Грижа за косата

грижа-за-косата

Красивата коса изисква ежедневни грижи. За да се радваме на блестяща, здрава и красива коса трябва да се придържаме редовно към няколко стъпки.

Съвети за правилна грижа за косата

Нека разгледаме няколко лесни и прости правила, за здрава и красива коса.

1. Редовно мийте косата си

Редовното миене на косата ви гарантира, че скалпът и косата ви са чисти. Правилната честота обаче зависи от вашия тип коса и личните ви предпочитания. Ако имате изключително суха коса, ограничете измиването си до два пъти седмично. Ако имате мазен скалп, може да миете косата си на 3-4 дена.

реклама

2. Използвайте шампоани без химикали

Наистина не можете да контролирате всички фактори на околната среда, които увреждат косата ви, но това, което можете да контролирате, е видът шампоани, които използвате. Колкото по-малко химикали има във вашия шампоан, толкова по-здрава е косата ви. Изберете шампоан без сулфат, който отговаря на вашия тип коса.

Сулфатите и парабените в шампоаните се използват съответно за пяна и консервиране, но те могат да причинят дразнене на кожата с течение на времето и да увеличат риска от хормонални смущения.

3. Използвайте балсам

Вашият балсам съдържа съставки, които правят косата мека и блестяща. Той предпазва косата ви от агресори на околната среда и топлинна обработка. Балсамът се нанася само върху краищата на косата, а не върху скалпа. 

Вижте още: Балсамчето преди шампоанчето, ако искаш красива и здрава коса

4. Не използвайте сешоар

Всички знаем, че сушенето със сешоар прави косата красива и обемна. Но прекомерното топлинно оформяне може да я увреди. Ограничете използването на сешоар до веднъж седмично. Използвайте кърпа или памучен плат, за да попиете водата от косата и я оставете да изсъхне естествено. Никога не спете с мокра коса и не я решете преди да изсъхне. Рязкото триене с кърпа може да увреди кутикулата на косата ви. Бъдете внимателни!

5. Използвайте натурални масла 

Масажите и маските за коса с натурални масла преди шампоан, подобряват кръвообращението на скалпа, отпускат мускулите, засилват блясъка и подхранват косата. Те също така възстановява съдържанието на влага, подобряват растежа на косата и възстановяват цъфтящите краища. Можете да избирате между маски за коса с кокосово масло, бадемово масло, зехтин, маски за коса с рициново масло и други подобни. 

Вижте още:Домашно приготвени маски за коса с кокосово масло 

6. Използвайте гребен с широки зъби

Мократа коса е крехка и склонна към накъсване. Оставете косата ви да изсъхне и след това използвайте гребен с широки зъби, за да разрешите косата си. Този вид гребен предотвратява увреждането на косата ви.

7. Оформете естествено косата си

Кой не харесва тези великолепни къдрици или перфектни вълни? Е, можете да ги постигнете, без да подлагате косата си на топлинна обработка. Вземете памучна лента плат, наведете главата си така, че коста ви да падне надолу и увиите коста си около памучната лента. На сутринта ще имате невероятни букли. Ако все пак искате да използвате маша, преса или сешоар, първо инвестирайте в добър серум за топлинна защита.

8. Подстригвайте редовно косата си

Подстригвайте косата си на всеки 6-8 седмици, за да се отървете от цъфналите краища. Те се образуват, когато косата е увредена вследствие на топлинна обработка, замърсяване, пушек, стрес и така нататък. Подстригването не прави магически косата да расте по-бързо. Растежът на косата се случва на нивото на скалпа, но подстригването гарантира здрава коса.

9. Пийте повече вода

Вътрешната хидратация, съчетана с външна хидратация, е ключът към добре балансираната и здрава коса. Може да използвате  хидратиращи продукти и масла за грижа за косата, но пиенето на поне 3 литра вода всеки ден гарантира добро здраве на косата ви.

10. Хранете се здравословно

Изразът „ти си това, което ядеш“, важи с пълна сила и за коста ви. Косата ви е направена от протеини и аминокиселини. Тя има нужда от правилното хранене, за да расте добре и да да бъде здрава. Яйца, плодове, ядки, риба, зелени листни зеленчуци, сладки картофи са едни от многото страхотни храни за здрава коса.

11. Носете шапки

Точно както слънчевата светлина има вредно въздействие върху кожата ви, това важи и за косата ви. Суровите слънчеви лъчи могат да премахнат влагата от косата ви, като я правят суха и податлива на накъсване. Използвайте шапки, когато излизате, за да предпазите косата си. 

Какво не трябва да правим

1. Горещи душове

Горещите душове премахват естествените масла от скалпа ви, оставяйки го сух. Хладката вода е най-добрият вариант за здрава коса.

2. Стрес

Ако видите някоя дама със здрава коса, може да сте сигурни, че се притеснява малко по-малко. Стресът може да причини кососпад.

3. Химикали

Химикалите от боята за коса, къдрене и други процедури за коса, нарушават растежа на косата и могат да доведат до косопад.

4. Продукти за оформяне на коса

Топлинното оформяне с помощта на преси, сешоари и маши променят текстурата на косата, правят я суха и склонна към накъсване.

5. Солена вода

Солената вода уврежда кутикулата на косъма, дразни скалпа и прави косата заплетена. Измивайте хубаво косата след басейн или плаж.

Вижте още: 8 маски със зехтин за растеж, увредена коса и сухи краища

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: