Грижа за суха кожа

Грижа за суха кожа

Поддържането на кожата ви хидратирана е много важно, особено при грижа за суха кожа. Има ли нещо като естествено овлажняване на лицето или сме обречени на процедури в салони за красота и купуване на скъпи продукти? Защо някои хора имат суха кожа? В тази статия става ясно откъде идва водата в кожата, как да се грижите за сухата кожа и разбира се, домашни методи за овлажняване на лицето.

Нашата кожа – най-големият орган в цялото тяло – съхранява почти 20% от цялата вода в тялото. От това количество цели 60% са в по-дълбоките слоеве на кожата, а само 13% в роговия слой. Как е стигнала до там?

Откъде идва водата в кожата?

Водата се движи последователно от дермата към повърхността, като овлажнява отделните слоеве на епидермиса и завършва пътуването си в роговия слой. И именно роговият слой на епидермиса, заедно със себума, който го покрива на повърхността, действа като бариера, която спира водата в кожата да се изпари. Така епидермисът се овлажнява отвътре. Това е, за да се гарантира, че вътрешните органи на тялото са правилно хидратирани, да се предотврати изтичането на тъканни течности и да се възпрепятства загубата на вода чрез изпаряване.

реклама

Защитата от загуба на вода е една от най-важните физиологични функции на кожата.

Неговата ефективност зависи от водно-липидния баланс в кожата, т.е. правилната степен на хидратация и омазняване. Задачата на козметиката е да поддържа тези механизми. Кожата трябва да бъде снабдена с хигроскопични вещества, които ще свързват водата или ще ограничат загубата й, и липидни компоненти, които ще регенерират пропуските в защитата.

Възрастта влияе ли върху нивото на хидратация на кожата?

Трансепидермалната загуба на вода се увеличава с възрастта.

Ето защо за млада суха кожа е достатъчен лек овлажняващ крем, който не е задължително ефективен за жена на тридесет години. В допълнение, активността на фибробластите намалява с възрастта, което води до намалено производство на хиалуронова киселина. Недостатъците му ограничават капацитета за съхранение на вода в дермата.

Въпросът е дали процесът на стареене на кожата може да бъде спрян? Сухата кожа остарява, за съжаление се състарява много бързо. Именно по нея най-бързо се забелязват бръчки и петна, затова трябва да се полагат специални грижи.

Слънцезащитата може значително да забави течението на времето, видимо върху кожата, и предизвикано от действието на слънчевата светлина – просто трябва да се научите как да я използвате всеки ден.

Необичаен бонус в този случай за собствениците на суха кожа е възможността да използват дори най-мазния слънцезащитен крем.

Причини за суха кожа

Изсушаването на кожата може да се случи буквално на всеки. Дори хората с мазна кожа могат да се оплачат от сухота. Защо изобщо кожата става суха?

 • Възрастта – това е основната причина, поради която толкова много се говори за овлажняването още в юношеството;
 • Използване на специализирана грижа – сухота може да се появи, например, след процедури с киселини или след използване на козметика с ретинол;
 • Външни фактори, които увреждат епидермалния липиден слой, като слънчева радиация, студен или горещ въздух, мразовит вятър, пребиваване в климатизирани помещения;
 • Неправилна грижа, като козметика с алкохол, прекомерно почистване, щадящо овлажняване;
 • Прием на определени лекарства, особено такива за регулиране на кръвното налягане;
 • Заболявания като диабет и заболяване на щитовидната жлеза.

Суха кожа и дехидратирана кожа – разлики

Сухата и дехидратирана кожа често има подобни признаци и усещания. След това може да бъде придружено от усещане за опъване и грапавост, упорит сърбеж на кожата и нейното лющене. Кожата е по-чувствителна към неблагоприятните въздействия на външни фактори. Въпреки тези прилики, сухата и дехидратираната кожа имат малко различни изисквания и нужди от грижа. Така че нека можем да ги различаваме.

Сухата кожа е един от основните типове кожа. Поради тънката хидролипидна бариера и естествено ниското производство на себум, тя не е много гъвкава, склонна е към раздразнения и прекомерно изсушаване. Освен това е склонна към преждевременно стареене. Кожата може да е суха по цялото тяло, не само по лицето.

Дехидратацията отразява състоянието на кожата. Това е проблем, който всички можем да изпитаме – дори при комбинирана към мазна кожа.

Дехидратацията на кожата може да ни съпътства временно или за дълго време. Основната причина за дехидратация на кожата е нейната недостатъчна хидратация. Може също да е резултат от неадекватна или прекалено агресивна грижа, лоша диета и други фактори.

В случай на мазна кожа, дехидратацията може да бъде резултат, наред с други, от повишено производство на себум и лезии от акне. Така че нека се опитаме да определим причината за дехидратацията на кожата и да премахнем факторите, които са вредни за нас.

Цялостното овлажняване отвън (чрез целенасочена грижа) и отвътре (чрез пиене на правилното количество вода) трябва да помогне за ефективно предотвратяване на проблема с дехидратацията на кожата.

В тази статия се фокусираме върху това как да се грижим за сухата кожа и как да повишим нивото й на хидратация с помощта на козметика и домашни средства.

Основни правила при грижа за суха кожа

Сухата кожа се нуждае от подходяща хидратация и омазняване. Всяка козметика, използвана както за почистване, така и за овлажняване, трябва да бъде избрана за кожа, която се нуждае от хидратация.

1. Почистване на суха кожа

При суха кожа се препоръчва използването на кремове, млека и хидрофилни масла за измиване. Не оставят кожата опъната и не предизвикват раздразнения, дори когато се отмият с вода. Добър пример тук е почистващото масло за лице JOIK, което е с лека консистенция, отстранява идеално всички замърсявания, като в същото време не изсушава и не оставя мазно усещане.

Грижата за кожата започва с премахването на грима, т.е. измиването и почистването на кожата от грим. Важно е, след като измиете лицето си, внимателно да го подсушете с хартиена кърпа и избягвайте да го търкате силно.

2. Тонизиране

Важен елемент в грижата за сухата кожа е осигуряването й на леко кисела среда. При недостиг на серамиди и себум киселинната среда е основно единствената защита на кожата срещу микроби. Затова след всяко измиване използвайте нежни тоници без алкохол с леко кисело рН.

3. Овлажняване и омазняване на суха кожа

Обичайният режим на грижа е използването на хидратиращи и омазняващи препарати само сутрин и вечер. Докато при най-често срещаната смесена кожа работи, притежателките на суха кожа може да почувстват, че се нуждаят от допълнителна грижа през деня, защото кожата е станала опъната. Следователно в такъв случай използването на кремове през деня не е грешка в грижата, разбира се, при условие че кожата е почистена от замърсявания, себум и грим. Трябва да се погрижите и за слънцезащитата, тъй като ултравиолетовите лъчи също оказват негативно влияние върху нивото на хидратация на кожата.

В случай на много суха кожа, най-добре е веднага след почистване да използвате хидратиращ серум и едва след това богат хидратиращ или подхранващ крем.

4. Съзнателно избягване на факторите, изсушаващи кожата

Притежателите на суха кожа знаят какво не е добре за кожата им. Необучени от никого, те често избягват екстремните температури, както и хлорираната вода. Също така често усещат неприятно дразнене и опъване на кожата след контакт с цигарен дим, затова го избягват.

Те също знаят много добре, че измиването на лицето с обикновен, агресивен измиващ гел ще доведе до стягане на кожата и дори лющене, затова никога не посягат към подобна специфика – също като гранулираните ексфолианти, които за тях са нищо повече от изискано мъчение.

Какво да избягвате при грижа за суха кожа:

 • козметика на алкохолна основа
 • сапуни
 • голямо количество пудра, по-добре е да изберете кремообразна основа за лице
 • фактори на околната среда: UV радиация, замърсен (градски) въздух, екстремни температури
 • цигарен дим
 • отопление и климатизация

5. Какъв скраб за суха кожа да изберете?

Това обаче не променя факта, че използването на скраб се препоръчва и при суха кожа – просто трябва да знаете кой тип да изберете.

Ензимните пилинги, т.е. тези, които съдържат растителни ензими, като бромелаин и папаин, действат добре в грижата за сухата кожа.

След нанасянето им кожата трябва да се защити с подходящи препарати, за предпочитане съдържащи както овлажнители, така и керамиди, както и омазняващи вещества.

Домашни начини за овлажняване на лицето

Независимо дали сухотата на кожата ви се дължи на стареене, основно състояние на кожата, лоша грижа за кожата или фактори на околната среда, тя може да бъде сърбяща, напрегната и неудобна. Има много начини да овлажните кожата си у дома – но кои са най-ефективните? Сега да преминем към начините за овлажняване на кожата на лицето у дома и с каквото имате под ръка. В началото кратък преглед на съставките, които спомагат за повишаване нивото на хидратация на кожата.

Сред популярните овлажнители можем да различите:

 • Овлажнителите спомагат за привличането на влага и включват, например, керамиди, глицерин, сорбитол, хиалуронова киселина и лецитин;
 • Оклузиите помагат да се затвори влагата в кожата и тук имаме вазелин, силикони, ланолин и различни видове масла;
 • Емолиенти, това са продукти, които съдържат масло, вода и емулгатор, за да се предотврати тяхното отделяне. Те са по-леки и по-лесни за нанасяне от вазелин или масла. Много търговски овлажнители съдържат както емолиент, така и овлажнител като линолова, линоленова и лауринова киселина.

Като цяло, колкото по-плътен и мазен е продуктът, толкова по-ефективно ще овлажнява кожата ви. Някои от най-ефективните и най-евтините са вазелинът и неговите алтернативи на растителна основа и овлажняващите масла, включително растителни масла. Тъй като не съдържат вода, най-добре е да ги използвате, докато кожата ви е все още мокра след баня, за да запазите влагата.

Има много домашно приготвени препарати, които принадлежат към групата на споменатите овлажнители и които можете да използвате за овлажняване или облекчаване на симптомите на суха кожа. Сред тях се открояват слънчогледовото масло, кокосовото масло, овесените ядки и медът.

1. Слънчогледово олио

Едно проучване от 2013 г. установи, че слънчогледовото масло подобрява хидратацията на кожата. Участниците отбелязват, че маслото бързо успокоява признаците на суха кожа като опъване и грапавост. Интересното е, че същото проучване показа, че зехтинът всъщност уврежда кожната бариера, което предполага, че не всички естествени масла са подходящи за употреба като овлажнители. Други проучвания показват, че редовната употреба на слънчогледово масло върху лицето силно овлажнява и изглажда кожата, а също така укрепва естествената защитна бариера на кожата. ( 1 )

2. Кокосово масло

Друго натурално масло, което доказано има положителен ефект върху сухата кожа, е кокосовото масло. Проучване от 2014 г. установи, че кокосовото масло е толкова безопасно и ефективно, колкото и вазелинът за лечение на суха кожа. Установено е, че значително подобрява хидратацията на кожата и увеличава количеството липиди на повърхността на кожата. Всичко това благодарение на съдържанието на наситени мастни киселини, които имат омекотяващи свойства и по този начин маслото запълва кухините в сухата кожа, правейки я гладка. ( 2 )

3. Овесена каша

Опънатата и грапава суха кожа могат да бъдат успокоени с овесената каша. През 2015 г. е доказано, че екстрактите от овесени ядки имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, което предполага, че те могат да помогнат при лечението на суха кожа. Как да ги използваме? Най-добре е да добавите овесени ядки на прах към ваната си или да изберете крем с овесени ядки за лицето си. ( 3 )

4. Пчелен мед

Анализ на проучване от 2012 г. установи, че медът е полезен за много видове кожни заболявания. Различни проучвания показват, че медът е овлажняващ, насърчава заздравяването и има противовъзпалителни ефекти – което го прави чудесно средство за суха кожа. Освен това има предимството, че е напълно естествен и можете да го нанесете директно върху кожата си. ( 4 )

Достатъчно е да втриете малко мед в кожата на лицето си и да го оставите за около 10 минути, след което измийте лицето си обилно с хладка вода.

Направете си маска от овесени ядки и мед. Медът е чудесен начин за бързо овлажняване на сухите части на лицето, включително устните, и телата като лактите и коленете.

5. Авокадо

Авокадото съдържа много съставки, които имат благоприятен ефект върху кожата. Сред тях има, между другото мастни киселини, антиоксиданти или витамин Е. Как да хидратираме кожата с авокадо? Направете паста, т.е. натрошете плода и го нанесете върху лицето си, като го оставите за около 15 минути. Можете дори да извършвате хидратираща процедура с авокадо всеки ден.

Вместо плодове от авокадо можете да посегнете към масло от авокадо и да го комбинирате например с мед и банан. Така ще получите маска за лице с овлажняващ и антиейдж ефект.

Какво друго може да помогне за естественото овлажняване на кожата?

Диетата също е важна. Струва си да я обогатите с естествени растителни масла, съдържащи EFA, които липсват на сухата кожа, както и продукти, богати на бета-каротин и витамини С и Е.

Ключът е да пиете поне 2 литра течности на ден и да ядете сурови плодове и зеленчуци – естествен източник на витамини и микроелементи.

Ежедневната диета трябва да включва здравословни мазнини под формата на мазна риба, масла, авокадо, семена и семки. Зеленчуци като моркови, цвекло, домати и спанак също имат овлажняващ и подхранващ ефект върху кожата.

Друг интересен факт е, че едно проучване установи, че пиенето на мляко може да помогне за поддържане на оптимална хидратация на кожата. Проучване от 2015 г. установи, че диета с високо съдържание на мляко може да подобри цялостното здраве на кожата. Всичко това се дължи на съдържанието на фосфолипиди, които при мишки подобряват кожната бариера. Въпреки това, не са провеждани проучвания върху хора, така че можете да подходите към този въпрос като към любопитство и евентуално да го проверите сами.

Резюме – грижа за суха кожа

В случай на суха кожа на която липсва влага във външния й слой, тя може да се напука и да се инфектира. Така че поддържането на хидратация е много важно! По този начин не само ще си осигурите красив външен вид на кожата, но и ще избегнете други неприятни последствия като сърбеж, лющене или ускорена поява на бръчки.

Сухата кожа изисква особено внимателна грижа. Можете да го осигурите, като осигурите правилното ниво на хидратация, както вътрешна, така и външна. Използването на хидратираща и омазняваща козметика, нежното премахване на грима и ежедневното тонизиране трябва да бъдат постоянно включени в плана за ежедневна грижа. В резултат кожата ви ще остане млада за по-дълго време.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: