свободните радикали, които ускоряват процеса на стареене на кожата.
  • съсредоточете се върху овлажняването на кожата – съставки като натриев хиалуронат, глицерин или активни пептиди ще помогнат за уплътняването и укрепването на хидролипидната бариера на кожата. Също така не забравяйте за правилната хидратация на тялото (овлажняване на кожата отвътре).
  • посегнете към козметика против бръчки и подмладяваща козметика – тя ще помогне за подхранване, стегната и тонизиране на кожата. Електросмогът може да допринесе за разграждането на колагеновите влакна в кожата, което ускорява нейното стареене.

Въздействието на електронните устройства върху красотата – Обобщение

Защитната козметика, както тази срещу HEV, електросмог или ефекта на техническата шия, също трябва да се използва, когато не планирате да напускате къщата. Използвате електронни устройства почти през цялото време, така че кожата ви се нуждае от 24/7 защита. Осигурете й необходимите съставки и не я оставяйте да изсъхне или замърси.

Добре е да се въведе т.нар градска козметика или с други думи анти-смог козметика, която ще осигури на кожата защита срещу смог, UV радиация, замърсяване на околната среда и други външни фактори, влияещи неблагоприятно на нейното състояние.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: