Заплетена коса – как да се справите с нея

Заплетена коса - как да се справите с нея

Заплетената коса е проблем, който често възниква след измиване на косата. Някои заплитания могат лесно да се разресват, докато други може дори да изискват подстригване. Ако искате да знаете как да разресвате заплетена коса и да поддържате безупречна прическа, вижте нашето ръководство.

Разресването на косата е част от вашето ежедневие. Това обаче не винаги е приятна процедура, особено когато косата се заплита и се появяват възли. Въпреки че преди се смяташе, че плетениците в косата носят щастие, поради което дори се носеха с гордост, днес знаем, че разресването на косата е не само естетическо лечение, но и грижа.

Как да избегнете заплитането на косата?

Заплитането на косата може да има много причини, включително неправилна грижа и неподходяща козметика. Някои продукти за коса може да имат дори най-щадящия състав, но поради малкия брой добавки, те могат да направят косата по-заплетена и груба след измиване от обикновено. Има и въпрос на склонността на самата коса. Здравата коса не е склонна да се заплита, след като започне да се заплита, това обикновено е резултат от външни фактори като силен вятър или триене във възглавницата по време на сън.

реклама

Коя коса се заплита най-много? Косата с голяма порьозност е склонна към накъдряне и заплитане. Това е така, защото отворените люспи се закачат и се захващат една за друга; има и цъфнали краища, които се захващат за дрехите и един за друг, правейки малки възли. Нека добавим, че косата може да придобие голяма порьозност поради фризьорски процедури като изрусяване, боядисване или ежедневната топлинна обработка и следователно увредената и суха коса също е склонна към заплитане.

Откъде идват заплитания в косата? Причините могат да бъдат различни, включително неправилна грижа и техника на измиване на косата, твърде рядко разресване на косата, неподходяща козметика. Голяма порьозност, сухата и увредена коса е склонна да се заплита най-често.

Домашни средства за заплетена коса

Предотвратяването на заплитането на косата се свежда до използването на правилните аксесоари за коса и козметика. На пазара се предлагат специални четки и козметика за заплитане на косата, които помагат да се избегне този проблем.

Има и други домашни средства за заплитане:

 • четка за коса – подходящият аксесоар не е толкова важен, колкото правилната техника на разресване на косата;
 • балсам за коса – най-добре е да имате под ръка два балсама: изплакващ за редовна употреба и балсам без отмиване, който се нанася непосредствено преди разресване на косата;
 • серум за коса – препоръчва се серум с коприна, който не само изглажда кичурите и предотвратява заплитането им, но и ги предпазва от наелектризиране;
 • правилна техника на измиване – не търкайте косата си, оставете пяната нежно да измие кичурите и скалпа – не си лягайте с мокра коса;
 • често разресване – косата трябва да се разресва сутрин и вечер, нежно и без скубане;
 • спане с копринена шапка – предпазва косата, предотвратявайки къдренето, допълнително изглажда кутикулите на косъма, което подобрява външния им вид и предпазва от заплитане;
 • смяна на калъфката за възглавница с копринена – ако не искате да спите с шапка, алтернатива е гладка копринена калъфка, която не причинява триене;
 • спане на плитка – предпазва косата от захващане и скубане по време на сън, плитката трябва да е хлабава и сплетена от височината на ушите;
 • сушене и оформяне с четка – използването на четка при сушене помага за отделяне и разпускане на косата, така че да не се слепва и заплита.

Ако косата ви е склонна към заплитане и накъсване, първо обърнете внимание на състоянието й, козметиката и принадлежностите за разресване, които използвате. Не забравяйте, че без подходяща хидратация и изглаждане, заплитането е гарантирано!

Как да разплитаме заплетена косата?

Понякога дори най-добрите методи за заплитания се провалят. Важното е, че възлите изискват деликатен подход – не е добра идея да ги дърпате, разресвате със сила или дори да посягате към ножица (това е крайна мярка и използвайте при наистина упорити възли). И така, как да се справите?

В случай на заплетена или сплъстена коса, не я разресвайте насила, тъй като това ще накъса и увреди косата.

Как да разплетете възел в 3 стъпки:

 1. Преди да вземете четка или гребен, нанесете малко балсам без измиване върху заплитането и масажирайте нежно. Балсамът ще покрие косата със защитен филм, ще я овлажни и изглади, което ще увеличи нейната хлъзгавост и еластичност;
 2. След това внимателно срешете плетеницата с пръсти. Най-добре е да издърпвате косъма един по един, бавно и без рязко дърпане.
  Едва когато успеете да разхлабите сплитането или дори да се отървете от заплитането, срешете внимателно косата си;
 3. Не забравяйте да не разресвате косата си от корените – започнете от зоната на заплитане, например от върха на косата, и постепенно продължете отдолу нагоре към скалпа. Ако заплитането или косата са упорити, добра практика е да държите изчеткан кичур коса над заплитането, тъй като това ще сведе до минимум скубането и риска от накъсване на косата.

Коя е най-добрата четка за разресване?

Четките за коса са един от начините за разплитане на косата. Ако имате проблеми със заплитането на косата си, най-добре е да изберете четки с естествен косъм.

Четка с пластмасови зъбци също ще ви помогне за доброто разресване. Внимавайте защото тези четки може да наелектризират косата. Това се дължи на факта, че синтетичните материали увеличават натрупването на електростатични заряди. Затова е най-добре да използвате такива четки или гребени само в оправдани случаи, например със силни възли.

Смесените четки работят много добре за заплетена коса. Естествените влакна изглаждат кичурите, а пластмасовите зъбци перфектно разплитат косата. Ако имате много заплетена коса, можете да я срешете с дървен гребен, преди да я разплетете.

На пазара ще намерите деликатни четки, които допълнително действат върху скалпа и луковиците, като стимулират растежа на космените фоликули. Когато търсите четка за коса, обърнете внимание на материала, от който е направена, и разстоянието между косъмчетата/зъбците. Тук маниаците на косата особено харесват силиконовите четки.

Козметика за заплетена коса

Появилите се заплитания в косата са сигнал, че трябва да обърнете внимание на грижата за тях. Склонната към заплитане коса има нужда от хидратация и изглаждане.

Можете сами да изберете правилните продукти, като анализирате състава им и ги съобразите с вашите нужди, или да използвате специална козметика за заплетена коса.

Благодарение на това можете да сте сигурни, че те съдържат съставки, които помагат за овлажняване и затваряне на кутикулите на косъма.

Козметиката за заплитане на косата е шампоан и балсам, чиято задача е да премахне проблема със заплитането. Шампоаните старателно почистват скалпа и благодарение на меките почистващи препарати не изсушават кичурите.

Заслужава си да се подчертае, че те съдържат деликатни пенообразуващи вещества. Благодарение на тези вещества измиването на косата не изисква силно масажиране, за да се разпредели шампоанът и да се измие старателно всеки кичур.

Балсамът, от друга страна, е предназначен да направи кичурите по-хлъзгави, така че разресването им ще бъде много по-лесно. Потърсете силикони и емолиенти в състава на балсама (или маската за коса), защото тези вещества се справят перфектно с проблема със заплитащата се и хвърчаща коса. Ако се страхувате от силиконите в козметиката за коса, уверяваме ви, че не е нужно.

Заплетена коса – резюме

Причините за образуването на възли в косата могат да бъдат различни, но най-често възлите се появяват на увредена и суха коса. Виновникът за тяхното състояние може да бъде неправилна грижа или вредни фризьорски процедури.

Ето защо първата стъпка в спасяването на косата е да посегнете към козметика, която подпомага регенерацията и овлажняването на косъма. Временно може да използвате и балсами, маски и спрейове без отмиване, които помагат за разплитането на заплитания. Това не е всичко – трябва да се обърне внимание и на шампоана и да е с добър състав (да не изсушава косата) и да се използва правилно (без да дърпате косата).

Ако искате косата ви да е силна, здрава и гладка, най-добре посегнете към козметиката за хвърчащи и заплетени коси и изберете правилната четка. Не забравяйте за правилната техника на измиване на косата и редовното подхранване. Също така си струва да се откажете за известно време от сешоара или пресата. Благодарение на това ще подобрите състоянието на косата си, а това ще помогне за премахване на проблема със заплитането.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: