Гел лак – Всичко което трябва да знаете

Гел лак - Всичко което трябва да знаете

Маникюра е най-добрия аксесоар. От френски маникюр до невероятни декорации и различни техники, ноктите ви ви със сигурност могат да направят впечатление. Искате издръжлив маникюр? Гел лака може да издържи до 3 седмици и да осигури бляскаво покритие без напукване или белене.

Освен това, издръжливият гел лак означава, че можете да миете чинии, без да се притеснявате, че ще развалите маникюра си, но може ли това да вреди на естествените ви нокти? И могат ли геловете за нокти да повлияят на цялостното ви здраве? Ето какво трябва да знаете.

Вреден ли е гелът за ноктите ви?

Това до голяма степен зависи от начина по който го използвате. Ако вашата маникюристка е високо квалифицирана, рядко бихте имали проблеми с този вид лак.

реклама

Просто внимавайте за тези признаци на увреждане на или около ноктите ви:

 • сухота
 • крехкост
 • пукнатини и счупвания
 • възпаление на ноктите
 • инфекция

Едно от най-обширните проучвания досега, разглеждащо страничните ефекти на гел лак за нокти, се проведе в проучване , включващо 2118 участници. Във въпросника за самооценка почти половината съобщават за странични ефекти при нанасяне на гел лак за нокти и 1 на 5 в последствие.

Потенциалните странични ефекти по време на нанасяне или носене на гел лак за нокти включват:

 • усещане за болка и парене
 • сърбеж
 • подуване, зачервяване или обезцветяване
 • лющене или изсушаване на кутикула
 • промени в нокътната плочка

По-малко от 1% от хората съобщават за обрив по ръцете или тялото си, екзема или подути устни.

Отстраняването на гела е най-вероятният етап за причиняване на увреждане.
Проучването по-горе също установи, че 3 от 4 души са имали странични ефекти след премахване на маникюра си с гел , включително:

 • отслабени нокти
 • цепещи се нокти
 • бели петна по нокътните плочи
 • вдлъбнатини върху нокътните плочи
 • промени в цвета на нокътните плочи
 • онихолиза или отделяне на нокътното легло
 • промени във формата на ноктите

Проучването установи, че тези странични ефекти са много по-склонни да се случат, когато участниците сами правят и премахват маникюра си.

Химичен състав на гел лака

Едно от първите неща, които обикновено ви удрят, когато влезете в салон за нокти, е силната химическа миризма. Не всички тези вещества са непременно вредни, но много гел лакове могат да съдържат:

 • дибутилфталат (DBP), който е пластификатор, който прави продуктите по-гъвкави
 • трифенил фосфат (TPHP), друг пластификатор, смята се за ендокринен разрушител
 • толуенът суспендира равномерно цвета и може да доведе до кожно дразнене и възпаление
 • формалдехидът, който е свързан с някои видове рак, се използва като втвърдител

Все още има известен дебат дали тези химикали се считат за токсични, но формалдехидът е особено тревожен. Агенцията за опазване на околната среда казва, че изследванията го свързват с някои видове рак и може да причини контактен дерматит, особено ако имате чувствителна кожа.

Какво означават тези химикали за вашето здраве

Някои изследвания дори показват, че някои химикали в лака за нокти могат да проникнат в тялото ви.

В малко проучване от 2015 г. са изследвали урината на 26 жени, които наскоро са лакирали ноктите си. В сравнение с плацебо маникюр с ръкавици и изкуствени нокти, нивата на TPHP се увеличили рязко при всеки участник в групата, лакирали истинските си ноктите. Не забравяйте, че TPHP е ендокринен разрушител, което означава, че се забърква с вашите хормони.

Избегнати ли са тези тежки химикали?

Ако сте загрижени за химикалите във вашия гел лак, можете да потърсите потенциално по-малко токсични алтернативи. Проверете опаковката за етикети като 3-, 5- или 10-free, което означава, че са изкоренили този брой тежки химикали.

Например, 3-free означава, че компанията твърди, че формулата им не съдържа формалдехид, толуен и дибутилфталат. Повечето марки на пазара в момента твърдят, че са без 3.

Но отделът за контрол на токсичните вещества тества потребителски продукти за нокти и установи, че много продукти без 3 всъщност съдържат толуен, дибутилфталат или и двете. Освен това, имайте предвид, че премахването на шепа токсични химикали не гарантира, че останалите съставки са безопасни.

Безопасни ли са LED лампите за нокти?

LED лампа за гел лак

След като ноктите ви получат слой гел лак, те ще се греят в сиянието на LED лампа за нокти, за да се втвърдят и стегнат.

Светодиодните крушки излъчват ултравиолетово (UV) лъчение. С течение на времето излагането на UV радиация може да увреди кожата ви, което води до преждевременни бръчки и старчески петна и дори може да доведе до рак на кожата.

Но проучване от 2013 г. предполага, че ограничената експозиция, която ще получите в салон за нокти, не е голяма работа. Тези LED лампи за нокти обикновено се считат за не толкова опасни, стига да се използват според указанията.

Нанасяне на гел лак, стъпка по стъпка

маникюр с гел лак

Маникюра с гел лак обикновено отнема малко повече време от този с обикновения лак за нокти. Можете да очаквате да прекарате около час, но това зависи от състоянието на ноктите ви и дали вече сте с гел лак, когато пристигнете. Но пък времето си заслужава, защото ще се сдобиете с перфектен и дълготраен маникюр.

Вижте още: Есенен маникюр – идеи, актуални цветове и декорации

Стъпка 1. Подготовка на ноктите

Първо, вашият маникюрист ще подготви ноктите ви. Тя ще избута кожичките ви с дезинфектиращ продукт за ръце, за да предпази ноктите от абсорбиране на масла.

След това се отстранява излишната кутикула и се оформят ноктите ви. Следва почистване на нокътната плочка с алкохол и продукт за балансиране на pH, за да се гарантира, че гел лака няма да с еотлепи.

Стъпка 2. Базов гел

Базовият гел е базово покритие, което помага на истинския гел да се придържа към ноктите ви. Това също така предотвратява пигментите в гела да оцветят ноктите ви. След това ноктите се слагат под лампата за нокти за около 15 секунди, в зависимост от модела.

Стъпка 3. Топ лакове

Сега за добрите неща. Обикновено ще имате нанесени два слоя цвят, с втвърдяване от 30 секунди под лампата за нокти за всеки.

След това се нанaся топ лак, за да запази цвета гладък и лъскав. Отново следва да поставите ръцете си под лампата.

Повечето гел лакове оставят лепкав дисперсионен слой след втвърдяване, който се премахва с продукт на базата на алкохол.

Стъпка 4. Масло за кожички

В този момент ноктите ви са завършени и по-лъскави от всякога. Но преди да си тръгнете, вашият маникюрист ще нанесе слой масло за кожички, за да ги запази така блестящи и красиви.

Често срещани грешки в гел лака, които трябва да избягвате

Свежите гелове изглеждат страхотно, но как да ги поддържате такива? Ето някои неща, които трябва да избягвате, когато използвате гел лак, за да запазите естествения си нокът възможно най-здрав.

 • Без използване на масло за кожички. Здравите нокти са леко гъвкави и се нуждаят от хидратация, за да ги поддържат такива. Използването на масло за кожички се бори със сухотата на ноктите, което може да доведе до чупливи нокти.
 • Стоите с гел лака твърде дълго Да, може да бъде изкушаващо, ако все още изглеждат перфектно, но в идеалния случай трябва да премахнете маникюра си с гел след максимум 3 седмици, за да избегнете увреждане на нокътя.
 • Не премахвате увреден гел лак. Ако гелът се повреди, напука и започне да се повдига, влагата може да попадне отдолу, което може да доведе до растеж на бактерии и гъбички.
 • Отстранявате гел лака сами. Въпреки че е изкушаващо да премахнете износения гел маникюр у дома, по-безопасно е да посетите салона за красота. Ако сте твърде груби или използвате грешни продукти, това може да повреди ноктите ви.

По-малко вредни алтернативи

Въпреки че не е толкова актуален и със сигурност не е толкова издръжлив, традиционният лак за нокти все още върши работата. В допълнение, има тонове нови продукти, които навлизат на пазара с дълготрайни формули, проектирани като хибрид между класически и гел лак.

Ако искате свежо изглеждащ маникюр за събитие има изкуствени нокти. Отминаха дните на дебелите, пластмасови удължители, които не биха заблудили никого. В днешно време тези нокти изглеждат реалистични, предлагат се в различни дизайни и дори могат да издържат до седмица. И при условие, че не загубите нито един, можете да ги използвате повторно.

Гел ноктите са безопасни за повечето хора, особено ако ги запазите за специални случаи, когато вие и вашите нокти трябва да блестят.

Потърсете нетоксични продукти, ако можете, тъй като лакът за нокти, включително гелът, може да включва химически съставки.

Освен това, ако прекалите с манипулацията, ноктите ви могат да станат сухи и чупливи.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: