Гликолова киселина за лице

Гликолова киселина за лице

Гликолова киселина, това е един от онези ексфолианти, които все още са широко търсени. Може да донесе много ползи за кожата ви, включително не само ексфолира, но и изглажда, стимулира регенеративните процеси и предотвратява стареенето на кожата.

В козметиката може да намерите много препарати, използвани за ексфолиращи цели. Един от тях е гликоловата киселина, която може да се използва както от по-млади, така и от по-възрастни жени. Тъй като тази киселина има изключителни кондициониращи свойства. Това означава, че осигурява специфични ефекти за всички типове кожа.

Какво е гликолова киселина?

Гликоловата киселина (HO-CH2-COOH), наречена хидроксиоцетна киселина, е класифицирана като алфа-хидрокси киселина (AHA) и обикновено се използва в професионални ексфолиращи процедури и козметика за ежедневна употреба.

реклама

Това е най-известната и най-ефективна киселина, поради което е широко използвана в козметологията и дерматологията. Характеризира се с много проста структура, благодарение на която лесно и бързо прониква в дълбоките слоеве на кожата и това я прави толкова ефективен ексфолиант.

Гликоловата киселина, използвана в козметиката, идва от захарна тръстика, която е ферментирала. Също така може да бъде намерена например в грозде, захарно цвекло, ябълки и цариградско грозде. Това е вещество от естествен произход. Няма нито цвят, нито мирис. Не е токсична, не предизвикава алергии и се абсорбира добре от кожата.

Доказано е, че гликоловата киселина е киселина, която може да помогне на хора с чести екземи и много други проблеми в грижата за кожата. Когато се прилага върху кожата, гликоловата киселина разрушава връзките между външния слой на кожните клетки, включително мъртвите кожни клетки, и следващия слой кожни клетки. Това създава ефект на пилинг, който може да направи кожата по-гладка и равномерна.

Свойства на гликоловата киселина

Що се отнася до свойствата на гликоловата киселина, известно е, че подобрява здравето, състоянието и външния вид на кожата, като изравнява цвета и текстурата. Особено се препоръчва за кожа, склонна към акне, тъй като пилингът с гликолова киселина е по-малко запушващ и по-проникващ, като по този начин ефективно премахва мъртвите кожни клетки, замърсяванията и себума. Кожата се почиства ефективно и броят на пъпките намалява в бъдеще.

Гликоловата киселина може да повлияе на външната бариера на кожата, като й помага да задържа влагата, вместо да изсушава кожата. Това е предимство за хората, предразположени към акне, тъй като много други локални лечения за акне като салицилова киселина и бензоил пероксид имат изсушаващи свойства.

Поради своето действие, гликоловата киселина е подходяща, ако имате:

Едно проучване показва, че гликоловата киселина има антибактериални и антиоксидантни ефекти. В допълнение, тя може да подобри плътността на кожата, като стимулира растежа на колаген. Според преглед на множество проучвания от 2013 г., пилингът с 30 до 70% гликолова киселина може да подобри външния вид на акне и белези от акне.

Концентрации на гликолова киселина

Действието на гликоловата киселина зависи от нейната концентрация, която може да варира от 5 до 70%. Високите концентрации са най-ефективни, тъй като предизвикват силно ексфолиране на епидермиса, стимулират регенеративните процеси в кожата и стимулират синтеза на колаген, еластин и гликозаминогликани. Въпреки това, високите концентрации на гликолова киселина се препоръчват само за професионална употреба.

Концентрациите на гликолова киселина, използвани в козметиката:

 • гликолова киселина в концентрация 5-15% – препоръчва се за домашни грижи; има овлажняващ ефект и ускорява регенерацията; ексфолиращият ефект е минимален
 • гликолова киселина в концентрация 20-35% – препоръчва се за мазна и замърсена кожа; действа като повърхностен пилинг, тоест премахва замърсяванията и мъртвите епидермални клетки от повърхността на кожата, а също така овлажнява
 • гликолова киселина в концентрация 50-70% – използва се в професионални дерматологични кабинети; представлява дълбоко ексфолиращо лечение и може да предизвика дразнене, зачервяване, а ефектът на пилинг се забелязва след 2-3 дни; показва повече ползи за кожата, вкл. подмладява, подобрява плътността на кожата, стимулира регенеративните процеси в дермата

pH на гликоловата киселина

Има и друг параметър, който значително влияе върху действието на гликоловата киселина. Това е pH на киселинен разтвор (тоест мерна единица за киселинността или алкалността на разтвора).

Скалата на pH варира от 0 (най-киселината) до 14 (най-алкалната). Най-неутралното pH (неутрално) е 7 – чистата вода има тази стойност. pH на здравата кожа е 4,5-6 (оптимално 5,5). Признаците за ниско, по-киселинно pH на кожата могат да включват, наред с други, повишено производство на себум (мазен блясък), разширени пори и акне. При високо, по-алкално pH на кожата, тя може да бъде суха и опъната. Бръчките също могат да се появят по-бързо. Струва си да се грижите за pH баланса на кожата всеки ден – ключът към поддържането му е правилната грижа в комбинация с подходяща диета.

Що се отнася до гликоловата киселина, нейната сила зависи от pH. Колкото по-ниско е pH, толкова по-силна е киселината и толкова по-дълбоко прониква в кожата. Ниското pH на киселината обаче увеличава риска от кожно дразнене.

Как се използва в козметологията?

При ниски стойности на pH, гликоловата киселина стимулира ексфолирането на епидермиса, влияейки върху регулирането на процеса, свързан с неговото кератинизиране. В козметиката обикновено върви ръка за ръка с по-високи концентрации на гликолова киселина.

При по-високи стойности на pH, гликоловата киселина има овлажняващ ефект.
Следователно такова pH е характерно за козметиката за грижа за кожата с по-ниски киселинни концентрации.

Гликолова киселина – ефекти

Редовната употреба на препарати с гликолова киселина дава много бързи резултати в грижата. Тази съставка има многопосочно действие, поради което много често се препоръчва в ежедневните грижи. Свойствата на гликоловата киселина правят кожата идеално почистена, гладка, а структурата й е допълнително подобрена. Това не е краят на ползите.

Ефектите от използването на гликолова киселина върху лицето:

 • почистена и изгладена кожа благодарение на силните си ексфолиращи свойства;
 • намаляване на фините бръчки;
 • по-малко симптоми на акне, също така предотвратява по-нататъшни промени;
 • равномерен цвят и текстура;
 • повишена плътност на кожата;
 • по-малко обезцветяване, включително възпалително (при концентрация 50-70%);
 • приятно регенерирана кожа при редовна употреба;
  по-малко признаци на стареене, тъй като забавя образуването на бръчки и др.

Съвременните изследвания показват, че многократната употреба на гликолова киселина има много ползи за кожата. Освен всичко друго, тя увеличава плътността си с около 25%, без да причинява възпаление. При продължителна употреба (6 месеца и повече) на препарати, съдържащи гликолова киселина, еластичните влакна се възстановяват и еластичността на кожата се подобрява.

Освен това се наблюдава повишено производство на колагенови влакна и мукополизахариди, в резултат на намаляване на бръчките и дълготрайно подобряване на биологичните и еластични свойства на кожата.

Как да използвате гликолова киселина?

Гликоловата киселина се използва основно при химически пилинг, който се прави най-добре през есенно-зимния сезон. Защо? Тъй като кожата след третирането е по-чувствителна и изложена на негативни външни компоненти. Не се препоръчва след процедурата, наред с други слънчеви бани. Въпреки че тази киселина е безопасна, гликоловата киселина не се препоръчва за употреба през лятото. Ако решите да го направите, не забравяйте да защитите кожата си с висока слънцезащита.

Пилинг с гликолова киселина

Подобно на салициловата киселина, гликоловата киселина се използва в пилинг за лечение на акне и хиперпигментация, понякога в комбинация с микродермабразио или микронидлинг. След гликолов пилинг кожата на лицето става гладка, сияйна и старателно почистена. Въпреки това, за да бъде ефектът дълготраен, лечението трябва да се повтори. Обикновено се препоръчва серия от 5-7 процедури на всеки 2-4 седмици.

Как се прилага гликолова киселина върху лицето:

Пилингът с гликолова киселина, както и другите AHA киселини, винаги започва с цялостно почистване, обезмасляване на кожата и премахване на грима.
Необходимо е да се предпазят очите, ноздрите, рождените белези и устата – за целта се използват памучни пъпки.

След това гликоловата киселина се нанася върху избрани зони на лицето.
След препоръчаното време се отмива с вода, неутрализира се и се измива отново с вода.

Ако се появи дразнене или дискомфорт, може да се приложи успокояваща маска.
Накрая се нанася крем с висок UVA и UVB филтър.

Кремове с гликолова киселина

Гликоловата киселина не е само пилинг. Ще я намерите и в други препарати и продукти за грижа, включително тези, които се предлагат магазина. Списъкът им е впечатляващ – пилинги, кремове за лице с гликолова киселина, почистващи препарати, кремове за очи.

Нека добавим, че не е нужно да използвате много продукти, които съдържат гликолова киселина. Последователната употреба на един продукт често е достатъчно, за да поддържате кожата си чиста, безупречно гладка и регенерирана. Разбира се, всичко зависи от индивидуалните предразположения – най-добре е да се консултирате с дерматолог, който ще избере подходящото лечение за вас.

Кремовете обикновено съдържат концентрация от 5-15%, до максимум 20% . Причината е проста – те са козметика за ежедневна употреба, така че концентрацията трябва да е достатъчно ниска, за да не дразни кожата. Задачата на гликоловата киселина в крема е да овлажнява и изглажда. Ако концентрацията му е по-висока (15%), то има лек ексфолиращ ефект и допринася за намаляване на обезцветяването.

Противопоказания и странични ефекти

Използването на препарати с киселини е безопасно. Не забравяйте обаче, че винаги трябва да следвате препоръките на производителя и да се подготвите за процедурата правилно. Необходимо е да се знаят противопоказанията, тъй като неправилната употреба на гликолова киселина може да причини силно дразнене или увреждане на кожата. Ако се използва твърде висока концентрация, са възможни изгаряния с гликолова киселина.

По отношение на това дали гликоловата киселина може да се използва по време на бременност, към момента няма проучвания, показващи отрицателния й ефект върху протичането на бременността, но се препоръчва да се въздържате от употреба особено при високите й концентрации на киселината. Това важи и за  жени, които кърмят.

Откажете се от лечението, ако сте били на плаж или наскоро сте използвали солариум. Не използвайте гликолова киселина, ако планирате да правите слънчеви бани в рамките на 3 седмици след лечението или ако имате или планирате да извършите епилация в рамките на 2 седмици – това се отнася за зони, които са третирани с киселина. Неразположението в деня на процедурата също е противопоказание.

Трябва да се помни, че при използване на препарати с гликолова киселина може да настъпи временно влошаване на състоянието на кожата, което се проявява с така наречените обриви и струпеи.

С какво може и с какво не може да се комбинира гликолова киселина

По правило гликоловата киселина може да се комбинира с много съставки, особено ако искате да приготвите домашно ексфолиращо лечение. Можете да го добавите към любимите си кремове, серуми, есенции, тоници. Особено препоръчителни са овлажняващи и успокояващи вещества в дует, които ще неутрализират изсушаващите и дразнещи свойства на гликоловата киселина.

С какво да не се използва гликолова киселина:

витамин С под формата на аскорбинова киселина (те взаимно неутрализират ефектите си)
други AHA киселини , като бадемова киселина, азелаинова киселина или млечна киселина, тъй като двойното количество активни съставки увеличава риска от странични ефекти

Въпреки че ретинолът е безопасен, той има висок риск от дразнене, така че не се препоръчва да се комбинира с AHA киселини
Ниацинамид, но това се отнася за използването на козметика след гликолова киселина, няма противопоказания за употреба на витамин В3 сутрин и гликол вечер
Хиалуронова киселина – ситуация, подобна на ниацинамида, има несъответствия в pH, така че гликоловата киселина може да попречи на усвояването, така че е най-добре да използвате хиалуронова киселина за деня и гликолова киселина за нощта

С какво може да използвате гликолова киселина:

 • растителен глицерин
 • хидролати
 • керамиди
 • салициловата киселина и гликоловата киселина са добър дует за борба с акне, но могат да изсушат кожата

Гликолова киселина в грижата за лицето – обобщение

Гликоловата киселина е безопасна съставка, която може да се използва от всеки, независимо от типа кожа или възрастта. Поради факта, че нейните молекули са най-малките от всички AHA киселини, тя е най-ефективната. Сухата и груба кожа ще възвърне оптималното си ниво на хидратация, замърсената кожа ще стане свежа, почистена и с по-малки несъвършенства, а кожата с акне ще помогне за справяне с белезите и обезцветяването и ще намали появата на козметични дефекти по кожата.

Най-добре е да правите пилинг с гликолова киселина само в козметични салони. За домашна грижа ще намерите много други козметични продукти като кремове с гликолова киселина, тонери и серуми, които са подходящи за ежедневна употреба. Това означава, че можете да разчитате на страхотни резултати с минимален риск от дразнене.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: