Глутатион и неговите ползи за кожата: разкриване на тайните на сияйния тен

Глутатион и неговите ползи за кожата разкриване на тайните на сияйния тен

Когато става въпрос за постигане на здрава и сияйна кожа, ние често търсим различни продукти и процедури за грижа за кожата. Въпреки това, един мощен антиоксидант, който привлече значително внимание през последните години заради потенциалните си ползи за кожата, е глутатион.

Това естествено срещащо се съединение, намиращо се в нашите тела и определени храни, има голямо обещание за насърчаване на здравето на кожата и подобряване на тена.

В тази статия ще разгледаме забележителните ползи от глутатиона за кожата и ролята му за постигане на млад и сияен вид.

реклама

Какво е глутатион?

Какво е глутатион

Глутатионът е мощен антиоксидант, използван в дерматологията за озаряване и изсветляване на кожата.

Той е изключително универсален и може да действа, когато се приема перорално, интравенозно и при локално приложение. Нарича се още лекарството чудо за лечение на проблеми, свързани с хиперпигментация.

Химически това е тиол-трипептид, който играе важна роля в поддържането на вътреклетъчния окислително-редукционен процес.

Молекулата глутатион е открита през 1888 г. от J. de Rey-Paihade от екстракти от дрожди и животински тъкани.

Хопкинс измисли името глутатион, тъй като това е трипептид, състоящ се от цистеин, глутамат и глицин.

Изследвания, показват, че той е изключително мощен антиоксидант.

Използван е за лечение на множество състояния като чернодробни нарушения, управление на усложнения при диабет и дори като химиотерапевтично средство.

Докато се използва орално и парентерално за тези заболявания, беше установено, че тонусът и качеството на кожата на пациента се подобряват забележително. По-нататъшни проучвания заключиха, че има антимеланогенни свойства и това започна употребата му в дерматологията.

Човешкото тяло произвежда глутатион вътрешно, но той може да бъде получен и от хранителни източници като спанак, авокадо, аспержи, броколи, брюкселско зеле, гъби и зеле.

Суроватъчният протеине друг богат източник на глутатион. Тези хранителни съставки са градивни елементи за образуването на глутатион в тялото.

Оралните добавки с глутатион извличат глутатион от дрожди торула (Candida Utilis) и Saccharomyces cerevisiae. Той също така се произвежда чрез ензимни методи с АТФ и неговите прекурсорни аминокиселини, които се използват за локално приложение.

Има два вида глутатион, като и двата са взаимно конвертируеми:

 • Редуциран глутатион (GSH или L-глутатион): Това е активната форма на антиоксиданта.
 • Окислен глутатион (GSSG): Това е неактивната форма на глутатиона.

При физиологични условия по-голямата част от него е само в редуцирана форма. Той действа върху свободните радикали в клетъчната среда и се окислява и става неактивен, като по този начин се превръща в GSSG.

Добрата част е, че може да се преобразува обратно в активната си форма чрез ензимите глутатион редуктаза, присъстващи в нашето тяло.

Свойства на глутатион

Свойства на глутатион

Глутатионът присъства в изобилие във всички клетки на тялото, той е мощен антиоксидант и има много жизненоважни ползи.

1. Антиоксидантна и детоксикираща мощност

Глутатионът е известен със своите мощни антиоксидантни свойства. Той действа като първична защита срещу оксидативен стрес, причинен от фактори като замърсяване, UV радиация и избор на начин на живот.

Чрез неутрализиране на свободните радикали и намаляване на окислителното увреждане, глутатионът помага за защита на кожните клетки от преждевременно стареене, фини линии и бръчки.

Освен това, той помага за детоксикацията на вредните вещества в тялото, като насърчава цялостното здраве на кожата и по-чист тен.

2. Изсветляване на кожата и намаляване на хиперпигментацията

Едно от най-популярните предимства, свързани с глутатиона, е неговият потенциал да изсветлява кожата и да намалява хиперпигментацията.

Той инхибира производството на меланин, пигментът, отговорен за цвета на кожата, като по този начин помага за избледняване на пигментни петна и неравномерен тен на кожата.

Редовната употреба на добавки с глутатион или продукти за локално приложение може да доведе до по-светъл и равномерен тен, особено за хора, които се занимават с мелазма, старчески петна или следвъзпалителна хиперпигментация.

3. Производство на колаген и плътност на кожата

Колагенът е жизненоважен протеин, който осигурява структура и еластичност на кожата.

Глутатионът играе решаваща роля в синтеза на колаген, като насърчава производството му и помага да се поддържа стегнатостта и еластичността на кожата.

Подпомагайки образуването на колаген, глутатионът допринася за намаляването на фините линии, бръчките и отпуснатата кожа, което води до по-млад и подмладен вид.

По-младите хора могат да го използват за локално приложение в рутинна грижа за кожата.

Докато по-възрастните могат да го използват както орално, така и локално за свойства против стареене и пигментация.

4. Здраве и възстановяване на кожата

Глутатионът подпомага възстановяването и регенерацията на увредените кожни клетки.

Помага за укрепване на естествената бариерна функция на кожата, като подобрява задържането на влага и предотвратява трансепидермалната загуба на вода.

Това насърчава цялостното здраве на кожата, хидратацията и по-гладка текстура. Освен това глутатионът поддържа способността на тялото да възстановява увредените тъкани и да намалява възпалението, което води до по-спокоен и по-здрав тен.

5. Детоксикация на кожата и контрол на акнето

Като мощен детоксикатор, глутатионът помага за елиминирането на токсини, замърсители и отпадъчни продукти, които могат да допринесат за кожни проблеми като акне.

Чрез намаляване на оксидативния стрес и поддържане на чернодробната функция, той помага за пречистване на кръвта и намаляване на появата на обриви.

Детоксикиращите свойства на глутатиона, съчетани с неговите противовъзпалителни ефекти, могат да помогнат за успокояване на склонната към акне кожа и насърчаване на по-ясен тен.

6. Антимеланогенни свойства

Глутатионът стимулира синтеза на феомеланин, а не по-тъмния меланин. Феомеланинът е по-светъл на цвят (жълто-червен), така че увеличаването на дела на феомеланина е свързано с по-светъл цвят на кожата.

Той пречи на трафика на меланогенни ензими, инхибира активността на тирозиназата и трансфера на меланозоми по различни начини. Проучване показа, че глутатионът е по-добър от 2% хидрохинон за намаляване на меланиновия индекс на кожата.

7. Противовъзпалително

Възпалението може да бъде неприятна ситуация, водеща до зачервяване, обриви и сърбеж по кожата.

Глутатионът проявява противовъзпалителни свойства и по този начин намалява нивата на възпаление. Това от своя страна помага за намаляване на акне, екзема и други кожни проблеми, причинени от възпаление.

Как да включите глутатион в рутинната си грижа за кожата?

Тъй като глутатионът не предизвиква дразнене, той може да се прилага локално върху всички типове кожа, включително чувствителна кожа.

Може да се нанася директно върху кожата след измиване на лицето, както сутрин, така и вечер. Не е фоточувствителен, но винаги се препоръчва нанасянето на слой слънцезащитен крем отгоре.

За локално приложение окисленият глутатион се предлага като 2% w/w разтвор в различни комбинации. Започва да показва резултати още след 6 седмици редовно приложение, два пъти на ден.

Подходящ е за всеки тип кожа, въпреки че формулата може да се различава в зависимост от типа кожа.

Препоръчва се използването на основа за крем при суха кожа и серум за мазна кожа.

Ако глутатионът се приема перорално от възрастен, дозата на глутатиона трябва да бъде 20-40 mg/kg, в зависимост от телесното тегло, на ден (1-2 gm) в 2 разделени дози.

Също така трябва да се приемат равни количества витамин С след хранене. Разлика в цялостното изсветляване на кожата може да се постигне само след прием на дозата минимум 3 месеца. Необходимата поддържаща доза е 500 mg/ден за неопределено време.

Странични ефекти на глутатиона

Препоръчва се глутатионът да не се използва от бременни жени и от лица под 18 години. В редки случаи при локално приложение може да се появи лека еритема.

Страничните ефекти от пероралния прием на глутатион могат да включват:

 • Коремни спазми;
 • Подуване на корема, метеоризъм или киселинност;
 • Затруднено дишане поради свиване на бронхите;
 • Алергични реакции като пруритус, макулна еритема и др.;
 • Използването на глутатион за продължителни периоди от време може да изсветли цвета на косата и да доведе до появата на хипопигментирани петна.

Синергия на глутатион с други съставки

Оралните дози глутатион могат да се комбинират с:

 • аскорбинова киселина;
 • алфа липоева киселина;
 • N-ацетил цистеин;
 • екстракт от гроздови семена.

Витамин С помага да се запази глутатионът в неговата активна форма и увеличава неговата орална бионаличност.

Алфа липоевата киселина работи с глутатиона синергично като антиоксиданти и повишава кръвните и вътреклетъчните нива на GSH.

N-ацетил цистеинът засилва неговите предимства против стареене.

Екстрактът от гроздови семена има добавени антиоксидантни ползи за кожата.

Локалното приложение на глутатион може да бъде допълнено с:

 • Аскорбиновата киселина (витамин С) засилва антиоксидантния ефект на глутатиона.
 • Kojic Acid изсветлява пигментацията на кожата.
 • Tranexamic Acid намалява пигментацията чрез намаляване на меланина.

Избягвайте да използвате следните съставки заедно с глутатион локално:

 • Ретинол/Ретинал може да противодейства на ефектите на глутатиона, когато се използва едновременно
 • AHA/BHA могат да повлияят на стабилността на редуцирания глутатион и да навредят на кожата.
 • Съставките против акне могат да предизвикат дразнене и да нарушат pH на кожата.

Пазарни формулировки с глутатион

Глутатионът се предлага под формата на серуми, лосиони, гелове за лице и кремове за локално приложение.

Предлага се под формата на нормални таблетки, ефервесцентни таблетки, перорални спрейове и сиропни форми за орална консумация.

3-4 капки могат да се нанасят директно върху кожата след измиване на лицето. На сутринта трябва да се наслои със слой слънцезащитен крем върху него.

През нощта може да се нанесе овлажнител отгоре, в случай на суха кожа.

Глутатион – Обобщение

Глутатионът, със своите изключителни антиоксидантни свойства и разнообразна гама от ползи за кожата, се превърна в търсена съставка в преследването на здрава и сияйна кожа.

От способността му да се бори с оксидативния стрес и да изсветлява хиперпигментацията до ролята му в синтеза на колаген и детоксикацията, глутатионът предлага холистичен подход към здравето и подмладяването на кожата.

Докато оралните добавки и продуктите за локално приложение, съдържащи глутатион, придобиха популярност, важно е да се консултирате със здравен специалист или дерматолог, преди да ги включите в рутинната си грижа за кожата.

Кожата на всеки индивид е уникална и професионалното ръководство може да помогне да се определи най-ефективният и безопасен подход за максимизиране на ползите от глутатиона за вашата кожа.

Включването на глутатион във вашия режим на грижа за кожата, съчетано със здравословен начин на живот и подходяща слънцезащита, може да допринесе за жизнен, младежки тен и да подобри цялостния ви блясък на кожата.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: