Епилаторите предизвикват ли врастнали косми

Епилаторите-предизвикват-ли-врастнали-косми

Ако сте човек, който се грижи за премахването на космите по тялото, вероятно сте добре запознати с множество методи за това и разбирате предимствата и недостатъците на всеки един от тях. Епилацията е една от възможностите в тази област. Но тук има един въпрос: Епилаторите предизвикват ли врастнали косми.

Въпреки че епилацията изисква повече време в сравнение с бръсненето и може да се извършва у дома, тя представлява метод, при който космите се изтръгват от корена чрез различни електрически или ръчни устройства. Един от нейните недостатъци е, че поради този процес често се случват враствания на космите след това.

Въпреки това, съществуват методи, чрез които можете да намалите вероятността от врастване на космите. Нека разберем повече за използването на епилатори за обезкосмяване и как да се предпазим от тези неприятни фоликулни проблеми.

реклама

Какво е епилатор

Епилаторът е електрическо устройство, познато от 80-те години на миналия век, популяризирано от марката Epilady.

Този инструмент използва винтови пружини или пинсети за издърпване на космите от корена, подобно на действието на кола маска, въпреки че може да отскубне по-къси косъмчета.

Днес на пазара се предлагат разнообразни модели епилатори с различни ценови класове и функции, включително ръчни, безжични и устройства, подходящи както за мокра, така и за суха употреба.

Епилаторите предизвикват ли врастнали косми?

Подобно на всеки друг метод за обезкосмяване, епилаторите имат своите недостатъци, като умерена болка, потенциално високи разходи за устройствата и, да, врастнали косми.

Въпреки че врастналите косми са възможно явление при всяка форма на обезкосмяване, те са по-малко чести при употребата на епилатори в сравнение с други методи.

При бръснене, кола маска, шугаринг или дермапланиране косъмът се отрязва вместо да се издърпва от корена. Епилаторите издърпват косъма от корена, без да ексфолират роговия слой, което може да увеличи вероятността за врастване, когато косъмът започне да расте отново.

Всяка епилационна процедура може да доведе до врастване на косъмите, като това е просто резултат от отрязването на косъмите и тяхното навиване обратно в кожата.

Въпреки това, епилаторите имат своите специфични характеристики. При правилно използване, епилаторите не трябва да причиняват врастнали косми, тъй като те са проектирани да издърпват косъма от корена.

За да се предотвратят враствания косми по време на епилация, е важно кожата да бъде ексфолирана, за да се осигури чистота на порите и лесно преминаване на косъма.

Как да използвате правилно епилатор

Ако често пропускате да прочетете инструкциите, когато сглобявате нова мебел, ще трябва да промените подхода си, когато става въпрос за използване на епилатор.

Със съществуващото многообразие от епилатори на пазара, е важно да следвате инструкциите за вашето конкретно устройство.

Можете също да бръснете кожата си няколко дни преди епилацията. Така ще подготвите космите в правилна позиция за издърпване, без да са твърде дълги. Също така трябва да почистите кожата с антимикробен почистващ продукт, за да предотвратите инфекции.

След като се запознаете добре с вашето устройство, е време да го тествате. Започнете с по-малко чувствителни зони на тялото като ръцете или краката, а не бикини. Използвайте практика, за да подобрите техниката си.

Практиката води до перфекция, и с времето ще постигнете правилната позиция и техника, която да стане втора природа при използването на уреда.

Как да предотвратите врастнали косми от епилатори

Ето как можете да предотвратите врастнали косми при използване на епилатор:

1. Уверете се, че вашето устройство е в добро работно състояние

Ако епилаторът ви е повреден или не е правилно поддържан, увеличава се вероятността от врастване на косми.

Например, огънати пинсети могат да не хващат косъма правилно или под правилен ъгъл, което може да доведе до скъсване над или под кожата и да причини врастнали косми.

2. Държете кожата си опъната по време на епилацията

Когато кожата е напъната, е по-вероятно да издърпате целия косъм от фоликула, а не просто да го скъсате над или под кожата, което може да доведе до врастване на косми.

3. Почиствайте устройството редовно

Почиствайте устройството редовно, според указанията на производителя. Бактериите могат да се натрупат лесно в уреда, особено след всяка употреба.

Редовното почистване ще помогне да се предотвратят бактериални или гъбични инфекции. Не забравяйте да почиствате устройството дори ако е водоустойчиво. Не го оставяйте във влажни среди, където бактериите могат да се размножават лесно.

4. Не споделяйте устройството с други хора

Това може да намали риска от контакт с чужди бактерии и да предпази от потенциални инфекции.

Разгледайте възможността да съхранявате епилатора в калъф, за да го защитите от прах и бактерии, особено ако го съхранявате на места с висока влажност.

Следването на тези съвети ще ви помогне да поддържате епилатора в оптимално състояние и да намалите риска от врастване на косми след епилация.

Как да се грижите за кожата след епилация

Ето как да се грижите за кожата си след епилация:

  1. Редовно ексфолиране е ключът за предотвратяване на врастнали косми. Използвайте продукт за ексфолиация един път седмично, ако кожата ви понася добре, можете да го увеличите до три пъти седмично. Ексфолиацията помага да се отстранят мъртвите кожни клетки, които могат да блокират фоликулите и да предизвикат врастване на косми.
  2. В случай на зачервяване или раздразнение след епилация, нанесете успокояващ овлажнител с хидрокортизон два пъти на ден, ако е необходимо. Това ще помогне да се смекчи и успокои кожата, намалявайки възпалителните реакции.
  3. Поддържайте кожата си добре хидратирана. Изберете овлажнител, който е подходящ за вашите нужди и нанасяйте редовно, за да поддържате кожата си мека и гладка.
  4. Избягвайте тесни дрехи и носете по-леки, дишащи материи след епилация, за да позволите на кожата да диша и да се възстанови по-бързо.

Следването на тези съвети ще ви помогне да поддържате кожата си здрава и гладка след епилацията, осигурявайки оптимални резултати от процедурата.

Епилаторите предизвикват ли врастнали косми – Обобщение

Изводът е, че епилацията предлага някои значителни предимства. Този метод е по-малко вероятно да причини нарязвания и порязвания в сравнение с бръсненето.

Също така вероятно е по-малко травматична от кола маска, особено когато става въпрос за деликатни и чувствителни зони като кожата на гениталиите.

Епилаторите са сравнително лесни за използване и могат да се приложат върху различни части на тялото, въпреки че има зони, които могат да са по-чувствителни от други.

Плюсовете включват и факта, че епилацията не изисква толкова честа репетиция, колкото бръсненето, и израстването на косъма може да бъде по-меко и по-малко бодливо.

Освен това, продължителната употреба на епилатор може да доведе до по-тънки или по-редка косми.

Като цяло, препоръчително е да изберете безжичен епилатор, който е удобен за използване без да се налага да се притеснявате от кабели, които биха могли да ви затруднят.

Това ги прави подходящи и за ползване по време на пътувания. Важно е да помните, че практиката прави перфектния.

Затова е важно да отделите време да научите какво работи най-добре за вас при използването на епилатор.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: