Защо чудното масло от витамин Е, е полезно за косата?

Защо-чудното-масло-от-витамин-Е-е-полезно-за-косата

Ползите от витамин Е за кожата са добре известни. Въпреки това, някои хора използват масло от витамин Е за косата си.

Възможните ползи за здравето от маслото с витамин Е за коса включват предотвратяване на косопад, подобряване на цялостното здраве на скалпа, увеличаване на блясъка и намаляване на накъсването.

Тази статия обяснява защо хората използват витамин Е за коса, как да го прилагат, други начини за получаване на ползите и кой трябва да го избягва за коса.

реклама

Защо хората използват масло от витамин Е за косата си?

Има ограничени изследвания, подкрепящи ползите от витамин Е за косата. Въпреки това хората го използват по няколко причини.

1. Предотвратяване на косопад

Изследванията на витамин Е за косопад са противоречиви. Едно проучване установи, че добавянето на витамин Е увеличава броя на кичурите коса при участници с алопеция ареата. Това е автоимунно разстройство, което причинява загуба на коса. ( 1 ) Изследователите вярват, че антиоксидантната природа на витамин Е помага за намаляване на оксидативния стрес в скалпа.

Въпреки това, друг преглед, оценяващ ролята на витамините, включително витамин Е, при загуба на коса, не намери доказателства в подкрепа на лечението на косопад с витамин Е. ( 2 )​​

Докато някои проучвания в прегледа установиха по-ниски нива на витамин Е при тези с алопеция, отколкото при здрави контроли, други не откриват статистическа разлика в нивата на витамин Е между двете.

2. Насърчаване на здравето на скалпа

Според изследването е установено, че локалното приложение на масло от витамин Е има следните ползи върху скалпа: ( 3 )

 • Предотвратете преждевременното стареене
 • Разширете капилярите
 • Увеличете притока на кръв

Доказателствата са ограничени, когато става дума за перорални добавки. Проучванията са открили връзка между по-ниските нива на витамин Е и някои кожни заболявания, които също могат да засегнат скалпа.

По-ниски нива на витамин Е са открити при хора с витилиго(загуба на пигментация на кожата), псориазис(автоимунно кожно заболяване), атопичен дерматит (екзема) и акне в сравнение с контролите. ( 4 )

3. Увеличете блясъка и намалете накъсването

Въпреки че не са изключително за маслото от витамин Е, маслата като цяло са важни за защитата на косата от увреждане. Изследванията са установили, че нанасянето на масло върху косата ви подобрява смазването на косъма и предотвратява накъсването.

Как да нанесете масло от витамин Е върху косата си

Косата ви трябва да е естествено суха, преди да нанесете масло директно върху косата и скалпа. Добавянето на масло може да подобри блясъка и да осигури влага. ( 5 )

За да нанесете масло от витамин Е върху косата си, изпълнете следните стъпки:

 • Втрийте малко количество масло в дланите си;
 • Започвайки от скалпа и преминавайки надолу към върховете, нанесете маслото от витамин Е директно върху сухата коса;
 • Оставете маслото да престои върху косата ви за 20 до 30 минути;
 • Измийте маслото от косата си с шампоан;
 • Изплакнете обилно.

Ако косата и скалпът ви са мазни, може да избягвате омазняването близо до скалпа. Вместо това започнете около средата на кичура и преминете към върховете.

Намиране на реномирано масло с витамин Е

Някои хора може да имат реакция от маслото с витамин Е, включително сърбеж и обрив.

Въпреки че е трудно да се предвиди дали бихте могли да реагирате на маслото, добре е да вземете предпазни мерки, като например:

 • Търсете продукти от реномирани марки, на които имате доверие;
 • Изберете добавка, тествана от доверена трета страна;
 • Използвайте продукт с къса част от съставките, съдържащи витамин Е и носещо масло без аромат.

Други начини за получаване на витамин Е за ползи за косата

Маслото не е единственият начин да се възползвате от предимствата на витамин Е за вашата коса. Витамин Е може да се намери и в храни и добавки.

Отлични хранителни източници на витамин Е включват: ( 6 )

 • Масло от пшеничен зародиш
 • Слънчогледови семки
 • Бадеми
 • Слънчогледово олио
 • Масло от Сафлор
 • Лешници
 • Фъстъчено масло
 • Спанак
 • Броколи

Витамин Е също се предлага под формата на добавка. Повечето осигуряват повече от 67 милиграма (mg) витамин Е, значително повече от препоръчителната дневна доза за възрастни от 15 mg.

Трябва ли някой да не използва масло от витамин Е върху косата си?

Ако косата ви изглежда мазна след прилагане на масло от витамин Е, вероятно сте използвали твърде много от него. Тъй като косата на всеки е различна, може да се наложи да експериментирате с това колко и колко често използвате масло от витамин Е.

Повечето от проблемите с витамин Е идват от приема му вътрешно. Твърде много витамин Е, както и твърде много от почти всичко, не е добре за вас.

За щастие, количествата, открити в хранителните източници, като цяло са безопасни, така че повечето хора не трябва да се притесняват, че получават твърде много витамин Е от хранителни източници.

Въпреки това, ако приемате добавки с витамин Е, е възможно да получите твърде много. Излишъкът от витамин Е се свързва с повишен риск от инсулт, кървене и рак на простатата.

В допълнение, витамин Е може да взаимодейства с някои лекарства, включително:

 • Антикоагуланти ( разредители на кръвта ) или антитромбоцитни лекарства, като Jantoven ( варфарин )
 • Други антиоксиданти, като витамин С , селен и бета-каротин
 • Химиотерапия или лъчетерапия

Ако приемате някакви лекарства, говорете с лекар, преди да вземете добавки с витамин Е, за да сте сигурни, че е безопасно за вас.

Защо чудното масло от витамин Е, е полезно за косата? – Резюме

Докато изследванията са ограничени, много хора използват масло от витамин Е за косата си, за да предотвратят косопада и да подобрят цялостното здраве на косата и скалпа. Вместо да нанасяте масло директно върху косата си, можете също да намерите витамин Е в много хранителни източници и добавки.

Избягвайте да приемате твърде много витамин Е, който може да бъде токсичен в големи дози. Може също така да попречи на действието на някои лекарства, особено разредители на кръвта, други антиоксиданти и лечение на рак. Поради тези причини е най-добре да обсъдите употребата на витамин Е със здравен специалист.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: