Грижа за краката – Как да поддържате петите си гладки, а краката красиви

Грижа за краката - Как да поддържате петите си гладки, а краката красиви

Здравето на краката и естетическият им вид вървят ръка за ръка. Правилната грижа за краката е лесна, стига да се полага редовно ще имате страхотни резултати.

Важно е да знаете кои прости домашни процедури за краката трябва да се правят от време на време, и кои всеки ден. Ще научите как да избягвате често срещаните проблеми и да се грижите цялостно за краката си, за да можете с гордост да ги представяте в топлите дни.

Грижа за краката

Работата на краката не е лесна – те носят тежестта ни по цял ден и са заклещени в обувки през по-голямата част от годината. Това не са подходящите условия, за да изглеждат добре, затова често след зимата са необходими специални грижи за краката за възстановяване на безупречния им вид.

реклама

Кожата на краката се влияе неблагоприятно от влагата и липсата на въздух, което често води до нейното омекотяване, образуване на дълбоки мехури и последващо лющене. Това благоприятства инфекцията на кожата и ноктите на краката, например с микоза, както и нейното увреждане.

Прекомерното изсушаване на кожата на краката, което причинява напукване, също води до сериозни проблеми. Това важи особено за петите и може да доведе до болезнени цепнатини. Особено при наличието на дефицит на хранителните вещества, необходими за здрава кожа. Такива са витамин А или желязо, както и неадекватни грижи, което води до изсушаване на епидермиса. Такива проблеми могат да бъдат причинени и от неравномерна кератоза и удебеляване на епидермиса, което води до образуването на мазоли.

Най-важната част в правилната грижа за краката е да носите удобни обувки. Обувките не трябва да ви стискат, защото това води до образуване на мазоли. Липсата на омекотяване на краката при много твърди или тънки подметки също може да доведе до груба кожа.

Проблеми възникват и от натоварването само на част от стъпалото, както е при ходене с обувки с токчета. Такъв дизайн, както и твърде тесните или заострени върхове, също насърчават деформацията на пръстите.

Ежедневна хигиена на кожата на краката

Основата за грижа за краката е хигиената, тоест редовното им миене. За тази цел се препоръчва деликатна четка, за предпочитане от естествени, растителни влакна и дърво. Почистването на кожата на краката в края на деня не само ще премахне остатъците от пот и козметика, но и ще осигури значителен микромасаж, който подобрява циркулацията в тази част на тялото.

За измиване на краката си струва да използвате мек течен сапун – без алкално pH което изсушава кожата, освен ако не изберете сапун без сулфати. Добре е продуктът под формата на течен гел да не съдържа съставки като натриев лаурил сулфат (SLS, SLES). Те изсушават и отслабват епидермиса. Сапунът, използван за хигиена на краката обаче, не трябва да съдържа специални съставки, като например бактерициди.

Винаги подсушавайте добре краката си, особено между пръстите. След банята се препоръчва използването на крем за крака – овлажняващ, евентуално и омекотяващ епидермиса. В последния случай посочените съставки на козметика са урея или салицилова киселина.

Как да имате гладки пети?

Меките и гладки крака се дължат най-вече на редовното им овлажняване и подхранване. Можете да го постигнете с правилно подбран продукт за грижа за краката. Второто основно нещо е честото ексфолиране на епидермиса.

За изглаждането на груби и напукани пети се използват различни инструменти и козметика, особено:

  • пемза – това е най-простото и евтино средство, но използването му отнема много усилия. Можете да изберете обикновена пемза или едрозърнести минерални пили, които си струва да използвате след като кожата на краката е омекотена, но подсушена.

Преди процедурата е необходимо краката да се накиснат, например в солен            разтвор за крака с добавяне на омекотяващи кожата съставки. Достатъчни                обаче са и нормална вана или по-продължителен душ. Може да го                              комбинирате с пилинг на цялото тяло – тогава лечението на краката го                      допълва;

  • електрическа пила –  е удобно решение, при което кожата обикновено се разтрива с въртящ се валяк. Въпреки че може да изглежда като бърз метод за пилинг, от съображения за безопасност абразивният слой може да не е достатъчно остър, за да даде лесно резултати;
  • фреза за пети – такива устройства се използват в салоните за красота от козметици. Има и такива за домашна употреба;
  • скраб за крака – при кожата на краката обикновен пилинг с абразивни частици няма да работи, но се препоръчва ензимна или киселинна козметика, особено от типа AHA;
  • ексфолиращи чорапи – това е продукт за хора, които нямат време да ексфолират редовно кожата на краката. Те покриват краката с козметичен продукт, който разтваря горния слой на епидермиса. През следващите дни и седмици се подлага на спонтанно ексфолиране, което може да не изглежда добре временно, но осигурява грандиозни резултати.

В случай на локални мазоли по кожата или лезии, например вирусни брадавици, си струва да се погрижите за здравето на краката като посетите специалист. Там можете да излекувате и микоза или прекомерно изпотяване.

Домашни средства за грижа на краката

Проблемите с краката трябва да се решават навреме преди да се влошат. Много често именно повишеното им изпотяване става източник на неприятна миризма.

В случай на прекомерно изпотяване на краката си струва да добавите спрей за крака към ежедневната грижа, който действа като антиперспирант (съдържа алуминиеви соли) и инхибира активността на микроорганизмите благодарение на естествените съставки, особено масло от чаено дърво, както и техните активни съединения, като цитрал, линалол и лимонен.

Въпреки това, дерматолозите съветват да се избягват продукти със силни антибактериални свойства, тъй като съединенията с такива свойства също унищожават естествената микрофлора на кожата на краката. Именно от него зависи балансът на инхибиране на растежа на патогенни микроорганизми.

Освен това триклозанът често се използва в антибактериални сапуни и спрейове, също и за грижа за краката. Това съединение е дразнещо и се абсорбира през кожата, а в организма има хормонален ефект, може да наруши работата на черния дроб и щитовидната жлеза и да намали костната плътност. Той също така насърчава алергиите.

В ежедневието може да се включи и освежаващ спрей за обувки , който ще помогне да запазите краката си свежи.

Ноктите на краката също изискват отделно внимание и трябва да се инспектират редовно. Техните плочи трябва да са без обезцветяване и деформация. Ако имате такива, може да се дължат на хранителен дефицит или заболяване. Струва си да знаете източника им и да предприемете подходящи стъпки, за да осигурите здравето им.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: